Ingyen dolgoztam?
Most érettségiztem és nagyjából egy hónapja dolgozom egy cégnél ahol tudtommal napi bejelentéssel dolgozom (nem kellett semmit aláírnom, ebből feltételezem, titkárságon az első nap elkérték a személyes adataim és ennyi)
A fizetésnél megegyeztünk az összegben és abban is, hogy havonta kapom. (gondolom kpban, mivel bankkártya adataimat azt nem kérték)
A probléma az, hogy ma van ötödike és tudtommal mai napig meg kellett volna kapnom a fizetésemet de ebből semmit nem láttam. Tegnap a főnökség távol volt a cégtől így rákérdezni sem tudtam. (bár kicsit kínosnak érezném a fizetésre rákérdezni, ezt a munkáltatónak illene kezdeményezni)
Most akkor ez azt jelenti, hogy ingyen dolgoztam és nem fognak kifizetni? Vagy még utólag is megkaphatom?
"tudtommal napi bejelentéssel dolgozom" -> EFO (egyszerűsített foglalkoztatás)
"A fizetésnél megegyeztünk az összegben és abban is, hogy havonta kapom."
Abban is megegyeztetek, hogy melyik napon kapod? Ha nem, akkor szinte biztos, hogy a "rendes" munkaviszonyosokkal egységesen kezel a főnököd, akiknek a következő hó 10-e a végső határidő bérfizetésre.
Addig nyugodtság van!
EFO-s foglalkoztatásnál nem kötelező a szerződés! Egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik. Ha ez megvan, akkor teljesen hivatalosan foglalkoztat a cég.
Ennek meglétét tudod ellenőrizni ügyfélkapun keresztül.
Viszont az EFO-s foglalkoztatásnak vannak korlátai:
A munkáltató és a munkavállaló között
a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesíthet határozott időre szóló munkaviszonyt.
Tehát ha Te már egy hónapja ugyanannál a cégnél minden nap dolgozol, ott már a jogszabállyal szembe megy a cég, így elveszti a kedvező közterher-fizetési lehetőségét. Ennyi csak a szankció.
Az pedig nem ördögtől való, hogy készpénzben fizet egy foglalkoztató. A bankszámlára utalás nem kötelező eleme egyik foglalkoztatási formának sem, csak a munkáltatóknak költségkímélőbb, azért terjedt el.
Szerintem ki fog fizetni. Ha mégsem, akkor panaszt tehetsz a kormányhivatalokban található munkaügyi hatóságoknál.
Majd írd meg, hogy mi volt! Köszönöm!
"kínosnak érezném a fizetésre rákérdezni, ezt a munkáltatónak illene kezdeményezni"
Bocs, de ez hülyeség! Nincs olyan, hogy kínos és nincs olyan, hogy illene, meg bármit feltételezni és sejteni is értelmetlen.
A munkaviszony munkáltató és munkavállaló egyenlő felekként kötött megállapodása. Nincs alá-fölé rendeltség. Nekik pénzük van és ember kell, aki elvégzi a munkát, neked munkaerőd van, amiért pénzt vársz. Ezek cserélnek gazdát a munkaviszonyban.
Vagy előre körültekintően megállapodtok minden részletről és az egyértelműség jegyében szerződésben rögzítitek azt, vagy ha valamilyen részlet nem világos, netán nem teljesül, akkor tisztázzátok azt.
Ahogy előző írta, lehet attól törvényes, hogy nincs szerződés. Viszont, ha nincs szerződés, akkor nincs hol megnézned, hogy pontosan mi is volt a megállapodás. Ha nem tudod, akkor kérdezz rá és válaszolnak.
A legtöbb munkáltatónak van egy rakás dolgozója, nem fog mindegyik után külön-külön rohangálni, hogy megkapta-e a fizetését, stb. Hogy te nem tudod, hogy ő mikor, hogyan fizet, az egy adottság. Az is lehet, hogy mondták, csak elfelejtetted, az is lehet, hogy pont azért nem kaptad meg a pénzt, mert valaki valamikor elfelejtette bekérni a bankszámla adataidat. Viszont mivel elfelejtették, lehet, hogy fel sem tűnik nekik, hogy te kimaradtál. Ha nem jelzed, hogy gond van a fizetéseddel, nehezebben veszik észre.
A tiszta kommunkáció záloga, hogy előre megállapodtok a részletekben, ha rájössz, hogy nem tiszta valami, akkor tisztázod, ha nem stimmel valami, reklamálsz és korrigáljátok.
Ha esetleg el akarták lógni a kifzetést és nem csak elfelejtették, akkor is számon kérheted rajtuk, sőt ha nem jelentettek be, akkor nem csak a pénzed ki nem fizetéséért, de még a fekte munkáért is feljelentheted őket - persze nem árt, ha ezt bizonyítani is tudod, de ettől még nem kell elfogadni, hogy elbuktad a pénzt. Az persze egy másik kérdés, hogy kivel, hogyan/mennyire érdemes pereskedni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!