Sokan miért mondják azt a fiataloknak, hogy ne szerezzenek diplomát, amikor csak azzal lehet jó pozíciókat kapni? Bizony még a kamunak mondott diplomákkal is.
Én gazdaságit raktam, sohasem volt probléma az elhelyezkedés.Persze ehhez hozzájárul,hogy mindig képzem magam.
Viszont,vannak azok a diplomák, amiket kamunak tartanak pl:anglisztika,germanisztika, andragógia....stb....stb
Viszont én azt látom,hogy tapasztalom,hogy az ilyen diplomával rendelkező emberkék sincsenek hátrányban, sőt egészen jó és jól fizető pozíciókat tudnak betölteni.
Például a mi cégünknél a HR vezetőnek szociálpedagógia diplomája van.De a HR osztályon még több komoly pozíciót betöltőnek is szociológia, andragógia...stb diplomája van.
Ami nekem leginkább szemet szúrt, hogy a minőségbiztosítási vezetőnek meg germanisztika diplomája van.Pedig, az azért eléggé műszaki terület, főleg nálunk.
De ismerősök közül is sokan vannak bölcsészek, társadalomtudományi karon végzettek, akik jó állásuk van, kellemes fizetéssel.
A Mekis hasonlat egyikükre sem igaz, sőt még sohasem találkoztam diplomással, aki a Mekiben dolgozik, egyetemista diákmunkásokkal már igen.
Én azt mondom, kell az a diploma.
Jó pozíciót nehéz megcsípni nélküle.Milyen jó pozíció?
Hát, rugalmas munkaidő, évente több százezer kafeteria, normális fizetés (bruttó 330 felett). Illetve, ami fontos,hogy igényeljen önállóságot,kelljen használni az agyadat is.
A szolgálati laptop,telefon meg változó,valahol hátrány,valahol előny.
Én nem látom, hogy a diploma megléte mellett csak jó munkát lehet fogni.
Van ismerősöm, aki hiába rakott le diplomát, hiába mondjék értelmesnek, okosnak, szart se ér vele, most valahol olyan helyen dolgozik, amit még az ott dolgozók is rossznak mondanak.Természetesen betanított munkás.
Ja és Mekiben lehet vannak diplomások, csak letagadjáka diplomát.
Az ismerős is letagadja, hogy ne nézzék ki.
Csak kezd el építkezni, felújítani, vagy valami komolyabb hibát kelljen elháríttatnod, és meglátod, miért mondják most annyira a szakmunkát (amit a diplomások nem végeznek).
Egyrészt lehetetlen jó szakembert összevadászni, másrészt pedig, ha sikerül, akkor az megfizethetetlen.
Rokonom kőműves. Csak burkolásra állt rá, de azt a legjobb minőségben csinálja. Nincs diplomája, és szükségét sem érzi. A munkadíja 4000-6000Ft/nm. Havonta a saját vállalkozásból amit kiveszt netto összegként, az általában 3-500ezer Ft. Autó, telefon, minden a cég nevén van, a családi ház a telephely, így annak rezsijét is a cég fizeti, tehát ebből a nettó fizetésből már erre sem kell költeni.
Rugalmas munkaidő? Ő szabja meg, mikor vállal be munkákat, mit vállal el, és mennyiért.
Félreértés ne legyen, én magam is diplomával rendelkezem. Az én fizetésem sem nevezhető rossznak.
Ami miatt a fentieket leírtam az csak egy példa arra, hogy miért is éri meg szakmát kitanulni. Hisz aki azt mondja, hogy nem kell a diploma, nem azt mondja, hogy azonnal menj el egy gyárba szalag mellé robotolni, hanem a szakmunka mellett érvel általában.
Ami még szépsége a szakmunkának: a nyugalmasabb élet, általában jóval kevesebb stressz, mint a jól fizető diplomás állások zömében.
Én pl. bele fogok rokkanni, de ez van. Most vagyok fiatal, azzal, hogy diplomás mérnökként bevállalok sok-sok hétvégéi túlórát, hétköznap 11-13 órákat vagyok bent, tolom folyamatosan a plusz projekteket, azzal kikészítem magam. Viszont már elértem odáig, hogy idén 3 olyan hónap is volt, amikor az adott havi bruttóm átlépte az 1 millió Ft-ot. Sikerült egy családi hátat venni, és el tudtam kezdeni felújítani. 1-2 év, és vagy összeroppanok, vagy leállok ezzel a mértékű terheléssel - akkor viszont a fizetésem is jelentősen vissza esik.
6#
A szakmunkás pályával az a probléma, hogy ott vállalkozónak kell lenni, milliók kellenek elindítani.
Furgon, szerszámok, kapcsolatok, reklámok, weboldal...stb.
Aki nem alapból ilyen családból jön az alkalmazott lesz, ami a szakmunkásoknál sajnos azt jelenti,hogy nem lesz bejelentve, az sem biztos,hogy normálisan fog keresni...stb
Igen az igazsághoz hozzátartozik, hogy oké van szakmunkás végzettséged, de a nagy többsége szar fizetésért dolgozik. Van akinek van vállalkozása, de az egy kis része. Megint a tipikus: ismerek olyat aki olyan jól keres vele, de valahogy nem ez az átlagos. Közel sem az.
Most ez egy olyan dolog, hogy fejlesztőként nagyon jó fizetésem van, de nem olyan durván kiégető se. Én elvből elkerülném az olyan helyeket ahol rengeteg túlóra van. AZ még oké h 1-2 hetente. De a nagy átlag azt mutatja, hogy jobban megéri a diploma, mint a nem az.
Egy érdekes cikk, hogy melyik éri meg átlagosan:
9#
Aztán ott vannak még a nők.
Például fodrászból, kozmetikusból nincs hiány, többségük vállalkozó.
Aztán ott van a kereskedő, azzal meg aztán tényleg alig lehet keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!