Tényleg igaz, hogy a mai világban nehéz találni állást, ahova fel is veszik az embert?
Egyik ismerősöm az mondta, ismer valakit aki vagy fél évig sem talált állást hiába volt diplomás.
Én ugyan nem dolgozom (jelenleg), de ha álláskeresésre megyek akkor most tényleg erre lehet számítanom? Vagy ez egy nagyon kiugró eset hogy az említett személy nem talált munkát. Az állásinterjúkon tényleg kiszanálják a kicsit is unszimpatikus vagy alkalmatlan jelölteket?
Vagy hogy van ez Magyarországon?
Is-is.
Való igaz, hogy Dunát lehetne rekeszteni bolti eladó álláshirdetésekkel, meg mindenféle bruttó 250 ezer forintot fizető állásokkal, de ha valaki jól szeretne keresni (bruttó 4-500 ezer+), akkor nagyon leszűkül a kör. Nem mondom, hogy lehetetlen, de eltarthat egy darabig, +ha olyan szakmában szeretne elhelyezkedni az ember, amiből túlkínálat van…nem irigylem.
De, mint mondtam, szinte az ország összes Coop, CBA, Reál, SPAR és Penny üzletében + pékségekben, gyorsbüfékben szinte azonnal kezdhetnél.
A mondás tehát, hogy csak az nem dolgozik, aki nem akar, nem fedi a valóságot, mert lehet, hogy szeretnél dolgozni, de ha a szakmádban nincs lehetőség, akkor bukta. Ha viszont sürgősen megélhetési forrás kell és mindegy, hogy milyen munka, akkor valószínűleg már holnap reggel kezdhetsz az új munkahelyen.
Relatív, de sajnos nagyon sokan még a bruttó 4-500 ezret sem keresik meg, ahol pedig a sokak által említett munkahely túlkínálat van, ott leginkább a bruttó 300 sincs meg.
" A mondás tehát, hogy csak az nem dolgozik, aki nem akar, nem fedi a valóságot, mert lehet, hogy szeretnél dolgozni, de ha a szakmádban nincs lehetőség, akkor bukta. Ha viszont sürgősen megélhetési forrás kell és mindegy, hogy milyen munka, akkor valószínűleg már holnap reggel kezdhetsz az új munkahelyen. "
Ez így van és nem mindenki informatikus..
Középfokú végzettséggel a szakmámban évek óta nem tudok elhelyezkedni, így végül bevállaltam betanított jellegű munkát, az "interjú" másnapján már kezdhettem is. Igaz, hogy nettó 200 ezerért, de a nullánál és az éhenhalásnál az is több volt.
Nekem vegyesek a tapasztalataim. Bár van mérnöki diplomám, tapasztalatom és nyelvtudásom, legutóbb (egy éve) elég sok időbe (4 hónapra) telt az álláskeresés. Interjúra kb. 60-70 %-ban behívtak, de aztán az ajánlatadásig csak egyszer jutottam el.
Valószínűleg a bérigényem volt magas, szakmailag szerintem elég jól szoktam szerepelni. Emberi tényezők is közrejátszhatnak, ha valaki nem kelt jó első benyomást, nem veszik fel, hiába kell/kéne a munkaerő.
Remélem nemsokára el jön az idő amikor én interjúztatok/veszek fel embereket, akkor jobban meg fogom érteni a másik oldalt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!