Miért "tilos" elmondani a fizetésed másoknak?
Elkezdtem dolgozni egy cégnél és az egyik kollégám kérdezte hogy mennyit keresek, elmondtam és elmondta ő is. Valaki hallgatózhatott, mert 1 órával később behívtak mindkettőnket egyesével, hogy nem beszélhetünk még egymásnak sem a fizetésünkről, választ arra hogy miért, már nem adtak.
Ez miért van? Ha annyira "kiemelkedő a fizetés", mitől tartanak?
Ha a munkaszerződésben benne van, akkor teljesen jogos.
Ha nem, akkor nyaljanak sót.
A legtöbb munkaszerződésben benne van, hogy a szerződés valamennyi eleme (ideértve a fizetést is) üzleti titoknak minősül, innentől nem beszélhetsz róla senkinek. Ha ott dolgozol, akkor ezt aláírtad, miért nem akkor kérdeztél rá, hogy ennek mi az oka?
A gyakorlatban ez amiatt van, hogy ne legyen bérfeszültség. Az esetek egy részében valóban arról van szó, amit a 2-es írt, és nem "igazságosak" a bérek, de többségében (én legalábbis ezt tapasztalom), a legtöbb munkavállaló nem képes helyén kezelni a bérkülönbségeket. Én is dolgoztam már több helyen (jellemzően kisebb cégeknél, ahol az infóáramlás jobban jelen van), és szinte mindenhol volt valaki, aki elkezdett amiatt pampogni, hogy miért keresek én fiatalabban, kevesebb tapasztalattal másfélszer-kétszer annyit, mint ő, mikor én csak most kezdek, ő meg itt van 15 éve. Azt nem vette figyelembe, hogy más a munkakörünk, a végzettségünk, mások a felelősségi viszonyok, vagy én több nyelven beszélek, mikor ő magyarul se tud egy e-mailt megfogalmazni.
Persze ezt nem akarom leszűkíteni a munkavállalókra, nyilván a munkáltatók érdeke is az, hogy ne tudjatok egymás fizetéséről, sőt, lehetőség szerint a konkurensek fizetéseiről se.
Valószínűleg van közületek pár ember, aki jobb fizetést kapnak hasonló munkakörért és nem akarnak konfliktust, hogy pl.: "A Józsi mért kereses 40 ezerrel többet? Én szoktam mindig megoldani, amikor elront valamit. Nekem ugyanannyit vagy többet kéne keresnem."
Persze baromság megtiltani, szerintem a magyarokban van egy alap szorongás, hogy "Nem beszélünk a fizetésünkről.", így picit felesleges is.
A kulcsszó amit keresel: Bérfeszültség.
A többit már a google tudja
A legtöbb cégnél ez van. A kisebb cégeknél már csak azért is, mert ott általában nincs bérsáv és bizony előfordul, hogy valaki ugyanakkora tapasztalattal, ugyanabban a munkakörben jóval kevesebbet kap, mert nem alkudozott jól mikor felvették.
Azt, hogy a fizetésekről nem beszélünk nem tartom rossznak, ellenben én kötelezném a munkaadókat, hogy minden álláshirdetésnél adjanak meg egy bérsávot.
Én minden munkaszerződésbe bele foglalnám ezt a mondatot.
Ha probléma van a fizetéseddel akkor azt egy HR dolgozóval kell meg beszélni, és nem a legközelebbi kollégáddal.
Ebből igen komoly feszültség szokott lenni a munkások között.
pl.. Én el megyek egy gyárba dolgozni havi 400.000 bruttóért, de aki engem be fog tanítani a Pista bácsi aki már ott van 10 éve, és az ő fizetése ennél kevesebb pl.. 350.000. és ez ki derül akkor ott bár baj van és lesz is.
A fizetésed csak rád tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!