Sokan miért mondják azt a fiataloknak, hogy ne szerezzenek diplomát, amikor csak azzal lehet jó pozíciókat kapni? Bizony még a kamunak mondott diplomákkal is.
Én gazdaságit raktam, sohasem volt probléma az elhelyezkedés.Persze ehhez hozzájárul,hogy mindig képzem magam.
Viszont,vannak azok a diplomák, amiket kamunak tartanak pl:anglisztika,germanisztika, andragógia....stb....stb
Viszont én azt látom,hogy tapasztalom,hogy az ilyen diplomával rendelkező emberkék sincsenek hátrányban, sőt egészen jó és jól fizető pozíciókat tudnak betölteni.
Például a mi cégünknél a HR vezetőnek szociálpedagógia diplomája van.De a HR osztályon még több komoly pozíciót betöltőnek is szociológia, andragógia...stb diplomája van.
Ami nekem leginkább szemet szúrt, hogy a minőségbiztosítási vezetőnek meg germanisztika diplomája van.Pedig, az azért eléggé műszaki terület, főleg nálunk.
De ismerősök közül is sokan vannak bölcsészek, társadalomtudományi karon végzettek, akik jó állásuk van, kellemes fizetéssel.
A Mekis hasonlat egyikükre sem igaz, sőt még sohasem találkoztam diplomással, aki a Mekiben dolgozik, egyetemista diákmunkásokkal már igen.
Én azt mondom, kell az a diploma.
Jó pozíciót nehéz megcsípni nélküle.Milyen jó pozíció?
Hát, rugalmas munkaidő, évente több százezer kafeteria, normális fizetés (bruttó 330 felett). Illetve, ami fontos,hogy igényeljen önállóságot,kelljen használni az agyadat is.
A szolgálati laptop,telefon meg változó,valahol hátrány,valahol előny.
"6#
A szakmunkás pályával az a probléma, hogy ott vállalkozónak kell lenni, milliók kellenek elindítani. "
Egyrészt nem kell, lehet olcsón is.
Másrészt ha kell lehet hitelből is.
Harmadrészt el lehet menni alkalmazottnak először tapasztalatgyűjtésre, és max 1 év alatt megvan az a kezdőtőke.
Negyedrészt, 4-6 évig tanulni az nem kerül milliókba?
Persze megértem, vannak diplomával és szaktudással betölthető munkakörök (amiket írtál azok pont nem túl szakmaigényesek és nem is fizetnek túl jól), de azért ezt látni az egyetlen útnak elég szűklátókörűség.
És akkor ismételten: ez így megy tényleg, ahogyan leírtad - Pesten! PESTEN!!! BUDA-KI'SZOTT-PESTEN!!!!!! Jó, bocsi, de most már eldurran az agyam attól, hogy sokaknak hibásan nyomtatták az általános iskolai atlaszát és lemaradt a többi 19 megye.
Jó néhány büfészakos diplomás ismerősöm van ugyanabban a helyzetben, mint én: nem veszik fel sehova, mert nem is keresnek ilyen embereket sehol. Fővárosi szokás az, hogy bármilyen diplomád legyen, csak legyen; a "Budapest vége" táblát elhagyva azonban tényleg csak Mekibe, KFC-be, Tescóba, Auchanba, Aldiba, Lidlbe, Pennybe, gyárba keresnek embert. Meg cipőboltokba, de azokkal nem vagyok annyira képben, hogy neveket soroljak. Illetve hát ja, hirdetnek mindenhol ilyen adminisztrációs munkát, olyan irodai állást - kitalálod magadtól, hány ilyen "jó pozícióra" adtam be a jelentkezésemet, mielőtt elmentem árufeltöltőnek?* Igen, léteznek ilyenek "vidéken" is - csókosoknak, rokonoknak, haveroknak fenntartva, a látszat kedvéért meghirdetve. Ja és megyeszékhelyről beszélünk úgy különben, azt mondtam már?
