Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ebben az országban pályakezdő,...

Ebben az országban pályakezdő, tapasztalatlan fiatalként mihez kezdjen?

Figyelt kérdés

Tavaly nyáron végeztem a sulival, elvileg egy jól csengő szakmát tanultam ki (logisztika, illetve szállítmányozás). Azóta nézem az álláshírdetéseket, jelentkeztem több tucat helyre, 3-ból visszajeleztek. Az egyiken le volt beszélve egy interjú, de az interjú napján jött egy telefon, hogy közben betöltötték a pozíciót, a másik kettőn meg volt interjú, de ott se feleltem meg, ráadásul az egyiken még a második körös interjúig eljutottam. A második interjún bepaliztak, hogy majd hívni fog egy kolléga, egy másik irodából, pár napon belül. Azóta eltelt 2 hét, bár akkor is kamuszagú volt a dolog, de mégis naivan reménykedtem napokig, hátha összejön.

Ma is jelentkeztem több helyre, már olyanra is, ahol több éves tapasztalat kell, hátha mégis lesz valami.

A legtöbb hirdetésben írják, hogy több év tapasztalat kell, nagyon ritka, hogy eleve megemlítik, hogy pályakezdőket is keresnek. Csak kérdem én, pályakezdő mit csináljon, hol gyűjtsön tapasztalatot, ha nem kap lehetőséget? Ez a 22-es csapdája. Már azon is gondolkodozom, hogy elmegyek közmunkásnak a faluban a romák közé, bár lehet fel se vesznek, mert oda meg túlképzett vagyok.

De közben meg nem azért tanultam, meg keltem hajnal négykor, hogy beérjek a suliba, hogy majd közmunkás legyek, hanem hogy ki tudjak szakadni ebből a vidéki faluból, és legyen egy normális munkám. Annak idején érettségi után ezekbe a biorobot gyárakba is elmentem, ahol betanított munkák vannak, de ott meg a tesztírások nem sikerültek, pont azért döntöttem, hogy akkor még tanulok valamit.

F#szom ki van. Ha debreceni, vagy pesti lennék, már tuti lenne valami melóm.

2022. márc. 21. 18:31
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%
Pedig pont kimagasló nyelvtudással tudnál versenyezni egyetemi vegzettsegu logisztikát végzett emberekkel. Itt az egyik hozzàszólónak igaza volt. Olyan okj papìrral amiből van egyetemi kepzes avval baromi nehéz lesz bármit is kezdeni.
2022. márc. 22. 05:48
 22/36 anonim ***** válasza:
Akinek egyetemi végzettsége van és nincs a szakmájában tapasztalata azt sem veszik ám fel szakmabelinek! Nem egy diplomás embert ismerek akik egész más területen dolgoznak, mint amiért 5 éven át tanultak és diplomát szereztek. A diploma akkor ér valamit ha az iskolai évek alatt valaki be tudott protezsálni egy olyan helyre ahol a szakmádban dolgozhatsz vagy junior állást adnak. Ha meg nincs meg a képességed rá, hogy lediplomázz akkor marad az okj, de mellette nem kapsz szakmai tapasztalatot is. Ezért xar az egész. Nekem szakmáim vannak és ugyan ebben a cipőben jártam amikor befejeztem a sulikat, mindenhol azt kérdezték eddig hol dolgoztam és akkor fejeztem be a nappalos iskolákat. Nappalos suli mellett nem tudsz 8 vagy 4 órákban még dolgozni is és ugyan úgy nem vettek fel még nyáron sem diáknak sem! Szóval gáz az egész. Lehetőséget, betanítást azért nem vállalnak mert az nekik idő és pénz, ezt egy vállalkozó mondta annak idején. Tök mindegy az, hogy tehetség vagy e vagy micsoda, nem szánnak rád se időt, se pénzt, mert nem éri meg, betanítanak és pár év múlva ott hagyhatod őket, ezért nem vállalják a betanítást.
2022. márc. 22. 07:44
 23/36 anonim ***** válasza:
21%
Diploma nélkül manapság nem nagyon lehet boldogulni.
2022. márc. 22. 08:53
 24/36 anonim ***** válasza:
68%

“ Meg már nyár óta arra vagyok berendezkedve, hogy meló lesz, és nem lesz időm tanulgatni.”

