Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az mitől van, hogy bizonyos...

Az mitől van, hogy bizonyos munkáltatóknak kell az előző munkaadó papírjai, meg az oep kiskönyv, más munkáltatók meg nem is foglalkoznak ezzel. Ha nem tartom meg ezeket akkor hiába nyertem felvételt, nem is fognak felvenni?

Figyelt kérdés
Mi szükség ezekre egyébként amikor már minden elektronikus?

2021. márc. 31. 19:01
 1/5 anonim ***** válasza:

Mert a munkaadód nem látja az előző munkaviszonyodat, hiába elektronikus.

Pl. Beteg leszel és táppénzre kell menned, de nem adhat csak 50%-ot a minimálbér alapjám, mert nincs oep kiskönyved amiben benne lenne az előzmény és kaphatnál 60%-ot a tényleges jövedelmed alapján.

2021. márc. 31. 19:14
 2/5 A kérdező kommentje:
Szóval akkor ahol ezzel nem is foglalkoznak, ott táppénz sincs gyakorlatilag.
2021. márc. 31. 19:21
 3/5 A kérdező kommentje:
Mi van akkor, ha nem volt előző munkaviszony, mert mondjuk vállalkozó voltam, vagy vagy több évvel ezelőtti a legutolsó munkahely?
2021. márc. 31. 19:22
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha nem kifizetőhely, akkor az OEP állapítja meg a táppénzt, ők meg látják az előzményeket. Ilyenkor ezt nem veszik annyira komolyan (100 fő alatt). Felette viszont kérik mindig, hacsak nem trehány a HR-es. Elvben talán 3x felszólítanak hogy add le, utána kiállítanak egy újat.

Vállalkozóként is kell valamilyen igazolás, ennek a pontos mikéntjét nem tudom. A kiskönyvben nem munkaviszonyt kell vezetni, hanem biztosítási jogviszonyt.

A papírokat ma már csak a letiltások miatt kell bekérni. Régen a munkáltató csinálta az adóbevallást, akkor amiatt kellett. Ha nincs, nyilatkoztat a cég erről is. De ezt meg aztán végképp nem szokták komolyan venni (nyilván ez attól is függ, milyen munkahely, a minimálbéresek közt sokkal több a letiltás, én pl csak multit számfejtek nettó 250-től felfelé, évek óta nem is láttam egyet se).

2021. márc. 31. 21:49
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor megvilágosodtam!
2021. márc. 31. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!