Lehet még belőlem IT-s?
25 éves vagyok és eddig semmi közöm nem volt az IT szektorhoz. Mostanában kezdtem el érdeklődni a frontend irányába. Olvastam róla, videókat néztem meg ilyenek és úgy döntöttem, hogy bele vágok. Viszont lenne pár kérdésem előtte.
Mennyire szükséges a matek? Azt olvastam, hogy a frontendhez annyira nem kell. Inkább a backend a matekosabb. Ez igaz lenne?
Tekintve, hogy eddig nem volt közöm az IT hoz így végzettségem sincs. Kb a 0 ról fogom megtanulni az egészet. Ha adjisten jól meg tudnám tanulni a frontendet akkor elképzelhető, hogy felvesznek fejlesztőnek végzettség nélkül? Az a helyzet, hogy nem szívesen ülnék be megint a suliba.
Egyáltalán meg lehet tanulni az ilyet otthonról, internetről, 0 előzetes tudással/hozzáértéssel olyan szinten, hogy később az IT szektorban legyek munkavállaló?
Köszi a válaszokat.

Matek - leszámítva természetesen az elemi műveleteket - szinte egyik programozáshoz sem kell, mivel nagyon ritkán programozunk olyat, ami a matematikához szükséges. A programozáshoz logika kell és az, hogy a komplex feladatokat elemi lépesekre le tudjuk bontani.
Igen meg lehet tanulni otthonról, csak nagyon nehéz mivel nagyon nehéz releváns feladatokat és célokat találni. Itt a GYK-n hemzsegnek azok akik csak és kizárólag otthon, youtube videók alapján lettek többmillió forintot kereső programozók / IT szakemberek, de a valóság az, hogy sokkal nagyobb eséllyel lesz valakiből tényleg programozó ha igénybe vesz valamilyen képzést.
A végzettség ebben a szektorban sokkal kevésbé fontos mint például a mérnököknél. Villamosmérnöki / gépészmérnöki / vegyészmérnöki végzettség nélkül betöltők olyan gyakoriak mint a fehér holló. A webdesign-hoz, programozáshoz nagyon sokszor elég a referencia és a gyakorlat. Más kérdés, hogy aki azt fel tudja mutatni az akár le is diplomázhatna.

2-essel egyetértek, mint 24 éve programozó.
Ugyanakkor felhívnám a kérdező figyelmét, hogy ez nem olyan szakma, amit megtanulsz az iskolában, és utána kilenctől ötig csinálod a gyárban. Ez egy hivatás, jóformán művészet. Ha csak beseggeled a tananyagot, aztán várod, hogy csilliókat fogsz keresni - felejtsd el! Igazán jó csak akkor lehetsz, ha szenvedélyesen szereted a szakmát, éjjel-nappal ezen jár a fejed, kísérletezel, kipróbálsz, utánanézel, tanulsz... és nemcsak akkor, ha megfizetnek érte. Ha csak a munkahelyeden csinálod, az olyan, mintha egy harcművész csak akkor gyakorolna, ha éppen megtámadják.

