Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Fizetett szabadság, fizetetlen...

Fizetett szabadság, fizetetlen szabadság, beteg szabadság, tàppénz. Mik a különbségek köztük?

Figyelt kérdés

Melyiket mikor és ki igényelheti? Illetve mikor adhatja ki a munka adó?

Példa: ha egy alkalmazott nem érzi jól magàt és a főnök hazaengedi, de még aznap jelzi az alkalmazott, hogy másnap már tud menni, akkor olyankor mi jár az alkalmazottnak? Az a szabadság amit ő magának kivett arra az egy napra?

2022. febr. 14. 23:30
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

Ne vesszetek már össze emberek!

Egyébként köszi a választ mindenkinek, bár nem lettem sokkal előrébb mert kb. Mindenki mást ír :D

A lényeg és akkor az egyetlen kérdésem akkor csak annyi, ha egy nap én valami oknál fogva hazamegyek majd másnap megjelenek, ugye se orvosi igazolás, se semmilyen indok, csak például szimplán nem érzem jól magam, akkor az mibe kerül (milyen fajta szabadságba) ?

2022. febr. 15. 18:58
 12/34 A kérdező kommentje:

Azért azzal arcoskodni, hogy kinél mennyivel többet keresel, az sem vall túl értelmes hozzáállásra...

2022. febr. 15. 18:59
 13/34 anonim ***** válasza:
82%

17, pláne nem úgy, hogy mellé még hülyeséget is beszél.

A 4-es egy teljesen korrekt és hibátlan válasz.

Munkáltatótól függ, hogy arra a napra azt mondja, szabit ad, vagy igazoltasd orvossal. Ha szabi, akkor szabi.

Ha orvos igazolja, akkor vagy keresőképtelen állományba vesz és betegszabi (vagy kódtól függően azonnal tp, és igen, egy nap is lehet), vagy ad egy mezei igazolást, hogy megjelentél. Ez viszont igazolt, nem fizetett távollét, ami alatt szünetel a biztosítás.

Úgyhogy a szabival jársz legjobban.

2022. febr. 15. 19:15
 14/34 Sandol ***** válasza:
85%

Eddig valóban a 4es válasza volt a leginkább valós és semmi kivetnivaló nem volt a válaszában.

Az pedig, hogy valaki nem tudja az alapbér fogalmát, de mégis beleköt, hogy nem úgy van, az őt minősíti. Valamint a 4es korrektül leírta, hogy az Mt. mit ír a szabadság kiadásáról, hogy 15 nappal előtte kell bejelenteni, de nyílván ezt sok helyen nem tartják be, nem értem miért kell belekötni. Ha kíváncsi vagy rá, nézd meg (Munka törvénykönyve 122.§ (2) brkezdés)

Mondok jobbat, az Mt. szerint a munkáltatónak évente egyszer egybefüggő 14 napot kell kiadni és ettől csak a felek közös megegyezése esetén lehet eltérni. Nyílván senki sem ír ilyen papírt, hogy én kérem, hogy csak 1 napot írjanak ki, de az Mt. ezt mondja ki.

Egyébként hivatalosan a munkavállaló 7 nappal rendelkezhet, tehát 7 nap van, amikor a munkáltatónak kötelező a te kérésednek megfelelően kiadni a szabit, a többivel ő rendelkezik, és akkor küldd el szabira, amikor akar.

2022. febr. 15. 21:57
 15/34 anonim ***** válasza:
77%
19, de, én minden év elején minden cégnek küldöm a megállapodást a 14 napról, munkaügyi ellenőrök kérik (4 voltam)
2022. febr. 15. 21:59
 16/34 Sandol ***** válasza:
93%
Bocsánat, rosszul fogalmaztam. A többség nem tölt ki ilyet. Te nagyon korrektül csinálod, hogy minden évben kiküldöd. Biztos sokan vannak még, akik küldik ezt a papírt, én még nem találkoztam ilyennel, de akkor üdv. :)
2022. febr. 16. 00:08
 17/34 anonim ***** válasza:
3%
Oszt mit veritek magatokat? 🤡 én csak röhögök xD kit érdekel a Mt? XDDD a valóság más kisgyerekek
2022. febr. 16. 06:14
 18/34 anonim ***** válasza:
0%

"hű, első, inkább hagyjuk... fertőző betegség 100% táppénz, max 10ezer? Taníts, mester.."

Vedd meg az aktuális "taxon" könyvet...

2022. febr. 16. 10:03
 19/34 anonim ***** válasza:
0%

4#

Mondatértelmezéssel is gondok vannak

"pl ha bruttó 800 ezer a fizud és 100% os táppénz okod van pl: üzemi baleset, covid fertőzés, akkor a maximális napi 10 ezret kapod."

Ott írom a végén!

2022. febr. 16. 10:06
 20/34 anonim ***** válasza:
26%

4#

[link]

"Felhívjuk a figyelmet, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ezért 2022-ben, a 200.000,- Ft-os minimálbér alapulvételével a táppénz napi összege nem haladhatja meg a 13.333,33,- Ft-ot, azaz tizenháromezer-háromszázharminchárom forintot."

Tanítalak én szivesen 4-es, csak az arcodból akkor vegyél vissza!

2022. febr. 16. 10:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!