Ki mennyi pénzt keresett 2022 októberében?
Aki nem tudja bizonyítani, hogy annyit keres amit ki ír, az hazudik.
Vagy igazolja egy bérpapírral.
Nem mindenkinek van berpapirja suttyokam, sokan vallalkozok vagyunk.
Masik dolog te ki vagy hogy neked bizonyitani kene barmit? Ha nem hiszed el nyasgem
"Ez kb csak az IT-ra vonatkozik. Más területen azért nem ennyire jellemző ez a szitu."
Egyáltalán nem igaz! Ez az összes versenyképes szakmára vonatkozik.
-- A szomszédaim fogorvosok voltak, most ausztriában dolgoznak. Eleinte csak ingáztak (1 hét kint, 1 itthon), aztán a COVID alatt teljesen feladták. Azt mondják, hogy az EÜ-ben ugyanez megy, nem véletlen, hogy 30 alatti szakdolgozót nem látsz a magyar EÜ-ben, maximum a BHC, meg Medicover és hasonló helyeken.
-- Jó nevű gimibe jártam, az osztálytársak 90%-a diplomázott. Ott ugyanúgy igaz az 50% külföld, a maradék nagyrészt multi. Van közöttük közgazdász, marketinges.
-- A főiskolán volt nálunk egy csomó mérnöki kar (villamos, gépész, stb). Ott ugyanez megy.
-- Testvérem kutató, egyetemi szférában dolgozik. Regetegen mennek külföldre tanítani, akár olyan istentelenül jó gazdasági helyzetben lévő országokba, mint Görögország meg Spanyolország. Az egyetemi tanár/kutató ott sem keres a többségi társadalomhoz képest jól, de az itthoni viszonyokhoz képest még mindig (értsd: Mo-n esélytelen kocsit fentartani 2 egyetemen dolgozónak, ott azért egy használt verda nem számít "elitnek", ahogy a kérdező itt mindenkit lazán titulált a 2500€ nettójával.
És akkor nem beszéltem még arról, hogy 10 éve lakást újítottam fel, megmaradt egy csomó szakival a kapcsolat, akiket ide oda ajánlottam, vagy én is hívtam, ha kellett valami. Nos, mostanra az 50 alattiak szinte mindegyike külföldön, múltkor hívom a villanyszerelő srácot, mondja, hogy kész, ő már Frankfurtban, de keressem a haverját, jó srác, majd az segít. Felhívom a havert, mondja, hogy sajnos ő már a digóknál tolja az ipart.
Szóval még csak azt sem lehet mondani, hogy csak a diplomások mennek, megy itt mindenki, hosszú távon meg vagy nem lesz kamionsofőr, orvos, nővér, villanszerelő, bármilyen mérnök, vagy meg kell fizetni.
Az egy másik kérdés, hogy a sok 50 feletti még mozgásban tartja a rendszert, meg azok akiknek olyan a végzettségük, hogy nem igazán tudnk mozdulni. Jogászok pl mind itthon vannak, és mivel mindegyik nem elég ügyes az ügyvédi pályához, ezért nem kevesen éhbérért robotolnak valami állami hivatalban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!