Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy tegyek le pénzt ha van...

Hogy tegyek le pénzt ha van ez a bizonyos hóbortom?

Figyelt kérdés
Világéletében szegény ember voltam és sosem engedhetem meg magamnak az álmaim. Szegény családban nevelkedtem és bizony volt idő, hogy kenyérre se telt. 5 éve azonban az anyagi helyzetem jelentősen megsokszorozódott, konkrétan 20x jobb lett. A baj csupán az, hogy minden ami kiesett az életemben az a jelenlegi anyagi helyzetemben pótolom ergo minden havi fizetésem elverem tárgyak megvásárolására! Konkrétan ahogy jön a havi fizetés azt úgy költöm is elfele! Házam van amit már az 5 év alatt konkrétan 90% ban felújítottam, de családom még nincs csak barátnőm! Nagyon sokat dolgozom és fizetéskor mindig van bennem valami vágy, hogy muszály vagyok venni valamit amivel megajándékozom magam a kemény havi munka után! Ezzel nincs is baj csak mindig olyan drága dolgokat veszek ami el is viszi a pénzem! Mi tévő legyek? Hogyan fékezzem meg ezt a bolondságot? Úgy érzem ha nem veszek semmit akkor miért is dolgoztam keményen a hónapban! Képtelen vagyok lerakni a pénzem! Havi 280 órákat dolgozom, de van amikor 300 óra is megvan havonta! És ez nem egy két hónap, hanem minden évben és minden hónapban. Valami tipp mit kezdjek magammal?

2021. ápr. 12. 14:05
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
91%

A kulcsszó: önuralom.

Próbálj úgy gondolni arra, hogy nem költöd el minden pénzed, hogy ezt valamilyen fontosabb cél érdekében teszed. Megtehetnéd ugyan, hogy megvedd a kinézett árucikket, de Te most úgy döntöttél, hogy valami fontosabb célt valósítasz meg: pl. létrehozol egy 6 hónapos tartalékot, félreteszed egy új autó árát, stb.

Azt se felejtsd el, hogy semmi sem tart örökké. Szuper dolog, hogy most jól megy a szekér, de fel kell készülni az ínségesebb időkre is. Lehet persze, hogy az el sem jön soha, de mégiscsak nyugodtabban alhat úgy az ember, hogy tudja, van mihez nyúlnia.

2021. ápr. 12. 14:09
 2/24 A kérdező kommentje:
Persze tiszta sor és értem a válaszod, de rendesen görcsösen állok a dologhoz. Egyszer sikerült két havi fizetésem lerakni, de evvel csak oda jutottam, hogy egy még drágább árucikk tulajdonosa lettem! Bizonyára fog érkezni kérdés, hogy mire is költöm a pénzt? Nos méreg drága számítógép alkatrészek,telefon,ruha,óra stb
2021. ápr. 12. 14:14
 3/24 anonim ***** válasza:
91%
Ha már ilyesmikre költöd a pénzt, akkor vegyél értékálló dolgokat: márkás órákat, ezüst- vagy arany érméket pl.
2021. ápr. 12. 14:17
 4/24 anonim ***** válasza:
91%

Rakd el a pénzt hó elején egy másik számlára, aminek nincs bankkártyája és nem tudsz online sem vásárolni.

Nálam csak ez volt a megoldás, ugyanebben a helyzetben voltam, de még lakás nélkül.

2021. ápr. 12. 14:22
 5/24 anonim ***** válasza:
82%
szerintem is inkább értékállóbb dolgokra költsd a pénzed, pl, ha már úgyis van mindened, akkor vegyél befektetési aranytömböt. Kézzel fogható lapka, ráadásul az arany általában értékálló, az utóbbi időben elég szépen felment az ára. Ráadásul nem tudod csak úgy elverni. Persze visszaváltják, sőt akár kereshetsz is rajta.
2021. ápr. 12. 14:26
 6/24 anonim ***** válasza:
84%
Keress fel egy pszichológust, és add el a cuccaidat. Remélhetőleg nem 400 fejnélküli malackát veszel minden hónapban. https://www.youtube.com/watch?v=Hnj9Gkl47CE
2021. ápr. 12. 14:26
 7/24 anonim ***** válasza:
89%

Kérdező, értem, amit mondasz, sőt átérzem.

Aki nehéz anyagi helyzetből jut egy jobb szintre, annak nagyon tudatosnak kell lennie, hogy a "tejóég, most telik rá, miért ne vegyem meg" érzést el tudja nyomni.

#1-es jól mondja, önuralom és célok kitűzése segíthet.

Illetve én azt mondom még, ahhoz, hogy ne legyen ez kényszer érzés, minden hónapban vegyél meg valamit, ami nem nagy összeg, viszont mindig is szeretted/szeretted volna, ha lenne. Teszem azt, gyerekként odavoltál a matricás albumért, de nem lehetett, akkor most kezdj el egyet gyűjteni. Vegyél minden hónapban két csomag matricát... Tudom, hogy ez most blődségnek tűnhet, de megadná az érzést, hogy megveheted, amit akarsz.

Sok sikert! :)

2021. ápr. 12. 14:32
 8/24 A kérdező kommentje:
Hàlás köszönet srácok a visszajelzésért! A matricás dolog eskű nem butaság :)
2021. ápr. 12. 14:55
 9/24 anonim ***** válasza:
91%
Ha ilyen típus vagy, akkor a fizetés után vegyél állampapírt a fizetésed 20%-ából, és csak a többiből élj.
2021. ápr. 12. 15:58
 10/24 anonim ***** válasza:
93%

Hó elején rögtön tedd félre a pénzt, például állampapírba. Egyrészt ott kamatozik, másrészt nem férsz hozzá, csak ha büntipénzt fizetsz. Kellenek nagyobb célok az életben, mint a költekezés. Azt is jól írták, hogy ha már elköltöd a pénzed, akkor megpróbálhatnád olyan dolgokba tenni, aminek az értéke nem csökken már a megvásároláskor, hanem folyamatosan nő, de minimum értékálló marad. 6 havi vésztartalék a minimum, ami kell, hogy anyagi nyugalomban éljen az ember. Ha családot akarsz, esetleg gyerekeket milyen példát akarsz mutatni számukra? Sőt mit akarsz majd rájuk hagyni? 40-50 éves műszaki kacatokat vagy valami értelmesebbet? Nem azt mondom, hogy nem kell műszaki cikkeket megvenni, mert persze kell, de ha ez a fizetésed, sőt minden fizetésed jelentős része, akkor ez haszontalan költekezés.

Másrészt nagyon megvizsgálnám, hogy milyen családi mintát hozol magaddal. Tipikus szegény ember gondolkodása, aki a mostnak él. Most megveszem, most legyen jó, holnap meg majd lesz valami. A középosztály már hónapokban tervezi az életét, a tehetős emberek viszont években gondolkodnak. Első lépés, hogy a gondolkodásod változtasd meg.

2021. ápr. 12. 16:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!