Főnökeim hátráltatják a szakmai fejlődésem és előléptetésem?
Multinál vagyok, lehetett jelentkezni egy 2 éves belsős vezetői képzésre. Felvételi és válogatás után is a kezdettek 35%-a végezte csak el. Tanulmányokban a jobbak közé tartoztam, kitűnőre vizsgáztam, nem a sor hátulján kullogtam de a főnökömmel eddig ápolt jó viszony valami okból kifolyólag az utóbbi időben 180°-os fordulatot vett. Az elejétől fogva sem akart tanítani, pedig szabad időmben is bejártam (ekkor még jobb volt a viszony). Ha maradni kell vagy be kell menni elérhető vagyok mert szeretem a céget és elkötelezett vagyok mellette. A munkám jól végzem, odafigyelek a határidőkre, változásokra. Összességében jó ,,alapanyagnak" tartom magam a feladatra, illetve másoktól is ezt kapom visszajelzésként. Többen is meglepődtek amikor hallották, hogy még nem tudtam feljebb lépni.
Fülembe jutott, hogy valószínűleg az egyik felettesem aki a főnököm alatt van fél, hogy a helyére tesznek (voltak vele problémák korábban is, illetve rombolja az egységet a csapatban) és tőle indulhat a dolog.
Jelenleg úgy veszem észre ellenem hangol mindenkit és olyan hibákat is rám fognak amiket nem követtem el, illetve próbálnak megalázni és megrengetni az önbizalmam, hogy eszembe se jusson az előléptetés. Szándékaimban sosem volt őt kitúrni a helyéről a cselekedetei ellenére sem, még most sincs. A hosszútávú terveimben szeretnék magasabb pozícióban dolgozni mint ő, feltételezem ezt sem díjazza. De ehhez még tovább fogok tanulni ami ugye időbe telik. Ami fontos lehet még, hogy sokkal fiatalabb vagyok mint ők, személyemben szerény de ambíciózus, amikor kell a munkatársakat határozottan kezelem, adom ki a feladatokat. Egyszer amikor az ellenem áskálódó kolléga beteg volt én vettem át a helyét ,,vizsgaként" 2 hétre és minden rendben volt. De amint teljesítem az általuk kitalált utolsó feltételt kapok egy másikat.
Viszont az amúgy sem nagy önbizalmam így kezd meginogni hiába tudom, hogy jól végzem a munkám.
Mit tudnátok javasolni, hogy magabiztosabb, határozottabb legyek és el tudjam viselni ezt a szekálást amíg nem harcolom ki a feljebb jutást?
(Nem gondolom, de ha valaki szerint túl pozitívan tüntetném fel magam akkor is kérném, hogy a kérdés megválaszolásakor a személyiségem ebben a kontextusban vegyétek figyelembe, köszönöm.)
Ezen a helyen nem fogsz tudni feljebb jutni.
Ha multi, akkor biztos van más osztály is, először is kérd át magad oda. Aztán onnan majd hátha sikerül a fejlődés. Ha ott sem, akkor lehet, hogy fontolgatni kéne a felmondást.
Sajnos egyébként a multiknál sokszor van ez. Én már nem vagyok fiatal, de régebben én is ambíciózus voltam, nem sikerült nagy karriert elérni.
Igaz, én egy kisvárosban lakom, ahol azért nem lehet dúskálni a hasonló állásokban, de már eléggé megbántam, hogy az első munkahelyemen olyan sokáig ott maradtam. Amikor felvettek persze ígértek mindenfélét, aztán kétszer jelentkeztem előléptetésre, és közölte velem a főnök, hogy mit akarsz, te csak egy tanár vagy.
Első diplomám valóban tanári, de utána elvégeztem a Külkert, és a mérlegképest is. A nagyfőnök bele sem nézett az önéletrajzomba, csak halványan emlékezett, hogy a tanári pályáról mentem oda, hát ennyi. Aztán a helyet meg megkapta az AP főnök lánya, akinek egyébként még diplomája sem volt. Na, akkor kellett volna onnan lelépni.
Mostani helyemen sem hagytak fejlődni, itt át is akartam menni egy másik osztályba, csak közben a gyerekemet meg hazadobták magántanulónak, így maradtam. Aztán meg beteg lettem, így maradtam. Szerintem te még most vagy fiatal, ha nem becsülnek meg, ne maradj sokáig.
Azért nem is értem ezt a visszatartást mivel a főnökeimnek ez hátrányára nem válik. Ha megkapom a pozíciót az idővel áthelyezéssel is járni fog így az ő helyük semmilyen szempontból nincs veszélyeztetve. Ezért vannak ezek a képzések.
Gondoltam még irigységre is mert én néhány év alatt a belsős képzésekkel ott tartok amit nekik 10-15 év volt elérni vagy, hogy fiatalabb vagyok és derogálna ha egy pozícióban lennénk.
Érdekes hogy a felső vezetés ezt látja e vagy sem mert idén már nem is indítottak ilyen képzést. Megkérdezték tőlünk ennek a nagy lemorzsolódásnak az okát de nyilván nem meri senki elmondani mert akkor meg az lesz, hogy a főnököd ,,hibáztatod" amiből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni. Aztán ugye hogy is várnám, hogy tanítson valamire.
A kérdés lényegi részére már válaszoltam, most más témában lenne egy megjegyzésem. Ha tényleg vezető akarsz lenni, mutatnod kellene egy kis alázatot. Nem tartasz ott, mint aki már 10-15 éve vezető, hiszen ez pont az a dolog, amiről lehet tanulni bármennyit, úgyiscsak gyakorlatban derül ki, hogy megy-e, és ott fogsz igazán beletanulni. Olyan ez, mintha elkezdenél könyvből tanulni boxolni. Két évig bújtad a könyveket, mindent tudsz az ideális szögről, a kesztyű ápolásáról, aztán ott pattogsz a ring mellett, hogy most már engedjenek be, mert tudsz annyit, mint akik benn vannak. Az azért nagyon más, amikor te tartod oda az arcod és te állod a pofonokat.
Multis középvezető vagyok én is amúgy, szóval van némi tapasztalatom a témában. De tanulok én is minden nap. Szóval ha tanácsolhatom, kicsit több alázat.
Köszönöm a tanácsot, úgy gondolom az alázat megvan, mint írtam is nem gondolom, hogy többet tudok, nem akarok a helyükbe lépni, ha kell szó nélkül bemegyek, ha nem értek valamit kérdezek (csak nem válaszolnak), tisztelettudó vagyok. De ha egyszer azt mondják tudom amit kell mégsem kapom meg csak hagyom hogy ígérgessenek akkor lehet túl alázatos is vagyok.
Még ha arról lenne szó, hogy azt közlik ezt meg azt nem tudod és ezért az rendben van. Akkor tudom miben kell fejlődjek.
Ebben igazad van, de ha nem engednek be a ringbe a nézőtérről nem fogom igazán megtanulni soha. Pont ezért indult ez a képzés amin részt vettem, hogy több vezető legyen, mert kell. Ha visszatartanak nincs értelme meghirdetni.
A pofonokat meg sokszor nekünk is kell állni, csak míg ők néha kapnak fentről addig mi napi szinten olyanért amit ők maguknak megengednek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!