Szerintetek sem tud normálisan megélni 2 felnőtt havi nettó 500-600 ezer forintból Magyarországon? Vagy ezt csak a gyakoris trollok terjesztik?
Egyik régebbi kérdésnél, több válaszoló is azt írta hogy manapság nettó 500-600 ezer forint arra elég hogy minden luxusról lemondva elvegetáljon egy pár és épphogy ne haljon éhen...
Szerintem ez még a budapesti albérletárakkal vagy magas lakástörlesztővel számolva is túlzó állítás.
Meg lehet élni kényelmesen belőle.
Mondjuk ha minden szarra amit meglátsz elköltöd a pénzed vagy minden nap pizzát rendeltek vagy mekiztek akkor úgy nehéz az élet... :D
Itt azt felejtik el sokan, hogy a lakhatás mennyi pénzt visz el. Igen, lehet 120 ezres törlesztőben gondolkodni, de akkor viszont komoly önerő kell, amit mégis miből szed össze az ember, ha hónapról hónapra éppen kijön a fizetéséből?
Egy 50nm-es békásmegyeri panellakás 30 millió forint, lehet kalkulátorozni, hogy ehhez mennyi önerő kell adott törlesztő mellett és hogy azt mennyi idő összeszedni. A "Szabolcsban már 160 is jó fizetésnek számít" típusú hozzászólók ezt nem érik meg: lehet, hogy Szabolcsban jó, de ott 10 millióért már sokszor házat kapsz, de ha a fővárosban akarsz boldogulni, akkor 250/fő alatt nem tudod összehozni. Lehet bérelni is, de a COVID előtt az albérlet árak is az egekben voltak, ezen kívül az albérlet sem egy örökké tartó megoldás..
Hát ha azt vesszük, hogy szüleim szerintem soha életükben nem kerestek ketten sem ennyit, mégis tudtak venni családiházat, kocsit (nem is egyet), van nyaralónk, nekem és mindkét tesómnak lakást/házat is vettek akkor 600 ezres fizetésből extrém jól is tudnánk élni.
Minden azon múlik kinek a kezében van ez a pénz. Aki hülye annak havi 10 millió sem lenne elég, aki tud bánni a pénzével, az a feléből is normálisan megél.
És persze kinek mik az igényei: ha valaki arra vágyik, hogy minden évben 1 hónapra valamilyen tengerparti ország luxus szállódájában nyaralgasson, minden nap étteremben zabáljon, a legdrágább ruhákat, kütyüket vásárolja magának, aki EREJÉN felül akar "gazdagnak" látszani, annak soha nem lesz elég semennyi pénz sem.
A cégnél ahol dolgozom volt anno egy kereskedelmi igazgató, akinek milliós havi bére volt, mégis a kollégái pénztárcájából lopkodta ki a pénzt minden nap. Neki ennyi sem volt elég, mert erején felül költekezett és valószínűleg adósságai voltak.
Szóval igen, egy normális, reálisan gondolkodó embernek 150 ezer ft annyit ér, mint egy idióta, nagyzolónak 300-400 ezer...
Nyilván ezt képletesen értem, mert igen, tudom, hogy a kenyér mindenkinek ugyanannyiba kerül, de ott sem mindegy, hogy mit vesz meg az ember...
"Hát ha azt vesszük, hogy szüleim szerintem soha életükben nem kerestek ketten sem ennyit, mégis tudtak venni családiházat, kocsit (nem is egyet), van nyaralónk, nekem és mindkét tesómnak lakást/házat is vettek akkor 600 ezres fizetésből extrém jól is tudnánk élni."
Azért azt figyelembe kell venni, hogy nagyon más világ van most mint 30-40 éve. Régen mindenkinek saját háza/lakása volt és nem hiszem hogy csak azért mert akkor az emberek jobban értettek a pénzhez. Azért a fizetés/lakás ár arány elégg megváltozott. A mostani fizetésemmel pl 10 éve 4 év alatt össze tudtam volna annyit spórolni, hogy Pesten vegyke egy lakást. Most ugyanaz a lakás 12-13 év lenne. (oké ennyi idő alatt azért lenne fizetés emelés úgyhogy lehet kevesebb, illetve hitellel nem albérletet fizet az ember)
Az is érdeks kérdés, hogy kinek mi számít luxuasnak? Illetve egy magasabb fizetéssel azért szerintem az emberek igányei is fentebb mennek. Pl keresek 100e-t akkor egy kőbányait innék, de 500e-rel azért már inkább 2-3x havonta inkább kézműves sör. Ég és föld a különbség köztük. (oké azért a nagyipari sörökben is van iható, de azt se 100eból veszik az emberek)
Persze itt is vannak végletek. Ismerek oylat akinek 5-600 nettóból szinte semmi se marad, de elképzelni se tudom mire k*rja el a pénzt. De azért a másik oldal se azt jelenti, hogy szar sört igyak és otthon egyek vajaskenyeret mindig. Ha elkezd az ember jól keresni azért szépen megnyílik a világ és teljesen normális hogy fentebb megy az életszínvonal.
Sztem az a jó ha úgy kezdi az ember, hogy mikor megjön a fizetés akkor egy bizonyos részét már rakja is valami befektetésbe. (pl állampapír) És a többiből meg szabadon tud majd költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!