-Lehet
-Vannak az IT-nek matek szempontjából nagyon meredek területei, de nem a frontend lesz az. Hacsak nem 3D grafika, mert annak tényleg be lehet menni a sűrűjébe. A backend sem annyira matek-heavy, a robotika, adattudomány, mesterséges intelligencia és társai azok, ahol izzadósabb a matek. Általában olyan munkakörök, amik más szaktudást is igényelnek a programozás mellett. Műszaki, gazdasági, fizika, matek, stb.
-Nehéz lesz az első munkahelyed megtalálni előképzettség és diákstátusz nélkül, ez szinte biztos. De onnantól, hogy valahova bekerülsz és magadra szedsz pár év tapasztalatot, már nem fog ez gondot okozni. Van munkakör, amiben igen, de a frontend továbbra sem az. :) Ha a suliba nem is ülnél be, azért remélem, hogy a tanuláshoz máshogy állsz. Arra szükséged lesz, hogy szeress folyamatosan tanulni. :) Szerintem a tanulás és az álláskeresés leghatékonyabb módja a referenciamunka készítés. Érdemes pár vállalható projektet az önéletrajzodhoz csatolni. Sokat tanulsz is azáltal, hogy nem önmagukban értelmetlen kódrészleteken gyakorolgatsz, hanem valami működőt, kézzel foghatót próbálsz meg összerakni és azt pofozgatod.
-Meg lehet tanulni, viszont nekem az a véleményem, hogy hatalmas önuralom és megfelelő szelektálás kell hozzá. Én egyezemet végzett szakmabeli vagyok, a szakterületem nem volt például az egyetemi tananyag része szinte egyáltalán, így magamtól tanultam meg. Viszont olyan szempontból nagyon sokat segített az egyetem, hogy volt bennem egy lendület a tanulással kapcsolatban, mert voltak határidők, amiket be kellett tartani. Valószínűleg nem tanultam volna egységnyi idő alatt ennyit (főleg nem elméletet), ha ez nem lett volna. Irigylem azokat, akik magukra tudnak parancsolni és bele tudják kényszeríteni magukat az intenzív tanulásba, de ez sosem én voltam. Ha nem sürgetett az idő, lassabban tanultam. Nekiültem, de többet vacakoltam, mint mikor közvetlen tétje volt (bukott vizsga). A másik az anyag strukturáltsága. Ha a megfelelő minőségű és részletességű anyagot nem is, egy körülbelüli ütemtervet kaptam az egyetemen, ami mentén könnyebb volt elindulni. Tudtam, hogy mit kellene tudnom és hogyan/hol kell keresnem hozzá az infót. A neten fennvan minden, amire szükséged van, de sok az ócska szar anyag és sajnos sokszor olyan emberek pofáznak dolgokról, akik szintén hülyék hozzá. Ezeket meg kell tanulni kiszűrni. Én javaslom, hogy frontenddel kapcsolatos tárgyak, képzések tematikáját ásd elő és próbálj meg az ott említett témakörökön végighaladni. Tananyagoknál pedig mindig nézd meg alaposan az értékeléseket, videók alatt a kommenteket, véleményeket, mielőtt nagyon elköteleződnél. Különben nagyon sok időt fogsz kidobni lassan magyarázó hülyegyerekekre. Ezt akkor tanultam meg, mikor az egyik videóban emberünk fél órán át rossz megoldást mutogatott, aztán rájött, hogy mit cseszett el és kijavította, de a videót vágatlanul tette fel természetesen. Nem voltam boldog, hogy vele együtt csináltam a hülyeséget...
Amúgy én is 24 évesen kezdtem az egyetemet, 23 évesen programoztam először. Most 26 vagyok, nem érzem úgy, hogy hátrányban lennék, mert nem voltam script kiddie. Megfizetnek, dícsérik a munkám, lassan medior vagyok és hálás azért, hogy akkor és ott hezitálás helyett belevágtam.

4-eshez is hozzáugatok:
- Az a terület, ahol nagyon kell a matek, általában minimum egy MSc-t igényel. Kriptográfia, alacsonyszintű 3D programozás, ilyesmik. Én a 24 évem alatt egyetlenegyszer használtam komolyabb matekot, amikor egy lövöldözős játékot írtam saját kedvtelésemre. Ott kellett pl. röppályát meg ilyesmit számolnom. De azt is összekaptam némi guglizással. Gimnázium negyedik félévben megbuktam matekból...
- Az első munkahely megszerzése valóban qrva nehéz, mert a HR-esek el vannak szállva, és teljesen lehetetlen elvárásaik vannak. Sok éves gyakorlattal rendelkező, vérprofi szakembereket is elhajtanak, még interjúra sem hívnak be, mert fogalmuk sincs, milyen technológiák vannak, és abból melyik mire való. Rendszeresen kérdeznek olyan baromságokat, hogy "hány év gyakorlatod van XML-ben", vagy X szoftver 6.34.4534 verziójával. Ha közlöd, hogy te a 6.34.4535-össel dolgozol, akkor azt hiszik, biztos síkhülye vagy az egészhez.
Azt tudom tanácsolni, hogy első munkahely kergetése helyett először adj magadnak fél-egy év szabadságot, amíg összekókányolsz magadnak valami működő, teljes szoftvert. Tök mindegy mit, csak örömöd legyen benne. Ha ez megvan, és kezded érezni, hogy biztonsággal kezeled a technológiákat, akkor se kezdj el CV-ket küldözgetni sehová. Inkább jelentkezz valamilyen freelancer oldalra, verekedd át magad a felvételi tesztjeiken (ott is számíts teljesen irreális elvárásokra), és próbálj megfogni pár szabadúszó melót. Ezeket aztán már beírhatod a CV-dbe.
- Online tutorialokkal SOKKAL többet fogsz tanulni, mint az összes egyetemi éved alatt! Egy udemy.com vagy coursetro.com account néha többet ér, mint az összes professzorod. Ott tényleg csak a lényeget tanulod meg, felesleges szopatások meg extra körök nélkül.
Az én szakmai pályám 4-esétől eltérő volt. Én még a C-64 korszakban szerettem bele a programozásba, gyerekfejjel. Tizenéves korom végigkódolásztam, aztán elmentem főiskolára, hogy legyen papír. Az anyag nagy részét kisujjból kiráztam. Amit nem, az a fentebb említett céltalan szopatások voltak. Ahogy 4-esnek az egyetemi nyomás volt az inspiráció, nekem meg pont az ellenkezője: én alkotni szeretek, hackerként kutatni, piszkálni, próbálgatni, a szabályokat felrúgva megoldani. Ez is, az is életképes, csak más környezetekben.

