Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megvennétek az autót így,...

Megvennétek az autót így, hogy nincs még saját lakás?

Figyelt kérdés

20+ éves az autóm. Megjelenésben, kényelemben, és nyilván biztonságban sem a legjobb már, ezért jó lenne lecserélni egy újabbra. Szeretem az autókat, imádok vezetni, nem csak eszközként tekintenék rá ami eljuttat A-ból B-be, hanem egyfajta hobbiként is.

A probléma viszont, hogy még albérletben lakom, és lakás önerőre gyűjtök. Mennyire okos dolog pénzügyileg ebben a helyzetben kiadni pár milliót kocsira, ezzel vállalva azt, hogy jóval később tudom majd felvenni a lakáshitelt? Ti megtennétek? Esetleg ha voltatok ilyen helyzetben, megtettétek?

Szerintem nem biztos, hogy emiatt megéri a fiatalkoromat kuporgatással tölteni.

Programozóként dolgozom amúgy, húszas éveim közepén, kb. havi 530.000 Ft a bevételem jelenleg.

2022. máj. 11. 21:03
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

#10: Hát, mondjuk ilyen esetben ki tudom adni, és bérelni Londonban..

De akkor te azt mondod, hogy ne stresszeljek a pályám elején ezen a saját lakás témán, inkább éljek? :D

2022. máj. 11. 22:17
 12/34 anonim ***** válasza:
100%
Hát azt is számold bele, hogy piszok mód mennek fel az autók árai is. Én tavaly vettem, 7M Ft-ét. Ugyan ezt a kocsit most 9M körül tudnám elhozni. Nem tudni, hol fog megállni és persze ezzel párhuzamosan a használt autók ára is kúszik fel.
2022. máj. 11. 22:17
 13/34 anonim ***** válasza:
100%
Pénzügyileg rosszul jársz egy autóval ha csak azért veszel újat mert nem tetszik a régi.
2022. máj. 11. 23:53
 14/34 anonim ***** válasza:
80%

Szigorúan pénzügyi értelemben soha nem éri meg a drágább autó ha a mostani nagyrészt megbízhatóan használható.Egy autó folyamatosan viszi a pénzt pedig a félmilliós és az 5 milliós is ugyanúgy A-ból B-be visz el.

Amúgy mennyiért akarnád mégis venni azt az autót?Nagyon nem mindegy hogy egy zsír újat hozol ki 10 millióért vagy egy 10-15 éveset 2-3 millióért.Az elsőnél csak sok évvel később tudnàl saját ingatlant venni,a másodiknál max néhánnyal,pár millió ingatlannál kb gyerekjáték.

Viszont azt tegyük hozzà hogy az élet nem csak a pénzügyekből áll.Én soha nem voltam annak a híve hogy az első pillanattól kezdve az utolsó lyukas fillért könnyek között add ki fiatalon mert hát muszály a saját ingatlan a legesleghamarabb.Baszki,egyszer kell élni az életet,itt vagy huszonévesen autószeretőként,ilyenkor kell kiélni magad és venni egy olyat amit szeretnél.Később amikor család lesz,gyerekek,asszony/férj,nincs energiàd/időd hobbira akkor már nem lesz olyan egyszerű olyan autót venni amire vágysz.És akkor nagyon bánni fogod ám hogy nem vetted meg amikor lehet.

És vegyük észre azt hogy nem egy utolsó betanított szabolcsi droid vagy minimálbéren akinek hitelt kell felvenni ha elromlik a mosógép,különben nem tudna kenyeret venni.20 évesen félmilliót viszel haza,cirka 2-szer annyit mint a médián,nem vagy a gazdaságilag veszélyeztetettek kategóriájában infláció ide-oda.Én azt mondom ha nem egy nagyon drága pl 4-5+ milliós autót akarsz venni akkor vegyed mert egyszer kell élni az életet.Okos dolog előre gondolkozni de ne vonj meg magadtól minden örömöt közben.

