Valóban nincsen jövőképe a mai fiataloknak?
Nekem voltak terveim és jövőképem, aztán az egyetemről kikerülve a munkaerőpiacra rájöttem hogy jó ha annyit megkeresek a diplomával mint egy legutolsó segédmunkás.
Majd nagy hirtelen elvégeztem még egy egyetemet és rájöttem lehet nekem 10 diplomám is, még annyit se kapok vele mint egy teszkós pénztáros.
NIncs tervem a jövőre.
Még egy diplomát nem teszek le mert minek, a mostanival meg ennyi a bér amennyi.
És még örülhetek hogy van helyem.
Vannak terveim, de mire gondolsz amikor azt mondod "jövőkép"?
Jó gimnáziumba jártam, jó eredménnyel érettségiztem, de sajnos rosszul döntöttem. Középsuliban olyan tárgyakból voltam jó, amelyek érdekeltek ÉS jó tanárok oktatták. Földrajz, történelem, irodalom ezek mindig jól mentek és szerettem is őket. De egyikkel sem lehet igazán érvényesülni. Mai eszemmel inkább a reáltárgyakra gyúrnék rá, még ha vért is kellene izzadnom. Nem volt am különösebben rossz ezekből sem, de ez sajnos kevés.
Úgyhogy elvégeztem egy szar egyetemi szakot (földrajz), majd visszaköltöztem szüleimhez, egy kis-közepes városba, ahol azonnal lett munkám, de kvázi kilátástalan az egész. Semmi fejlődési, továbblépési lehetőség itt nincs. Van a hivatali munka, amihez mondjuk jó ez a végzettség, de ugye a bérek ott még röhejesebbek. És vannak a gyárak. Ahol ha jól nyalsz, jó embereket ismersz, megfelelően "taktikázol" esetleg van esélyed magasabb, jobban fizető pozíciókat megcsípni... Itt sajnos ez megy. Van olyan gyár, ahol műszak/üzemvezetők 8 általánost sem végzett idióták, akik megdugatták magukat a nagyfőnökkel vagy csak szimplán jó helyen nyaltak, haverjaik a vezetőségnek.
Elköltözni nem érdemes, itthon legalább a lakhatás költésgeit megspórolom, nagyobb városban kapásból 100+ ezres fix havi költésgem lenne.
Ehhez pedig legalább 400-500 ezres nettó bér szükséges, hogy TÉNYLEG legyen értelme mozdulni. Ennyit meg úgysem kapnék sehol, max sok év után, rohadt kemény munkával. De addig? Éhenhalok?
A külföldi munka, még ha alantas szar is, lenne a legértelmesebb választás, ezt viszont egyedül nem nagyon vállalnám be. Ha lenne pár haver akik vevők lennének egy ilyen "kiruccanásra", akkor oké.
Szóval nincs jövőképem. Ebben az országban biztosan nem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!