*És még ha csak egyedül lennék ezzel, akkor lehetne mondani, hogy én vagyok a hülye. De amikor árufeltöltők közt rajtam kívül legalább egy, pénztárosok és pultosok közt legalább kettő diplomás ember dolgozik nettó száznegyvenért, ott talán nem velünk van a baj. Vagyis de, mert a GYK-n vagyunk, szóval mindannyian hülyék vagyunk, de most reálisan nézzük a dolgokat egy pillanatra.
"Jó néhány büfészakos diplomás ismerősöm van ugyanabban a helyzetben, mint én: nem veszik fel sehova, mert nem is keresnek ilyen embereket sehol. Fővárosi szokás az, hogy bármilyen diplomád legyen, csak legyen; a "Budapest vége" táblát elhagyva azonban tényleg csak Mekibe, KFC-be, Tescóba, Auchanba, Aldiba, Lidlbe, Pennybe, gyárba keresnek embert. "
Most bocsi, de ha a hegy nem megy mohamedhez, akkor mohamed megy a hegyhez.
HA nem találsz vidéken olyan munkát amit szívesen elvállalnál akkor oda kell menni ahol van ilyen munka.
Az ilyen munkakörök (pl SSC) általában nem vidéken vannak, hanem az ország gazdasági központjaiban. (magyarország esetében ez pest, vagy 1-2 megyeszékhely pl szeged)
Most én szoftverfejlesztőként siránkozhatnék, hogy ahol születtem ott nincs semmi munka, de akkor már felmegyek pestre normális munkáért.
Ha az ember nem talál neki megfelelő munkát akkor mobilisnak kell lennie. (itthon a mobilitás nyugattal ellentétben nagyon ördögtől vett dolog)
@13
Mitől különb Bp., mint nem Bp. (nem vagyok hajlandó még egyszer leírni a "vidék" szót ebben a vonatkozásban)? Bárhova lehetne telepíteni székházakat, telefonos munkához oly mindegy, hogy Szegedről, Pécsről, Szolnokról, Győrből, Debrétéről, Hosszúpályiból, Jászkisérről, Peremartonból, ... végzik a munkájukat az emberek. Ez az egyik.
A másik az, hogy én még olyan céggel nem találkoztam, amelyik az alkalmazottjának fizeti a lakhatást (hangsúly azon, hogy alkalmazottjának, tehát nem közép- vagy felsővezetőjének), így meg azért rögtön meggondolandó, hogy keresel 120-140 ezret áruházban és az a tied, vagy 250-et SSC-ben, amiből alsó hangon úgy 70 ezer lejön még a legeldugottabb, leglepukkantabb, wifi, garázs meg minden nélküli szobáért is. Márpedig Mohamed nem fog a hegyhez menni, ha nem állják neki a zarándoklatát.
A harmadik meg az, hogy a helpdesknél rosszabbként én legfeljebb a vágóhídi munkát tudom elképzelni, márpedig az SSC-k majdnem mindegyike hasonló jellegű.
Sok SSC munka van, de nem mind helpdesk. DE oké azzal egyetértek, hogy a nagyobb része az, de nem mind. DE nem cask ssc létezik. Jó nyelvtudással azért még más multikhoz el lehet menni.
Hogy miért Pestre mennek a cégek? Nagyon egyszer: a multik oda mennek ahol az ország gazdasági központja van. Magyarország esetében ez Budapest. Az ország GDP-ének a 40%-a innen jön. Más országokban is úgy van, hogy a gazdasági központokban összpontosulnak a nagy cégek.
Ehhez a gazdasági dologhoz egy érdekesség:
A másik része, hogy sok nagy hazai egyetem is mind pesten van. Persze vannak vidéken is, de összességében ebben pest vezet.
A másik ilyen az infrastruktúra. Ha pl külföldi vezetők vagy ügyfelek jönnek akkor nem fogják őket 2 órát utaztatni az országban, hanem egyszerűbb ha a reptérről Pestre mennnek.
Egyébként 250ből pesten meg lehet élni, még úgy is hogy egy havi 40-50et félre tudjál tenni.
