Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért ennyire fontos gyakorlat...

Miért ennyire fontos gyakorlatot szerezni már az egyetemi évek során is?

Figyelt kérdés

Tudom, a magyar egyetemek, még a jobbak is elég elméletiek.

Viszont egy dolgot nem értek.

Értelmes gyakorlat nélkül hiába a diploma nem vesznek fel normális állásba.

Na de ha egy 23 évestől elvárják, hogy legyen gyakorlata, akkor egy 21-22 évestől nem várják el?

Ha 21-22 évesen jelentkezik valaki gyakornoknak, oda megy valahova, ugyanúgy igaz, hogy semmihez sem ért, mert csak az van amit eddig tanult.

A kérdésből gondolom látszik, hogy még az egyetem legelején járok, sok minden nem tiszta még.

Normális válaszokat szeretnék!

Köszönöm!

2021. dec. 29. 09:34
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
72%
Minek oda mentél? Miért nem kerestél mást? Na látod
2021. dec. 29. 12:58
 12/21 anonim ***** válasza:
86%

Februárban lesz 1 éve, hogy végeztem, szakmai gyakkal együtt 1.5 éve dolgozom.

2 szakot végeztem párhuzamosan, és mellé kínaiul tanultam, ezért az egyetem az összes energiám és szabadidőm lekötötte, nem tudtam dolgozni, de szerencsére szüleimnek hála megengedhettem, hogy csak a sulira koncentráljak. Most, a mester alatt végig főállásban dolgozni fogok viszont.

Utólag átgondolva, vagy sokkal jobban fullba nyomtam volna a tanulást, (pl szakkollégiumba érdemes csatlakozni, jó ha versenyzel, publikálsz), esetleg elvégzel egy erősebb 2., vagy 3. szakot, vagy már egyetem alatt is kidogozod a beled, és akkor végzés után 1-2 évvel már komoly, jó munkád lesz. Az első munkahelyed tapasztalat és komoly szakmai háttér nélkül valószínűleg szar lesz. Elkerülhető a szar kör, nekem nagyjából sikerült, de ez ritka. Nincs ezzel semmi gond. Ha viszont egyetem alatt már dolgozol, vagy sikerül ezt a szar kört átugrani mert bekerülsz valami jó céghez gyakornoknak, vagy simán letudod egyetem alatt, és már meglévő szakmai tapasztalattal jelentkezhetsz jó pozikra.

2021. dec. 29. 13:05
 13/21 ascelpius ***** válasza:
79%
Nagyon egyszerű: ha van két friss diplomás jelentkezőm és az egyiknek van 1 év gyakornoksága a másiknak pedig nincs, akkor inkább az elsőt fogom felvenni, mert legalább alap céges működésekkel tisztában van, ne adj isten még csinált is olyat gyakornokság alatt ami ide is kell és nem teljesen a 0-ról kell kezdeni
2021. dec. 29. 14:29
 14/21 anonim ***** válasza:
87%

Nagyobb eséllyel tudsz elhelyezkedni ha van gyakorlatod.

Aki diákmunkán jól teljesít annak végzés után felajánlják, hogy maradjon főállásban.

Igaz ehhez olyan helyet kell találni ahol nem a kávéfőzésen van a hangsúly.

2021. dec. 29. 17:00
 15/21 anonim ***** válasza:
96%

Ajjaj, látom vannak itt bajok.

1, Nem minden szakon van kötelező szakmai gyakorlat, attól függ, melyik kar, de még azon belül is lehetnek eltérések. Sok szakon a tanárok meg sem említik, hogy ilyen létezik.

2, Vannak olyan szakok, amik nem adnak (szakmai/konkrét) végzettséget, még olyan generálisat sem, hogy közgazdász. Ilyen szakkal nehéz gyakorlati helyre menni, ha az illető is alig tudja, mit is tanul vagy milyen lehetőségei vannak.

3, A gyakorlati helynek ez azért jó, mert neki olcsó munkaerő a gyakornok. Tipikusan adminisztratív feladatot szoktak velük végeztetni, vagy figyelheti a 'nagyokat'. Esetleg a fővárosban el tudom képzelni, hogy még egy semmilyen szakkal is lehet értelmesebb helyet találni.

4, Ez nem úgy muködik, hogy ha nem tetszik, keress jobbat. Több ismerősöm nem talált időben gyakorlati helyet, mert sehova nem akarták őket tapasztalat nélkül felvenni (nyelvtudásuk sincs). Nem viccelek, ezek gyakornoki pozíciók, és ők fröcsögtek a HR-en, hogy a másodéves egyetemistának miért nincs rendes munkatapasztalata.

2021. dec. 29. 19:01
 16/21 anonim ***** válasza:
27%

"Ez nem úgy muködik, hogy ha nem tetszik, keress jobbat"

De, igen. A szakmai gyakhoz nem kell munkatapasztalat, fizetést sem kapsz érte, nem szoktak a cégek válogatni

2021. dec. 29. 19:04
 17/21 anonim ***** válasza:
74%

Nálunk úgy ment, hogy SSC -be felvették aki tudott angolul vagy németül.

Sima diákmunka volt (fizetésért) és ha kitöltöttük a papírmunkát el lehetett fogadtatni gyakorlati helyként.

Aki idegen nyelvet sem beszélt és gyakorlatot sem szerzett suli alatt nagy gondban volt álláskeresésnél.

2021. dec. 29. 19:57
 18/21 anonim ***** válasza:
79%

Mert sok az egyetemista, sok a versenytárs.

Hiányszakmánál már más a helyzet.

2021. dec. 30. 22:54
 19/21 A kérdező kommentje:

Boldog Új Évet mindenkinek!

Elnézést, hogy csak most válaszolok, de szilveszter és újév volt.

Valaki írta, hogy kötelező a szakmai gyakorlat. Van ahol igen, de nyilván ott az alap, nem jelent semmit, mert mindenki minimum annyit teljesített.

Sokan írtátok, hogy azért mert így könnyebben alkalmaznak, két jelentkező közül azt választják akinek van gyakorlata, stb...

Én ezt tudom. A kérdés nem ez volt.

Hanem kicsit mélyebben.

Ha 23-24 évesen friss diplomásként nem vesznek fel (vagy kisebb eséllyel) olyat akinek csak az egyetemi tudása van, nincs gyakorlata, akkor 21-22 évesen gyakornoknak ugyanaz a cég miért vesz fel?

Hiszen ugyanaz van, hogy csak ahhoz értek amit az egyetemen tanultam, de még annyit sem mint aki már végzett.

Tehát ezzel az erővel tapasztalat nélkül soha senkit nem nagyon vennének fel már gyakornoknak sem?

Ha viszont 21-22 évesen szakmai gyakorlat nélkül felvesznek gyakornoknak, akkor 1-2 évvel később pályakezdőnek már miért nem?

Nem a rendszert kritizálom, nem azzal van bajom, csak jó lenne kicsit átlátni az egész működését.

Hasznos lenne.

2022. jan. 2. 20:47
 20/21 A kérdező kommentje:

Arra mit tudtok tanácsolni hogyan keressen valaki jó szakmai helyet?

Nem is a cégnév, mert azt azért egy fiatal is meg tudja állapítani, hogy nagy név-e.

Hanem a tényleges gyakorlat. Hogy ne aktatologatás, kávéfőzés legyen, hanem ahol valamit rá is bíznak, meg is mutatnak neki.

Nyilván interjún nem mondják meg ha csak fénymásoló kávéfőző gyakornokot akarnak. Amikor kiderül pedig már ott vagy.

2022. jan. 2. 20:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!