Szerintetek sem tud normálisan megélni 2 felnőtt havi nettó 500-600 ezer forintból Magyarországon? Vagy ezt csak a gyakoris trollok terjesztik?
Egyik régebbi kérdésnél, több válaszoló is azt írta hogy manapság nettó 500-600 ezer forint arra elég hogy minden luxusról lemondva elvegetáljon egy pár és épphogy ne haljon éhen...
Szerintem ez még a budapesti albérletárakkal vagy magas lakástörlesztővel számolva is túlzó állítás.
"Azért a fizetés/lakás ár arány elégg megváltozott. A mostani fizetésemmel pl 10 éve 4 év alatt össze tudtam volna annyit spórolni"
Ezen logika alapján a mostani fizetésemből a 70-es években tudta mvolna ÉPÍTTETNI egy családi házat. A félretett pénzemből meg tudta mvolna venni egy egész lakótelepet...
Ennek az összehasonlításnak semmi értelme nincs...
A családi házat 97-ben vették kp-ra, egy lakást 6 éve egy másik családi házat pedig kb. 3 éve.
És azért a normálisan költi el valaki a pénzét és a vajaskenyeret eszik között van "némi" átmenet is azt hiszem.
Ezen az oldalon érdekes, hogy mindenki végletekben gondolkodik.
Nekem például nem igényem az, hogy kaját rendeljek/étteremben zabáljak akárcsak hetente is. Inkább otthon főzök valami jót és sokkal olcsóbban. Ahogy nem akarom megvenni a mindig aktuális új telefont, de pl. 100 ezer ft felett sem vennék telefont, mert nincs rá szükségem.
Ahogy arra sincs, hogy 4-5 csillagos szállodákba járjak welness hétvégékre. Ahogy nem kell a BMW, Audi, Merci sem, tökéletesen jó az Opel, Suzuki és a bicikli/vonat/busz.
Ahogy nem megyek minden héten moziba 8mondjuk most nem is tudnék) és nem veszek totál fölösleges baromságokat.
stb stb
"Illetve egy magasabb fizetéssel azért szerintem az emberek igányei is fentebb mennek"
SZerintem ez rohadtul nem így van. Attól még, ha holnaptól dupla annyit keresnék, mint most semmivel sem lennének más igényeim. Több pénzt tenék félre és töb pénzt próbálnék meg befektetni.
"Ezen logika alapján a mostani fizetésemből a 70-es években tudta mvolna ÉPÍTTETNI egy családi házat. A félretett pénzemből meg tudta mvolna venni egy egész lakótelepet..."
Eléggé rosszul ragadtad ki az idézetet, mert a 2. része hiányzik. Nem a 60 évvel ezelőtti árakkal hasonlítottam össze hanem a 10 évvel korábbival. 10 év alatt közel 2.5-3x-ra mentek fel Pesten a lakás árak. De a fizetések azért jóval kisebb arányban emelkettek. Pl rokonom aki vett lakást 11-12 éve még 13M-be került a 60nm-es lakása a 9.kerületben. Ma az olyan 35M. És azért nem egy elit környéknem nevezném, de nem is 8.ker szíve.
"Nekem például nem igényem az, hogy kaját rendeljek/étteremben zabáljak akárcsak hetente is. Inkább otthon főzök valami jót és sokkal olcsóbban."
Egyébként pedig a környezet is hozzá fogja tenni hogy, de kell iylenekre költened ha szeretnél szocializálódni.
Egy nagyon egyszerű példa: Ha a munkatársakkal akarsz beszélgetni az 1 órás ebédszünetben akkor nagy esély van rá, hogy ki fogsz velük menni ebédelni, mert a többség nem főz otthon, hanem kifizeti azt az 1500-2000 ft-ot a kajára.
És erre mondtam,h ogy nem mindegy hol dolgozol. Egy gyárban valóban nem fog senki se kimenni, hanme hoz kaját, de pl egy multis IT cégnél Pesten ahol azrét az embereknek megvan a minimum 500e+ nettó + cafetéria igenis ki fognak menni kajálni. Csinálhatod azt hogy te bent maradsz a gépednél enni, csak akkor azért a munkán kívüli fő szociális tevékenységből kimaradsz.
