Magyarországon miért csak a diplomások kapnak emberhez méltó fizetést?
Vízszerelő nálunk 2 napot dolgozott: 170 ezer volt a munkadíja.
Plusz annyira be van telve, hogy alig lehet lefoglalni.
Ez ahogy nézem kb 1.7 millió ha csak heti 5x dolgozik.
Szerintem az diplomások óriási részénél ez sokkal több.
Nem értem ezeket a válaszokat. A kérdező nyilván nem a tanárokra gondolt, hanem a jó diplomával rendelkező, jól megfizetett dolgozókra. (Amúgy egyértelmű, hogyha már egyetemre megy az ember, akkor a legjobbra megy és nem bohóckodik himi-humi szakokkal, hiszen belerakja azt a pár évet és a pénzt...)
Ne akarjátok már itt elhitetni az emberekkel, hogy mennyit ér "egy jó szakma", mert ez a világ legnagyobb kapuja. Akkor éri meg szakmát tanulni, ha meg van bejáratot családi vállalkozás, ahova be tud állni a gyerek és később át tudja venni a szülőktől. Amúgy marad a havi 220-250.
Kérdező:
Azért, mert tanulnak a jobb fizetésért és nem valami 3 hónapos szakmát szereznek. A (jó!!!) Plusz tudást meg megfizetik a cégek. Te is többet adsz azért a termékért, ami jobb...
Vannak jól fizető szakmák és jól fizető diplomák és vannak szarul fizető diplomák és szarul fizető szakmák is.
Azt is vegyed figyelembe hogy nagyon sok építőiparban dolgozó zsebbe kapja a pénzét, és nem mindegy, hogy 600 at kapsz feketén vagy bruttó 600 at kapsz bejelentve. Az előbbi ugyan soknak tűnhet egészen addig amíg nem kezded el számolni hogy félre kell tenned arra az esetre, ha beteg vagy, ha munkanélküli vagy, ha kórházba kell menned vagy éppen nyugdíjas korúként is meg kell élned.
"z előbbi ugyan soknak tűnhet egészen addig amíg nem kezded el számolni hogy félre kell tenned arra az esetre, ha beteg vagy, ha munkanélküli vagy, ha kórházba kell menned vagy éppen nyugdíjas korúként is meg kell élned."
Azért aki tud gazdálkodni, többet érhet megtakarításként az a havi 200e, ami nem a feneketlen állami kútban landol. EÜ ellátást meg így se kapsz, IDŐBEN, ha nem fizetsz.
"Vízszerelő nálunk 2 napot dolgozott: 170 ezer volt a munkadíja."
Nálam a héten szerelték be a garázskaput. Elhiszem, hogy kell hozzá szaktudás, meg gyakorlat, célszerszámok. Kb. 2,5 óra alatt végeztek. Elkértek érte 120.000 Ft munkadíjat, úgy hogy a fal és az amúgy hőszigetelt ajtó között volt egy ujjnyi hézag. Amire azt mondták, hogy vágjak be hungarocellt és szilózzam be. Oké, meg tudom csinálni, nem nagy dolog, nem arról van szó.
Csak ez nekem a diplomámmal fél havi fizetésem (jó ha a bruttót nézzük, akkor egyharmad havi, hiszen ebből még ő is adózik), amit a 2,5 órára elkértek. Elvártam volna, hogy kompletten készre csinálják, ne nekem kelljen vele még utólag foglalkozni ennyi pénzért.
De ahogy fentebb írta valaki, így már világos: Egy vegyész msc diploma, egy "himi-humi bohóckodás". Bezzeg egy kapu beszerelése ehhez képest agysebészet és ezért kérnek el 48.000 Ft-os óradíjat.
Érdekes mert én azt látom, hogy mindenki többet keres a gyárban, mint én diplomásként, több év tapasztalattal. 😂
Nem tanár vagyok, IT támogató területre mentem át műszaki pályáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!