A tanárok alulfizetettsége mennyire lokális és mennyire globális probléma?
Szerintetek a tanárok jelenlegi alulfizetettsége tényleg egy lokális gond, vagy nagyjából arányosan kevesebbet keresnek régiós szinten mint a környező országok pedagógusai, és ez inkább annak a kicsúcsosodása, hogy Mo kipontózodik a globális árversenyből a béreivel és a fizetéseivel?
Például a cikk említi, hogy a romániai tanárok bére 150€-val alacsonyabb a magyarnál. Namost én egyre több helyen azt látom, hogy a román fizetések egy jó 20-25%-al magasabbak a magyarnál. Pl elkezdtem LinkedInen román állásajánlatokat kapni magyarnál jobb bérsávval. De ha megnézzük Szlovákiát vagy Csehországot ott is kb 10%-al van csak magasabban a felsőfokú végzettségűekhez képest a tanárok fizetése, mint itthon, ami így sem éri el a 75%-ot, azaz a diplomával rendelkezők fizetését tekintve az alsó felében, még annak is inkább a középső felében helyezkenek el. Lengyelországot a statisztika nem említi, pedig igenis érdekes lenne, ugyanis a lengyelek politikája és gazdasági helyzete nagyon nagy hasonlóságot mutat a magyarral.
Na pontosan! A tanári bér a béka sehjaja alatt van. Ezért senki nem akar tanárnak menni. Aki mégis elindul pedagógusként, az pár év után otthagyja, és csinál valami mást. Tehát csak azok maradnak a pályán, akik semmi máshoz nem értenek, de jó eséllyel a tanításhoz sem.
De visszaállítani a tanári pálya preztízsét nem 2 éves feladat...
Így szavazott a magyar baloldal a minél hamarabbi és minél nagyobb mértékű pedagógus béremelés kapcsán: nem támogatták.❌❌
A baloldal 12 éve úgy politizál, hogy "minél rosszabb az embereknek, annál jobb a baloldalnak." Így akarnak visszakerülni a hatalomba. Most épp ahhoz nem járultak hozzá, hogy az EU-s megállapodáshoz szükséges törvényeket minél gyorsabban tárgyalhassuk. Ebből a forrásból érkezne a 30%-on túli pedagógus béremelésre többszáz milliárd forint❗️
Ezt sem támogatta a baloldal, mert nekik csak a feszültség fokozása a fontos.
12: propagandahíradót nem kértünk.
A tanárok béremelését pedig nem lehet EUs támogatásból finanszírozni, ugyanis nem szabad folyó kiadásokra költeni. Szóval ez a gondolatmenet hamar megbukik. De a hozzád hasonló, kopipészt szakon diplomázott Fidesznek trollok ennyit sem képesek átlátni. Na ezért tartunk itt.
"Most tegyük fel, hogy igazad van, mert egyébként simán lehet az, hogy a te tanáraid nagy része alkalmatlan volt (nekem majdnem mind elég jó volt)."
10es, nem csak az ő tanárai nagy része, hanem az én tanáraim jó része is. Nem akarok senkit megbántani, de általános és középsuliban is csapnivaló tanáraim voltak. Pl: 10 évet tanultam angolt és egy alapszintű tudásom sincs, mert a 10 év alatt kb volt 20 féle tanárom akinek a háromnegyede nem tanított semmit. És ezt sokaktól hallottam már az évek alatt, egy ismerősöm tanára pl angol tanítás helyett a fél élettörténetét elmesélte az osztálynak. Most csak egy tantárgyat mondtam példának, de a többi tárgyak terén sem rózsás a helyzet. Tanárfüggő a jó jegy, a jó tudás. És bizony volt olyan aki porig alázott és a szüleimet is elkezdte szidni. Sajnos vannak olyanok akik nem erre a pályára valók.
Voltak olyan tanáraim akik nagyon normálisak voltak nem is egy, de sajnos egy részük ott hagyta a pályát, nyilván rájött hogy neki ez nem éri meg. Meg azért a nagyképű tinédzsereket is mód elviselni. (azok egy része is képes mindenféle aljasságra a normálisabb társaival szemben)
De 10es egyetértek veled, neked is igazad van, meg a 7esnek is. Csak az előadásmód más.
"10es, nem csak az ő tanárai nagy része, hanem az én tanáraim jó része is. "
De ez most vágod, hogy kettő példa csak?
Most ha jön még 5 másik ember, aki leírja, hogy minden tanára tökéletes volt, akkor az lesz az igazság? Naná, hogy nem. Ahogy a ti esetetek is csak egy-egy személyes élmény.
Az összes villanyszerelő és festő akit ismerek (2-2 fő) egy világi balf..sz. Akkor most írjak ki kérdéseket arról, hogy a festők h..lyék és ne fizessen nekik senki? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!