Manapság már egyetemnek mi értelme van? Egy jó szakmával simán lehet annyit keresni mintha egyetemet végzett volna!
Mérnöki, orvosi diplomákon kívül nem nagyon van értelme ez tény.
De!
Honnét tudod, hogy mi a jó szakma?
Mert oké, jelenleg van X szakma ami nagyon jól megy, de honnét tudod, hogy te mire esetleg elvégzed a hozzá tartozó képzést, releváns gyakorlatot szerzel benne, addigra mi lesz éppen "jó"?
Ezért baromság a jelenlegi állapotokból kiindulni. Tanulj annak amit szeretsz és próbálj abban érvényesülni. Hibáa mondják, hogy megéri programozónak menni, ha te gyűlölöd az informatikát. Egyrészt soha nem leszel sikeres egy olyan szakmában amit utálsz, vagy nem érdekel, másrészt csak szenvedés lesz az egész életed emiatt. Ugyanz igaz bármilyen másik szakmára is.
Illetve honnét vagy abban olyan biztos, hogy pl. neked menne bármiyle nszakma is? Pl. ha félsz a magasban nehezen tudnál elmenni tetőfedőnek, bádogosnak stb. Ha szar a dereked elég érdekesen lennél kőműves, vagy bármilyen fizikai munkás. Mert azért ezeknek a szakmáknak a nagy része kemény fizikai munka. Egész nap hajolgatsz, cipekedsz, emelgetsz stb.
Hát, mondjuk én nőként kőművesnek nem nagyon akartam elmenni :D persze ezek női változata a fodrász, körmös, kozmetikus stb., de az azért ennyire nem nagy biznisz. Jól lehet vele keresni, tudom, mert a húgom fodrász és elég szép bevételt tud összelapátolni havonta, de sokat is dolgozik érte. Meg mondjuk én idegbajt kapok a szalonokban egész nap dumáló libáktól, tuti nem bírnám ezt idegekkel napi 8-10 órában.
Diplomával marketing területen vagyok ev., én is keresek annyit, mint a tesóm, csak home officeban, kötetlen munkaidőben, és feleannyit dolgozva naponta. Mindenki békénhagy, úgy osztom az időm, ahogy akarom. Na, nekem pl. ezért megérte.
Szerintem fontos, hogy szeresd amit csinálsz, a munkádat megbecsüljék és jó környezetben dolgoz.
Pl.: Én nagyon érdekesnek találom az asztalos munkát és biztos vagyok benne, hogy +40 évesen majd otthon fogok barkácsolgatni vagy éppest saját sajtot készíteni meg kersztészkedni.
Éppen ezért megértem ha valaki ezt akarja professzionálisan csinálni, mert jó és érdekes.
Viszont ugyan ez megmutatkozik egyetemi szakoknál is.
Az emberek nem azért mennek tanulni, mert "sokat fogok keresni" hanem, mert az adott dolog érdekli őket és azon belül szeretnének dolgozni.
Pl.: Én nagyon nem szeretnék olyan mérnököket vagy orvosokat akik csak azért mentek egyetemre, hogy legyen egy jó munkájuk, de közben kínszenvedés volt minden pillanat és utálják a szakmájukat.
Én is például Mérnökinformatikusnak tanulok (utolsó félév) és ha nem járnék egyetemre, akkor is ezt csinálnám otthon just for fun.
Mellékesen hozzáteszem, hogy azért k--va jó lesz a fizetésem és már gyakornok és diákmunkás ként is nagyon jó volt meg már otthon ról dolgozhattam felxibilisen akármikor amikor akartam. Akár hajnali 2től reggel 6-ig is.
Plusz a munkakörnyezetek is nagyon menők. Voltam olyan cégnél, ahol sör csapok vannak az irodában.
Persze ez csak paraszt vakítás, de azért jól szemlélteti, hogy már munkakörnyezetben más órákban és más fizetésért kell majd dolgoznom, mint egy szakmunkás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!