Ilyen személyiséggel nem illek bele egy nagy multi csapatába?
Mérnöki munkatapasztalatok ezek.
Csak kis ideig voltam nagy multiknál, és nem működött annyira jól. Elmondom az aggályaim, amiket tapasztaltam.
Kicsit más voltam a csapat többi tagjához képest, nem rosszabb, nem jobb, csak más meglátásaim voltak, másféle ötletek, de ez nem jelentette azt, hogy ne tudnék beilleszkedni, vagy ne lennék elég jó csapatjátékos.
Lényegesen jobb képességeim voltak a többiekhez képest, viszont a többség jóval szorgosabb volt nálam, ezért nem feltétlenül teljesítettem jobban a többieknél, vagy nem annyival, amennyivel lehetett volna. De nem teljesítettem rosszabbul.
Én inkább gyakran csevegtem, kikapcsolódtam a munkából, aztán persze a munkám meg lett csinálva ugyanúgy vagy jobban, mint a többieké. Nem voltam vevő erre a droidmunka hozzáállásra, robotolni reggeltől estig. Külső szemlélőként ez úgy tűnhetett, hogy nem vagyok túl hasznos tagja a csapatnak, de ha belenéz az ember a projektjeimbe, az eredmények magukért beszélnek, a megoldott feladatok, amiket letettem az asztalra.
Éppen ezért nem értem, hogy miért volt problémájuk azzal, hogy túl sok időt töltöttem nem munkával kapcsolatos dolgokkal. Még így is többet tudok teljesíteni, mint sokan. Máshol ezzel nem volt baj így, rám bízták a feladatot, bőven kész lett határidő előtt gyorsan és pontosan, ami elvárás volt az teljesítettem, bizonyos esetekben felülteljesítettem, és nem foglalkoztak azzal, hogy közben hogy osztom be az időmet, mit csinálok. De a nagy multinál mindent figyelnek, ami körítés, csak a főételt nem? Legyen az ember kommunikatív, jól fésült, szorgos-dolgos ember látszatát keltse, és az nem is fontos, hogy amúgy szakmailag milyen szinten van, illetve hogy mennyire okos?
A másik aggályom az volt, hogy mindenki csak azt az egy dolgot csinálta, és csak ahhoz értett, olyan nagyon nem is igényelt hatalmas szaktudást és kiváló szellemi képességeket a munka, inkább csak a cégben specifikus ismereteket kellett tudni. Nem éreztem azt, hogy feszegetné a határaim, próbára tenné igazán a szellemi képességeim. Inkább kitartást, szorgosságot, odafigyelést, együtt dolgozást, önfegyelmet, tanított nekem, már amennyire sikerült.
Most akkor a nagy multiknál nem is fontos, hogy az ember jó képességű legyen, az a lényeg hogy egy reggeltől estig kitartó biorobot legyen aki mindenhol ott van, rendelkezésre áll és csinálja? Aki igazán jó képességű annak nem való a multi, vagy hogy van ez? Pedig éppen ott fizetnek többet (kivéve, ha az ember máshol magasabb pozícióban csinálja).
Nem akarok cégneveket mondani, de olyan nagy volumenű cégekről van szó, amiket mindenhol ismernek, és nagy presztízzsel rendelkeznek.
Na már azt se tudod mit írtál az elején, úgyhogy segítek: "a többség jóval szorgosabb volt nálam, ezért nem feltétlenül teljesítettem jobban a többieknél, vagy nem annyival, amennyivel lehetett volna. De nem teljesítettem rosszabbul."
Ez nem ugyanaz, mint a "gyorsabban fejlődtem a többieknél és legalább ugyanolyan jól teljesítettem mint mások, vagy jobban."
Kaptál válaszokat, nem olyanokat, mint amilyeneket szerettél volna, hiába szeretted volna azt olvasni, hogy "a gonosz multik ilyenek és milyen fantasztikus munkaerő voltál, sajnálhatják, hogy már nem vagy ott".
Részemről megválaszoltam a "kérdést", ha valakinek van türelme, majd még írogat neked.
De ez pont ugyanazt jelenti... tudod, ez a "nagyobb vagy egyenlő" relációs jel, két különböző módon megfogalmazva.
Én csak azt akartam megvitatni, hogy akkor ez így egyáltalán nem illik a nagy multik világába, vagy attól, hogy voltak ilyen tapasztalataim, még nem jelenti azt, hogy más nagy multinál is, és mindegyiknél is, ugyanez lenne a helyzet.
Én az elején végigolvastam a kérdést, és komolyan azt gondoltam, hogy a kérdezőt azért küldték el, mert nem tudodd a közösségbe beilleszkedni, Aztán elolvastam a válaszait is, és erősen az a sejtésem, hogy nem véletlenül lett kirúgva, és csak ő próbálja magát áldozatnak beállítani. Ha ennyire hatékonyan dolgozol, csináld ezt szabadúszó vállalkozóként, ott úgy osztod be az idődet, ahogy akarod. A multinál (meg bármelyik cégnél egyébként) azért fizetnek, hogy a (általában heti 40 órás) munkaidődben rendelkezésre állj, és végrehajts az utasításokat. Nem teljesítménybér van, hanem van egy munkaidő, amiben dolgozni kell. Ha nincs munka, mert megcsináltál mindent hamar, akkor 1) szólni kell a felettesnek 2) legalább kevésbé látványosan kell unatkozni, nem trécselve meg kávézgatva, facebookozva.
Kérdező, te egy lumpen vagy. persze, nem illesz a multik világába, emrt ott dolgozni kell a munkaidőben. Tökmindeggy hogy mennyivel hatékonyabban dolgozol másoknál, mert a fizetést heti 40 óráért kapod, nem végogvitt projektek alapján. Ha ilyet akarsz, vállalkozni kell.
Kiváncsi vagyok mit szólnál, ha kihívnád a hidegburkolót hogy csempézze le a fürdőszobádat, és azt mondaná hogy jó, fix napi 40 ezer a munkadíja. Egy nap alatt megcsinálná jól, aztán kérne 80 ezret. Mi lenne a reakciód, őszintén? Igaz hogy csak egy napot dolgozott, de mégis 2 napi díjat számol fel, mert azt a munkát más csak 2 nap alatt csinálta volna meg (szerinte). Szerinted ő jogosan járt el ebben az esetben? Ugye hogy nem?
Amit a 27 ír, az a klasszik, középszerű multis alkalmazott szövege. Csak azok lobogtatják ezt, akik nyolc óra alatt végzik el ugyanazt a munkát, amit más, jobb képességű 4 alatt.
Csak annyiban van igaza, hogy a főnöknek jelezni kell, hogy adhat még munkát. Innentől kezdve az ő felelőssége, hogy ad-e.
"És ha a heti 40 óra alatt több munkát csinálok meg, több projektet végzek el, akkor nem kéne több fizetést kapnom?"
De, többet kéne. De akkor ezt kell kérni, és ha nem adnak, akkor munkahelyet váltani. Az hogy gyorsan megcsinálod és utána henyélsz, nem megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!