Az eleje biztos nehéz lesz, nálunk például alapfeltétel volt a diploma, anélkül interjúra sem mehettem volna, illetve senkit fel sem vesznek anélkül a cégnél.
Illetve szerintem a legtöbb helyre jelentkezik olyan akinek van diplomája, így a legtöbb helyen te kerülsz hátrébb a sorban, szóval bizonyítani is nehézkes lesz, hiába gondolod jónak magad..
Szerintem a frontend könnyen betanulható, próbáld meg, nehéz lesz a munkatalálás eleinte, de összejöhet.

6-os, nagyon jó írás!
7-es, nem értek egyet. A frontend káosz és pokol, éppen ott változik minden percről percre, és annyi szájbarakott technológia nincs is a világon, amit ott elvárnak.
Az alapokon kívül csak a Reacthoz muszáj kenni-vágni a Reduxot az összes hülyeségével együtt (thunk, saga, stb.) a Next.js-t és a Gatsby-t. Most ugye azt akartad mondani, hogy nem? Előbb-utóbb beléjük futsz! Erre jönnek az összes library-k, dependency-k, amit minden cégnél egyéni szájíz szerint válogatnak össze, köztük teljesen ismeretleneket is, de a hülye HR-esek elvárják, hogy azokat is mind kenjed-vágjad, különben biztos nem értesz semmihez.
A könnyű betanulhatóság igaz, de egyrészt ordenáré mennyiségű betanulnivalót fog találni, másrészt a betanulás nem azonos a gyakorlattal, nagyon nem! Ráadásul még ha el is tölt egy-két évet a pályán, akkor is csak a komponensek tákolásához fog megbízhatóan érteni, architekturális kérdésekhez még mindig nem lesz lövése sem. Az külön fejlődési pálya.
És ha ez is megvan, még akkor is csak egy jó React-fejlesztő. Az egész karriert a Facebook egyetlen frameworkjére akarja alapozni? Ha bevágja mellé a Vue-t, Angulart, Svelte-t, akkor meg sima frontendes. Jöhet a mobilappok világa, a Cordova, az Ionic. Ott aztán lehet ismerkedni a mobilok lelkivilágával, végül elkerülhetetlenül rákényszerül a Javára.
Sose mondj ilyet, hogy "könnyű betanulni". Elkezdeni könnyű, az első egyszerű feladat valóban sikerélmény, de éles környezetben a lelkes kezdők az első héten elvéreznek. Nem véletlen, hogy az átlagos pályafutás maximum egy-két évig tart. Annál tovább csak azok maradnak, akik valami neurokémiai rendellenesség miatt élvezik. És azok sosem azok, akik úgy mentek el megtanulni, mint valami szakmát, hanem akik tizenévesen punci helyett forráskódról álmodoztak.

8-as ez így igaz, hosszú távon, kiégés nélkül ezt csak az bírja akinek ez az élete, hobbija. :) Ez egy szakma, egy életvitel.
Vagy lehet az is, hogy egy cégnél megszokod, és elvagy 20 évig, mint a befőtt, aztán majd egyszer VP leszel. :)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!