Azért nem adtak még szerződést mert tesztelnek?
Sziasztok.
Megkaptam egy állást, a héten munkába is álltam, viszont szerződés még nincs. Amikor rákérdeztem, azt mondták, aki ezt intézi külföldön van, várhatóan jövőhéten jön. Gondoltam jó, legalább betanulom a munkát, meg attól dolgozgatok, ne higyjenek rosszat rólam. A gond ott kezdődik, hogy még elvileg nem kellett volna mindennap bemennem, legalábbis a legelején úgy egyeztünk meg, hogy mivel még úgy sincs szerződés és az előző munkahelyemen még kell intéznem dolgokat, így 1-2 nap kimarad a héten. Viszont az új főnököm ma jelezte finoman, hogy legyek kicsit aktívabb, mert vannak akik mindennap bemennek, rájuk nagyon büszke viszont jelenleg az én munkám is elvégzik és így nehéz lesz szerződést írni. Én erre borzasztóan megharagudtam, és nem is értem az egészet. Mivan?? Ezt így komolyan gondolják? Olyan mintha tesztelnének és csak akkor írnának szerződést ha elégedettek velem. Ezt komolyan megtehetik?
"Egyes hulyeseget irt, de hatos jol leirta a lenyeget."
Miért is? Ha bemegy a NAV ellenőrzésre, akkor első kérdéseik azok lesznek, hogy szerződés? Miért nincs? Mióta dolgozik itt? Fizetést kapott már? Elég ciki lesz, hogy minden kérdésre egyre nagyobb gyanúba keveri magát a kedves munkavállaló és persze a munkáltató is... A NAV-nál nincs olyan, hogy szóbeli megállapodás, azt bárki mondhatná. Írott szerződést mutatsz vagy feketén dolgozol, ennyi.
Helló!
Van egy munka törvénykönyve. A munkaszerződés írásba foglalását a munkáltatónak teszi kötelezővé nem pedig a dolgozónak.
A dolgozónak meghagy egy olyan lehetőséget, hogy a munkába állását követő 30 napon belül mindenféle következmény nélkül felmondhatja a munkaviszonyát arra hivatkozva, hogy nem kapott munkaszerződést.
Ebből kifolyólag a szóban kötött megállapodás is érvényes. Tehát nem kell rögtön hatósághoz fordulni, ha azonnal nem tolják eléd.
Munkaszerződés hiányában kizárólag a bizonyítás nehézkes, hogy valójában miben is állapodtak meg, ha egyik másképp emlékszik rá, mint a másik.
A foglalkoztatással kapcsolatos szabályok betartását a munkaügyi felügyelőség/hatóság vizsgálja, ők az illetékesek, nem pedig a NAV.
Amíg a cég bejelenti a dolgozót, mint biztosítottat a NAV-hoz a T1041 nyomtatványon, továbbá/vagy havonta küld róla 08-as bevallásokat, elég nehéz rányomni a fekete foglalkoztatást, hiába nincs írott szerződés.
Kérdező! Ha van ügyfélkapud, azon keresztül nézd meg, hogy bejelentették-e a foglalkoztatásodat a NAV-hoz. Ha igen, akkor ne parázz!
12.-es, gyanitom, hogy te vagy az egyes is, hisz ugyanazt a hibas dolgot szajkozod.
Mondjuk en megint ugy jartam, hogy a 13.-as leirt mindent, amit kell. (Szep munka amugy. :) )
Ahogy o is - es en is - irta, ha be vagy jelentve nav-hoz, akkor mar nincs feketemunka.
A 30 nap elmulasztasa amugy nem a feketemunkat jelenti, hanem az adminisztracio elmaradast, attol meg lehetsz bejelentve.
Az viszont fontos, hogy ha nincs szerzodes, onnantol kezdve nehez barkinek barmire hivatkozni egy szobeli, mindenki-maskepp-emlekszik helyzetben.
Az előző munkámnál igen sajnos még kellett pár nap elintéznem dolgokat, de nem részletezem inkább.
Az újnál pedig emlékszem, hogy a főnökkel beszéltük, hogy még nincs szerződés, így nem is várják el, hogy kötelezően bemenjek, de nyilván örülnének neki. Ehhez képest tegnap azzal jött a főnököm, hogy ha nem leszek aktívabb és nem megyek már most mindennap, nehezen írunk szerződést. Ma megkérdeztem bent valakit, és mondta, hogy igen, ők azt várták, hogy járjak be mindennap ezzel is bizonyítva, hogy akarom ezt, és majd ha ezt látják, utána lesz szerződés.
Bejelentve pedig még nem vagyok. Megkérdeztem ezt is, azt mondták folyamatban van, majd ha lesz szerződés akkor az is. Én ezt így nem látom valami fényesnek.
Húzzák halasztják az időt, hogy majd és egyszer, de attól álljak munkába, cisnáljam...
Általában ha nincs rögtön aláírva a szerződés és nekik nem tetszel akkor simán minden féle papír nélkül elküldenek és ott vagy, hogy ingyen dolgoztál 2-3 hetet.
Persze lehet feljelenteni őket meg tanukat vadászni csak egy 2-3 hetes dolgozónak senki nem fog elmenni tanuskodni, mert mindenki félti az állását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!