Hogy tegyek le pénzt ha van ez a bizonyos hóbortom?
A kulcsszó: önuralom.
Próbálj úgy gondolni arra, hogy nem költöd el minden pénzed, hogy ezt valamilyen fontosabb cél érdekében teszed. Megtehetnéd ugyan, hogy megvedd a kinézett árucikket, de Te most úgy döntöttél, hogy valami fontosabb célt valósítasz meg: pl. létrehozol egy 6 hónapos tartalékot, félreteszed egy új autó árát, stb.
Azt se felejtsd el, hogy semmi sem tart örökké. Szuper dolog, hogy most jól megy a szekér, de fel kell készülni az ínségesebb időkre is. Lehet persze, hogy az el sem jön soha, de mégiscsak nyugodtabban alhat úgy az ember, hogy tudja, van mihez nyúlnia.
Rakd el a pénzt hó elején egy másik számlára, aminek nincs bankkártyája és nem tudsz online sem vásárolni.
Nálam csak ez volt a megoldás, ugyanebben a helyzetben voltam, de még lakás nélkül.
Kérdező, értem, amit mondasz, sőt átérzem.
Aki nehéz anyagi helyzetből jut egy jobb szintre, annak nagyon tudatosnak kell lennie, hogy a "tejóég, most telik rá, miért ne vegyem meg" érzést el tudja nyomni.
#1-es jól mondja, önuralom és célok kitűzése segíthet.
Illetve én azt mondom még, ahhoz, hogy ne legyen ez kényszer érzés, minden hónapban vegyél meg valamit, ami nem nagy összeg, viszont mindig is szeretted/szeretted volna, ha lenne. Teszem azt, gyerekként odavoltál a matricás albumért, de nem lehetett, akkor most kezdj el egyet gyűjteni. Vegyél minden hónapban két csomag matricát... Tudom, hogy ez most blődségnek tűnhet, de megadná az érzést, hogy megveheted, amit akarsz.
Sok sikert! :)
Hó elején rögtön tedd félre a pénzt, például állampapírba. Egyrészt ott kamatozik, másrészt nem férsz hozzá, csak ha büntipénzt fizetsz. Kellenek nagyobb célok az életben, mint a költekezés. Azt is jól írták, hogy ha már elköltöd a pénzed, akkor megpróbálhatnád olyan dolgokba tenni, aminek az értéke nem csökken már a megvásároláskor, hanem folyamatosan nő, de minimum értékálló marad. 6 havi vésztartalék a minimum, ami kell, hogy anyagi nyugalomban éljen az ember. Ha családot akarsz, esetleg gyerekeket milyen példát akarsz mutatni számukra? Sőt mit akarsz majd rájuk hagyni? 40-50 éves műszaki kacatokat vagy valami értelmesebbet? Nem azt mondom, hogy nem kell műszaki cikkeket megvenni, mert persze kell, de ha ez a fizetésed, sőt minden fizetésed jelentős része, akkor ez haszontalan költekezés.
Másrészt nagyon megvizsgálnám, hogy milyen családi mintát hozol magaddal. Tipikus szegény ember gondolkodása, aki a mostnak él. Most megveszem, most legyen jó, holnap meg majd lesz valami. A középosztály már hónapokban tervezi az életét, a tehetős emberek viszont években gondolkodnak. Első lépés, hogy a gondolkodásod változtasd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!