Védőnő diplomával (négy év egyetem) jo esetben megkapok havi 130-at, ennyit erről, és mellé sokszor a belemet kidolgozom, megbecsülés meg nulla.
Hülye voltam, az tény, cukrászként többet keresnék a helyi cukrászdában...
"Én gazdaságit raktam"
Mit csináltál?
A diplomádat raktad?
Hova?
Ezt a kérdést addig sem gondoltad komolyan, ameddig kiírtad. Látszik, hogy gyerek vagy még. Tök mindegy a korod.
1: Szakiskolát, gimit, OKJ - t végzett emberek is KELLENEK! Nem mindent oktatnak egyetemen... És nem feltétlenül hülye a 4 nyelvet beszélő szakács pl. Sőt, sokan okosabbak mint Te. És ehhez nem is szorulna egyetemre.
2: Mindenkit lapátolnának az egyetemre, de NEM VALÓ MINDENKINEK!
3: Nekem nem egy ismerősöm dolgozik (még mesterdiplomával is!) minimálbérért olyan pozícióban, amit egy gimit végzett ember is elvégezhet. Sőt, 8 osztályt végzett családtagom mellett még szalagon is dolgozott diplomás ember.
Nem, nem kell mindenkinek diploma.
Nem, nem mindig éri meg az a 4-6 év.
Nem, nem a diploma adja az észt.
És igen, diploma nélkül is lehet piszok jól keresni ha jó vagy a szakmában.
A tanulás mindig jó, de nem mindig éri meg adott képzés, adott embernek, adott év alatt, pláne nem nappalin.
Én 18 évesen hülye voltam és az NKE-re mentem, na de még csak nem is rendőrnek vagy katonának... Viszont csak 20 évesen kaptam észbe, s ekkor már nem tudtam volna kiszálni, nem tudtam vagy akartam kifizetni az állami támogatást, így gondoltam akkor már befejezem.
Szóval diploma után egy évig voltam önkormányzatban, ott a 150 000 nettót nem értem el, de a munkát sem bírtam.
Így eljöttem. Most 2 éve fizikai munkát végzek, ha túlórázok is, akkor megvan a 130-135 nettó.
Szóval én nagyon rosszul választottam egyetemet, de most jön a lényeg: még így sem bántam meg!
Nos azért nem, mert nem hiszem, hogy egy nehezebb egyetemet eltudtam volna végezni, de így is sokat számít, hogy van diplomám.
Az összes kollégám közül (9 ember, 9 fizikai melós. Egyeseknek pedig van szakmája, csak tőkéje nincs vállalkozáshoz, így meg nem bírja) én vagyok az egyetlen diplomás, a főnököm is diplomás. Az Ő diplomájának sincs semmi köze ahhoz amit csinál, ahogy az enyémnek sem. Mégis Ő van ebben a pozícióban, s hamarosan amikor nyugdíjba vonul, én leszek.
Akkor majdnem 500 000 nettót fogok keresni.
"A másik része, hogy sok nagy hazai egyetem is mind pesten van. Persze vannak vidéken is, de összességében ebben pest vezet. "
Ezen azért pontosítanék. A három nagy "vidéki" egyetem (DE, PTE, SZTE) sok rangsorban megelőzi a legtöbb budapesti egyetemet. Ez a három egyetem pl a HVG rangsorokban is az ELTE, BME, SE, tehát a nagyobb budapesti egyetemekkel van egy kategóriában, míg sok pesti egyetemet meg sem említenek.
De mondok másik példát. Az alábbi linken nézzétek meg: Medicine, Law, Economics, Engineering kulcsszavakra a magyar egyetemeket:
Orvosi területen mind a 4 felkerült a világrangsorra, mérnökin csak a BME (és saját kategóriájában nem hozta a vidéki orvoskarok eredményét), jogin csak a CEU, ahol amúgy nincs is jogász képzés, ergo magyar jogi egyetemet nem is említ a világrangsor.
Ezt csak a vidékizés miatt szerettem volna megjegyezni, hogy azért vannak olyan egyetemek (karok) vidéken, amik sok budapestit leköröznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!