40 millió Ft-ot mibe kellene tenni, hogy ne veszítsem el pár év alatt a hatalmas infláció miatt az egészet?
Jelenleg kb 50% ban PMÁP-ban, a másik fele PEMÁP, részvények, arany, kriptó.
Ingatlanba pár éve kellett volna rakni, most tartok tőle, hogy nem az lesz a nyerő. Amerikai részvények az elmúlt 14 évben jók voltak, most megint elkezdtek emelkedni, de az is bizonytalan. A forintot nem biztos, hogy most váltanám euróra, ha igen, kérdés, euróban mibe kellene fektetni. Ha lesz megegyezés az EU-val és az EKB észbe kap, lehet ideiglenes visszaerősödés lesz (euró és forint), de az is lehet nem. A dollár lehet tovább erősödik, de az is lehet, ott is forduló lesz. Elég bonyolult.
Ezt írtam, miben van a pénz, de akkor mégegyszer, kicsit részletezve:
50% PMÁP, a másik 50% megosztva a köetkezőképpen: 25% PEMÁP (összességében 340-es átlagárfolyamon váltva), a másik 25%: arany, tőzsdei részvények, kripto.
Tőzsdével pár éve foglalkozok, főleg amerikaival, de nagy összeget nem mertem beletenni. 2020-ban kellett volna, de további esést vártam és lemaradtam a mélypontról, a mostani helyzetet meg elég bizonytalannak érzem. Lehet, már láttuk a mélypontot, de voltak olyan évek a történelem során, amikor a tőzsdék oldalazta, a 70-es években stagfláció volt. Ez biztosan nem olyan lesz, mint a koronaválság utáni időszak, amikor elöntték ingyenpénzzel a világot és minden száguldott felfelé.
A FED szerint már belátható közelségben a kamatemelések vége, ugyanakkor a pénzbőség időszakának vége van, nem biztos, hogy ugyanaz lesz, mint az elmúlt több, mint 10 éves időszakban, ha pedig nincs érdemben emelkedés, az infláció elviszi a pénzt, főleg, ha stagfláció lesz. Egyes elemzők szerint a recesszió miatt még egy nagyobb esés is várható (valójában a 2008-as válság idején is két részletben estek a tőzsdék, amikor már kezdtek a befektetők fellélegezni, jött még egy ugyanakkora esés).
Ingatlant valóban pár éve kellett volna vásárolnom (hitellel is), messze nem biztos, hogy a következő években jó befektetés lesz.
11:
Mélypontot nem lehet megjósolni, hiszen mindenki ott fektetne be. Hogyha ismered a tőzsdét, akkor vállalj kockázatot és használd a költségátlagolás módszert. Benne van a pakliban, hogy még 2 évig esni fogn a részvény, de az miért baj? Legalább később olcsóbban vásárolsz, 20+ év múlva biztos feljebb lesz az árfolyam és nyersz rajta.
Ugyanakkor ismétlem, csak akkor vágj bele a tőzsdébe, ha korábban képezted magad és ismered. A kripto befektetéseid számomra azt jelenti, hogy nem értesz hozzá, csak szerencsét próbálsz, "lottózol" nagy összegben.
Kriptóba nem raktam sok pénzt, csak annyit, amit tényleg nem sajnálok és tudok nélkülözni, ha elbukom. Ugyanakkor az Ethereum a jövőben mindenképpen jó lehet. Ott is eddig 4 éves ciklusok voltak, ami most változhat a világgazdaság változása miatt. Viszont az ethernek van felhasználási területe is a bitcoinnal szemben (pl okosszerződések).
Igen, lehetne DCA módszert alkalmazni, eddig jó is lett volna, de most benne van az is, hogy évekig semmit se fog hozni és, ha más eszközbe teszem a pénzt, később nagyobb tőkével tudnék tőzsdán vásárolni. Ha 15 éves távon nézem, akkor igazad van, valószínűleg pluszban leszek, csak nem mindegy, mennyivel.
Ha megnézed a 70-es éveket, akkor egyáltalán nem érte meg tőzsdére befektetni, nem tudni, nem -e ilyen időszak jön most is.
Itt most lényeges lenne, nem a nominális értéket nézni. Ha nominális értéken 10 év múlva ugyanott leszek, ahol voltam, akkor nagyon sokat bukok reálértéken az infláció miatt.
Nincs olyan, hogy évekkel ezelőtt jó lett volna befektetni, ezt csak most látod így, mert ismered a jövőt, így ez nagyon rossz megközelítés! Minden évben kockázatot viselsz a tőzsdei befektetéssel és kb esélytelen pont az alján beszállni. Befektetés előtt elemezd a cégeket, mibe fektet, nyereséges lesz, milyen évet zárt, hogy változott a tőke? Ezt követően diverzifikácio, így csökkentve a kockázatot.
Viszont ismétlem, szerintem nem jártál még kellően utána a tőzsdei befektetéseknek, így a helyedben 1-2 évig mindenképp képezném magam elotte. Ki tudja, lehet akkor indul felfelé a gazdaság.
#10 40 millából lassan vidéki városban se veszel te lakást.
Ha nincs háttered befektetésben akkor állampapír, most egész jó kamat van rajtuk, így is veszítesz pénzt amíg ez a magas infláció marad, de ha válság lesz 1 év múlva akkor már jó kamatot fogsz rá kapni relative.
Lakást én nem vennék most mert sztem korrigálódni fog az áruk 1 éven bellül. Részvényekbe ne fektess ha nem értesz hozzá. Kriptovaluták buborékja most kipukkant és amúgy is túl sokat mozog az ára hogy értelmes befektető eszköz legyen.
Mindegyik céget elemeztem, mielőtt vettem részvényt belőle. Ha ilyenekre gondolsz, mint P/E ráta, várható EPS értékek, és ugyan nem vagyok daytrader, de azért azt is próbáltam belőni, épp ilyen trendben van a részvény, mikor érdemesebb megvenni a technikai elemzés alapján. Ezen felül rengeteg elemzést olvastam a cégekről. Biztos alapokon álló vállalatokba próbáltam fektetni és szektorok alapján diverzifikáltam. Nem vettem nagyon sok különböző részvényt, de arra is figyeltem, hogy legyen benne value és growth is. Plusz vettem egy ETF-et.
A portfólióm egyébként jelenleg nem csak forintban, hanem dollárban is pluszban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!