Ugyanez ha a baráti társaságod is hasonló helyen dolgozik. (nekem pl nem sok barátom van aki nettó 400k alatt keres) Nem a legalja kocsmába megyünk el inni, hanem azért a jobb helyekre (és most nem a akváriumra gondolok a deákon). De pl egy Grund vagy Jónás pesten egy elég népszerű hely ami mindig teli van. (pedig a sör 650-700 forinttól indul) Most mondhatom azt hogy nem megyek iylen helyekre, de akkor nem lesz kivel mennem. (oké van azért pár haverom aki máshova is elmegy) És itt nem az lesz, hogy jön egy barátod aki mondja mindenkinek, hogy "uhh mondtak/találtam egy jó helyet, nézzük már meg" és erre te mondodm, hogy nem megyek veletek mert 700 forint a sör. (annak ellenére hogy megengedheted) Ebből az fog következni, hogy kimaradok az összejövetelekből...
És ugyanez van akkor is ha velük akarsz menni nyaralni akkor az ember természetesen nem egy 5*-os hotelbe akar megszállni, de nem is egy hostelben. Egyik haverom mesélte, hogy elmentek nyaralni, erre valaki azt hitte, hogy majd főzni fognak otthon mert úgy olcsóbb. És néztek hogy most eljövünk egy másik országba és te az otthoni kaját akarod enni, ahelyett hogy a helyi ételeket próbálnád ki? Persze ha mindenki rosszul keresne akkor köztük akkor egy teljesen pogikus választás az otthon főzés.
És nekem pl egyetemről és munkahelyről jöttek össze a baráti társaságok.
Most mondhatom azt hogy nem, nem költök ilyenekre (amik egyébként tök jók), de akkor eléggé nem fogok szociális életet élni.
És itt nem azt mondom, hogy minden héten új "ájfont" kell venni, de azért magasabb jövedelemmel új lehetőségek nyílnak az ember számára.
És itt se arra gondolok, hogy ha holnaptól 2x annyit keresek akkor 2x annyit fogok költeni, mert a mostaniból is megvan azért az amiből kénylemesen kifizetem a dolgokat. (pl szórakozás)
Nem mindegy hogy az ember 100 ezerből vagy 500 ezerből él meg. Ebben az esetben jelentők különbség van az életszínvonalban. Pl én se úgy élek mint az egyetem alatt vagy a legelső (kevesebbet fizető) munkahelyemen.
Azért nincs az 500 és 800 nettó között már akkora ugrás. (sőt lehet hogy nem is annyira van) Ott már tényleg a tartalékba megy el.
Tehát összegezve: a barátokkal akikkel egyetemre jártam, közel egyszerre emelkedett emg a fizetésünk amiből már ki tudtunk új dolgokat is próbálni. A munkahelyen pedig ugyancsak nagoyn más világ volt mint amit akkor szoktam meg mikor nem volt pénzem.
" Nem a legalja kocsmába megyünk el inni, hanem azért a jobb helyekre (és most nem a akváriumra gondolok a deákon)"
Oké ezt azért lehet vissazvonom, mert most néztem meg az itallapot és sokkal drágábbra emlékeztem.
Sztem ezek telejsen valid árak Pesten.
Mivan..?
Olyan környéken lakom (Csongrád-csanád megye) ahol egy pár általában 350-400 ezer forintot keres ketten. És ez elég jónak számít errefelé... Itt vígan megélsz ennyiből, Pesten, albérlettel és egy autóval már lehet, hogy szűkösebb, de nem mondanám azt sem lehetetlennek.
@25 Azért azt ne nevezzük vígan megélésnek, hogy havi egy mozi, egy pizzarendelés, egy beülős éttermezés, meg két sörözés a haverokkal már urizálásnak számít.
Budapesten 120k plusz rezsi a lakhatás, 25k a parkolás, mondjuk 30k a benzin, egy semmi extra éttermezés, kevés itallal, két főre minimum 10k, plusz ruha, tömegközlekedésm stb. 350k-ból két ember kis túlzással nyomorog.
Hát igen. Ez Pest. De itt, el sem hiszed mennyi különbség van. 5 ezerből simán megkajálsz, nincs parkolási díj, a benya is kevesebb mert inkább lakott területen kívül mész. Meg persze nem mindegy, hogy milyen benzin szörnyeteggel mész, de én a focusommal nem is tudnék annyit menni, hogy 30k legyen havonta.
Itt vígan megélnek annyiból. (350 nettóból 2 személy)
De egyébként én moziba sem járok, minek?? Nyilván nem mindenkinek ugyan azok az igényei, inkább elmegyünk egy szép helyre barátnőmmel kettesben. Mozizni itthon is tudunk 😅 plusz innen lejön a lakhatás is. Ha el akarsz menni albérletbe, azt havi 40-50 ből megoldod, és nem is kapsz csúnya lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!