Tyűű tetyka… pedig nyomni kell ameddig csak tudod. Én estin csinálom munka mellett az autószerelőit plusz most fogok elkezdeni németül tanulni. ( határ mentén lakom itt kell a német, hiána tudok angolul) illetve majd kelleni fog egy nyelvvizsga is (ez nem tudom még melyik nyelven) aztán lehet levelezőn neki állok egy szaknak.

A nyelvismeret pedig nagyon fontos a mai világba főleg egy logisztikusnak. (Szerintem)

Jó persze az is egy másik hozzáállás hogy neked elég 160 nettó.

2022. márc. 22. 10:27
 25/36 anonim ***** válasza:
100%
Szia.Hát azért az nem vall túl sok önbecsülésre, hogy tanultál (feltételezem érettségid is van) és megelégednél egy közmunkával....Na, onnan tuti nem lesz kíút...Inkább a gyár , és onnan raktárosi meló v. hasonló.Ha már dolgoztál akár gyátban normálisan( nem közmunka) 0.5-1 évet akkor már beírható az önéletrajzodba és tudsz váltani máshova...Amúgy merre laksz? Sajnos aok fiatallal nincs jó tapasztalata a cégeknek...Tőlünk is most ment el eg srác 2 hónap után, úgy, hogy messengeren a csoportban közölte a boltvezetővel, hogy akkor ő most nem jön...Annyi gerince nem volt, hogy személyesen megmondja, hogy ez neki nem jött be...és nem ez volt az első...:-( Helyileg melyik városban laksz?
2022. márc. 22. 11:04
 26/36 A kérdező kommentje:

Csakhogy Debrecentől én közel 100 km-re lakom, Nyíregyházától 60 körül.

Csak nem akarok törtetni, meg egész életemben a karrier után sem rohanni. Egy nyugodt, kényelmes munka, nem túl nagy fizuért is. Ennyi vágyam van. Egy átlagos életet akarok élni, ennyi!

Persze, hogy van érettségim, írtam is a kérdésben, vagyis utaltam rá. Szatmár régióban lakom. Az a baj, gyárakba se nagyon akarnak felvenni. 2018-19 folyamán gyárakkal próbálkoztam, nem vettek fel. Utána mentem el OKJ-ra. OKJ alapfeltétele meg az érettségi volt.

Köszönöm a válaszokat! Majd lesz valahogy. Egyelőre kitartok, keresgélek még. Ha más nem elmegyek kubikolni majd, vagy napszámba, úgy is mindjárt itt a nyár.

2022. márc. 22. 12:28
 27/36 A kérdező kommentje:

"betanítanak és pár év múlva ott hagyhatod őket, ezért nem vállalják a betanítást."

Mondjuk ez azért is ördögi kör, mert az ember nem a suliban szerzi meg az igazi tudást, hanem az első munkahelyén.

2022. márc. 22. 12:30
 28/36 anonim ***** válasza:
100%

“ De egyébként egy béka húzogatásához miért kéne olyan nagy idegen nyelvismeret?”

Békahúzogatás nem logisztika, hanem betanított munka

2022. márc. 22. 15:17
 29/36 A kérdező kommentje:

De az üzem belterületén ez egy tevékenység, szállítja, kapcsolatot tart. Ahol melóztam annak idején 3 hónapot, ott a békát, meg a kiskocsikat húzógáló fiút üzemi logisztikusnak nevezték. Csak annyi dolga volt, hogy járja az üzemet, és a kész alkatrészeket a raktárba vigye.

De most ebbe ne menjünk bele, csak példának hoztam fel a dolgot, nem akarok ezzel semmit.

2022. márc. 22. 15:47
 30/36 anonim ***** válasza:

"Csakhogy Debrecentől én közel 100 km-re lakom, Nyíregyházától 60 körül."

Akkor vagy az ukrán határ mellett laksz, vagy Miskolc mellett.

2022. márc. 22. 15:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!