Kezdő köztisztviselőnek reális a nettó 400 ezres fizetés?
Az államtudományi területen a bruttó 460 mint ÁTLAGfizetés azért messze nem arra utal, hogy te pályakezdőként nettó 400-ért elhelyezkedsz majd. Mivel átlagról van szó, a brutál magas keresetűek (amiből persze vannak ezen a területen) felfelé húzzák az átlagot.
Én ezen a területen dolgozom, és tényleg csalódni fogsz, ha ezt reálisnak látod. Ha olyan helyre mész, ahol köt a bértábla (pl. minisztérium), akkor osztályvezetői pozitól kezd elfogadható lenni a fizetés. Én voltam egy helyen állásinterjú, és még nyelvvizsgapótlékkal és miegyébbel együtt is olyan kevés volt, hogy nem fogadtam el. Persze máshol is el lehet helyezkedni, de oké, hogy relatíve sokmindenhez értesz, csakhogy ezek többségére (politológia, szociológia, stb.) nincs igazi piaci igény (csak kormányzati közvetlen vagy közvetett módon), vagy van, de sokkal specializáltabb tudás kell, mint neked lesz (pl. jog, gazdaság).
Ha nettó 300-ért elhelyezkedsz, szerintem már elégedett lehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!