2022. máj. 12. 01:51
 15/34 anonim ***** válasza:
100%
Pénzügyileg egy autó szinte soha nem jobb döntés, mint az ingatlan, kivéve, ha a kenyérkereseted múlik rajta. Szerintem inkább döntsd el, hogy mi a fontosabb neked! Ha az autó, akkor nem fog zavarni, hogy plusz éveket kell albérletben élned, ha az ingatlan, akkor még ne csábulj el, mert az is számít. Te döntsd el, hogy melyik tesz téged boldogabbá hosszú távon.
2022. máj. 12. 07:34
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

"2 hónap múlva kapsz egy zsíros állást Londonba.. akkor nem vállalod el"

De elvállalom és a londoni zsíros fizetésből fizetem a magyar banknak a törlesztőket. Mi ezzel a gond? :)

2022. máj. 12. 08:32
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

Saját tapasztalatot írnék le.

Én 24 évesen vettem autót. Újat. Hitelre. Saját lakás akkor még távoli álom volt. Szülőknél éltem, mert nem láttam értelmét ugyanabban a városban albérletet fizetni.

Amit el tudok mondani: a kocsit imádtam, a hitel vacak volt rajta (deviza alapú). Utólag visszagondolva, kicsit nagy lépés volt, anyagilag tutira jobban jártam volna egy használt kocsival, de csak a vacak hitel miatt. Vagy megtarthattam volna az akkori 14 éves kocsimat.

Namost: azt a kocsit 13 éves korában adtam el, addig szépen használtam, de már kezdett rajta lassan kijönni a kor. Vettem egy új kocsit, viszont most már figyeltem a hitelre, így még pont a legjobbkor 5%-os hitelre tudtam megvenni.

Lakásra egyébként a kocsi hitel mellett is gyűjtöttem, mert hiába szálltak el anno a devizahitelek, én ésszel vettem fel a hitelt, tudtam fizetni. 32 évesen vettem saját lakást, addig szülőknél éltem, nem volt vele gondom.

Nem tudom, hogy nálad az albérlet létszükséglet-e? Mert programozóként manapság "illik" homeoffice-ban dolgozni, azaz bárhonnan, ahol van net. Ez viszont magával hozza azt, hogy a kocsit se használnád annyit.

Én évi 9 ezer km-t megyek csak, abból is 3 ezer az, hogy két hetente elmegyünk anyósomékhoz. Te mennyit autózol évente?

2022. máj. 12. 08:50
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

mostani használtautó árak mellett nem vennék autót, legalább 30-40%al mentek feljebb az árak

személyszerint nekem fintosabb az ingatlan mint az autó, de nem vagyunk egyformák, az utcában van egy idős pár, mindig megveszik a legújabb Toyota Yarist , ami most pl 5M kezdödik, de a házuk egyáltalán nincs korszerűsitve.

Talán érdemes belőnöd egy ingatlant inkàbb vagy új autót , kérdés mindkettőnél az is, hogy milyen kategóriára gondolsz

2022. máj. 12. 08:51
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

amúgy új autónál 4% kamatos hitel is elérhető, csak nagyon utána kell menni, rengeteg szalont végigjárni

ismerős 10-11 M átlagáron futó autót, végül 9m-ért hozott el , 4%os kamattal, igaz nem tudom pontosan az önerő mekkora volt

2022. máj. 12. 08:54
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

Mivel konkrétumot nem írtál és a piac alakulását sem igazán lehet előre jósolni, szerintem az lenne a fontos, hogy te a magad szintjén tudatos legyél.

Ülj le és számolj. Mennyi most a bevételed, várható-e ennek a növekedése. Van x megtakarításod most, ezzel mire mész. Mennyit szánnál most autóra? Ha autóra nem költesz, mikor jön össze a lakás önerő? Ha költesz, az mekkora csúszást jelent?

Ezeket amúgyis érdemes latba venni félévente maximum. Milyen pénzügyi céljaim vannak és hogyan állok most. Ha fekete-fehéren látod a számokat, akkor könnyebb dönteni. Szerintem legalábbis. Persze csak autó/ingatlan jelenértékben tufsz gondolkozni, mivel nem látunk nagyon előre. Ezért is gondolom úgy, hogy időről időre frissíteni kell a terveket.

Ha van most 2 milliód és vadiúj autót akarsz 9-ért, hitelre, arra nem buzdítanálak. Ha van most 5 milliód, amiből 3-at elköltesz autóra, az csak is attól függ neked mennyire fontos és melyik a fontosabb. Szóval ezért nem is mondanék konkrétumot én sem. Számolgass.

2022. máj. 12. 08:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!