IT diplomával, átlagos képességekkel milyen fizetésre lehet számítani?
pl. mondjuk megkapom a diplomámat 22 évesen, akkor utána kérlek le tudnátok írni, hogy kb. mire lehet számtani 1, 3, 5, 10, 15 év alatt?
Engem az érdekel hogy ezen időszakokon belül úgy hogy ha nem vagyok egy zseni, csak egy átlagos, IT diplomás ember, milyen kezdő fizetéssel és aztán milyen fizetés növekedéssel lehet számolni?
Kb a #9-es írta le a valóságot.
Nehogy elhiggy olyanokat, mint pl. a #7-es írt, aki azt állítja, hogy egyik évről a másikra 50-100%-os emelést kapsz.
A kezdő fizu változó. bruttó 400k és 800k között bármi lehet. Az átlag olyan 600k körül van.
Az említettekkel ellentétben, amíg junior vagy addig lassan változik a fizetésed, szóval sokkal reálisabb, hogy mediorként kapsz majd először 1 millió körüli fizetést. 900k-tól 1.3 millióig kb. bármi lehet.
Efölött van a senior, ami nagy átlagban 2.5 millióig tart. Ritka, hogy ennél többet adjanak, de nem kizárt.
Nem fognak Mo.-on végtelenül magas fizut adni, mert egy idő után a cég azt fogja mondani, hogy inkább felvesz valaki mást, aki nem fog 3 milliót kérni, hanem csak 2-t.
2# Nem egyértelmű, mert mi az, hogy "IT diploma"?
Gazdinfó és Mérnökinfó között óriási a különbség és gazdinfóval rengeteg ITval kapcsolatos állást valószínűleg nem fogsz tudni csinálni.
Meg milyen pozícióra gondolsz pontosan?
Programozó, mint kb mindenki aki ITra gondol vagy valami más a maradék kb 100 fajta munkakörből?
... mert nem mindegyik fizet ugyan olyan jól.
"mondjuk megkapom a diplomámat 22 évesen"
Pl.: BME Mérnökinfón átlagos képességekkel tuti csúszni fogsz legalább 1 félévet, de ismerek olyat, aki már 2015 óta jár az egyetemre és én sem értem pontosan, hogy hogy nem rugták még ki.
Meg sokan elkezdenek dolgozni és emiatt is csúsznak.
Mj:
Nyugodtam gyere IT területre, de azt veszem észre, hogy már kb mindenki ide jön. Általánosban énektagorazra jártam, gimnáziumban pedig kéttannyelvűre és nem rég néztem LinkedInen régi évfolyamtársakat és meglepően sok IT-ssal találkoztam. Egy volt énektanárom is átképezte magát a Greenfoxal programozóvá.
Rettenetesen durván sokan jönnek be a szakmába. Főleg, hogy most az állam picit megtámogadta az infós képzések létrehozását, meg bevezették az üzemmérnök-informatikus brof képzést.
Szerintem véges időn belül eljön az, amikor picit telített lesz a szakma és azok fogják ezt megérezni, akik igazán nem tesznek bele sokat és nincs egy agyon specializált fókuszált tudásuk. Itt, hogy megkérdezed, hogy az "It területén" hogy lehet keresni, amikor konkréntan 100 fajta teljesen eltérő pozíciót tudsz csak itthon betölteni nekem azt mutatja, hogy neked nem kéne ebbe az irányba menni.
(Persze, később ha tényleg érdekel valami, akkor gyere nyugodtan)
Ha a jelenlegi/múlt fizetési viszonyokat próbálod a jövőbe vetíteni (ami nyilván csak tippelgetés), azt vedd figyelembe, hogy az IT fizetés "előnye" a többi szakmához képest relatíve csökkenni fog, és csökkenni fog a szakmán belül is a tapasztalat "felára", tehát a jövőben pár év tapasztalattal nem fogod a kezdő fizetést annyiszorosát keresni, mint most.
Miért: az elmúlt pár évben megtanulta a világ, hogy az IT-t lehet full remote csinálni, és eddig nekem volt x db kollegám akik Hyderabad-ban és Bengaluru-ban minden reggel bementek egy irodába, és onnét tolták. Most viszont van 3x indiai kollegám, akiknek a 2/3 otthonról, valami noname kisvárosból/faluból nyomja. Ez a folyamat folytatódni fog, és egyre nagyobb lesz a "merítés" ahonnét IT-s embert lehet majd találni, ami lenyomja majd (már) a fizetéseket.
(mellesleg ez kicsiben nálunk is megtörtént, a covid óta a "budapesti" ofiszba akiket felvettünk, 10-ből 8 vidékről dolgozik, soha nem jár be, itt is nagyobb lett a merítés)
"Szerintem véges időn belül eljön az, amikor picit telített lesz a szakma"
Nem, legalábbis még pár éven belül is úgy számolnak, hoyg több új munkahely jön létre, mint amennyi embert képeznek.
De mégha igaz is, akkor is átlagban egy egyetemet végzett jobb, mint egy bootcamp-et végzett.
Itt egy kutatás a magyar piacról:
14# Azt nem vitatom, de egyetemett végzettekből is egyre több van.
Egy Eduline-os cikkben olvastam, hogy most a Mérnökinformatikus képzés volt a 2. legnépszerúbb, ami durva hiszen nem az az egyetlen infós végzettség, amivel ITban elhelyezkednek.
Meg a BME is növelt a létszámhatárán nem rég a VIK-en, de szerintem kb minden évben megtette.
Jönnek az emberek :D Minden harmadik nagymamának van 1 unokája aki ITval foglalkozik. Onnan lehet tudni, hogy sokan vagyunk, hogy már ők is arról beszélnek, milyen jól lehet keresni IT-b belül.
"Meg a BME is növelt a létszámhatárán nem rég a VIK-en, de szerintem kb minden évben megtette."
Azért rossz ebből kiindulni, mert a VIK ki is szórja ezeket az embereket.
A mérnökinfo népszerű volt, de ettől nem lesz nagyobb az egyetemi előadó és nem lesz több oktató. A VIK-en már régebben is oktató hiány volt, így nehezen lehet a végtelenségig emelni a létszámkorlátot.
És a VIK nem képez olyan gyorsan annyi hallgatót, amennyi kell, még a Bprof-fal együtt sem.
Az egyetemi képzések "hátránya", hogy aki ma bemegy az legjobb esetben is 3 év múlva jön ki és kerül a piacra, a bootcamp-ek esetében ez inkább szokott félév lenni.
A piacnak viszont ma kell több, mint 20 ezer ember. EU szinten millliókról van szó.
Iskolai rendszergazda pozíciókat, még ha egyetem is kerüld el messzire mert szinte semmi sem fizetnek.
Feltételezzük, hogy angolul is átlagosan tudsz.
400 bruttó a belépőszint, ami ez alatt van ott át akarnak verni.
600 bruttóra fölmegy 2-3 év alatt.
800 ra 5 év alatt.
1-1.2 milliónál vagy 10 év után ha maradsz átlagos és nem töröd magad.
Van olyan terület ahol ennél többet kaphatsz de ahhoz már nem elég átlagosnak lenni és több energiabefektetéssel jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!