Sok ember miért elégszik meg ilyen szakmákkal, hogy Tesco-s pénztáros, meg takarító?
Persze tudom, ezekre a szakmákra is szükség van. De én pl. rosszul lennék attól, ha tudnám, hogy belőlem ez lesz, és így megyek majd nyugdíjba. Én úgy képzelem el magam, hogy egyetemet vegett ember leszek, piacképes szakmával, aki kényelmes, és jól fizet.
Miért jók az embereknek ezek a szakmák, amikor még csak nem is fizetnek jól?
Vannak emberek akik egyszerűen nem bírnak annyit tanulni hogy diplomát szerezzenek, egyszerűen mégha meg is lenne a szorgalma, nincs meg bennük az a plusz, hogy bonyolultabb dolgokat feldolgozzanak és hasznosítsák.
Ez nem a lumpságról szól. Ismerek olyanokat akik suliban nálam sokkal rosszabb tanulók voltak, és megcsinálták a jogsit, nekem nem sikerült pedig jól tanultam. Ez tehetség kérdése, kinek mihez van tehetsége. Nekem például nincs a vezetéshez.
Aki viszont ezt nem tudja felfogni vagy megérteni, annak nem hiszem hogy való a kezébe diploma.
Ismerek olyan embert aki diplomát szerzett de ha ránézel, annyira élet képtelen, hogy egy fa tuskóban is több élet van.
Kérdező, ne legyél ennyire primitív
Ez egy nagyon sokrétű kérdés és nem lehet azzal elintézni, hogy ha hülye vagy, nincs más mint a Tesco pénztár vagy a felmosófa. Egyébként nálunk a takarítónő diplomás, van "normális" állása, nem is rossz, de másodállásban takarít 2 órában, jól is esik neki az egész napos irodában ülés utám és még pénzt is keres vele. Egyáltalán nem hülye.
Az igaz, hogy sok ember egyszerűen szellemileg képtelen a gondolkodásra, szellemi munkára, eleve munkásosztálybeli családba születik, ahol kisgyerek kora óta egy teljesen más nyelvezetet, életstílust, gondolkodásmódot sajátít el, így ahelyett, hogy képezné magát és értelmiségi pályára menne, betagozódik a magyar munkásosztályba és húzza az igát. Nem érik szellemi ingerek, el van zárva a kulúrától, nincsnek otthon könyvek, soha nem viszik színházba, kiállításokra stb. Bekerül egy szakközépiskolába, ahol a többi proletár gyerekeivel ismerkedik meg, szintén ugyanaz a szellemi közeg. 16-17 éves korára már félig felnőtt, de soha egyetlen szépirodalmi könyvet nem olvasott el, nem találkozott művészetekkel, nem használta az agyát és egyáltalán fogalma sincs, hogy kellene másfajta életet élni.
A munkásosztály sajnos folyamatosan újratermeli magát és csak nagyon kevés esetben valósul meg a társadalmi mobilitás. 10-ből 7 munkás szülőnek munkás gyereke lesz, aki nem azt fogja otthon hallani, hogy "tanulj fiam, hogy belőled több legyen", hanem hogy "én sem tanultam soha, mégis van sör a hűtőben". Mire felnő, már elhiszi, hogy "nekünk ennyi jutott", nem is feltételezi, hogy lehet valakinek normális állása jó fizetése, hiszen a lakókörnyezete, családja, barátai mind ugyanabból a közegből érkeztek.
Aztán van olyan is, aki tanulna, de nem teheti meg, mert nem jut be ösztöndíjas képzésre, a tandíjra meg nem futja, dolgoznia kell, hogy megéljen, nincs sem ideje sem pénze tanulni, még ha agya volna is hozzá.
Hogy a társadalombak szüksége van-e képzetlen emberekre? Igen. Képzeld mi lenne, ha a Tesco pénztárban két diplomás, két nyelven beszélő emberek ülnének. Vajon dolgoznának ennyi pénzért? Nyilván nem, tehát többet kellne nekik fizetni, ergo a Tesconak több bevétel kellene ahhoz, hogy alkalmazhassa őket, így árat emelne, amit a végén az emberek fizetnek meg. Így inkább alkalmaznak hülyéket minimálbérért, ami tiszta haszon: adhatják 4 forintért a kiflit, van sok vásárló, sok bevétel, kevés bérköltség, tehát magas profit. És a munkásjogokért kiálló, szakszervezets vörös kommunista is csak ember, ő is örül neki, hogy egy liter tejért 310 forintot fizet és nem 780-at. Tetszik vagy sem, ahhoz, hogy az egyik embernek jó élete legyen, kell egy másik, akinek a szar jut. Ezt nem szép dolog kimondani, de ettől még így van.
"Hogy a társadalombak szüksége van-e képzetlen emberekre? Igen. Képzeld mi lenne, ha a Tesco pénztárban két diplomás, két nyelven beszélő emberek ülnének."
Mindenebből az következik, hogy az ország alapvetően rendben van. Sokan mondják, hogy a magyarok keresnek, de szerintem a többség annyit keres, amennyit a munkája ér. Miért kellene a proli munkáért járó fizetést felemelni? A Tesco kasszás mennyi pénzt akar keresni?
Így is egyes szakmunkások jobban keresnek, mint az értelmiségiek.
Szóval azt hiszem, értem már ezt a rendszert. Kellenek a képzetlen emberek is. Mindezt tudomásul véve azonban én képzett ember akarok lenni.
"Mindezt tudomásul véve azonban én képzett ember akarok lenni."
Azt nagyon helyesen teszed! A tanulás fontossága tipikusan olyan igazság, amire az ember rendszerint későn ébred rá. Én is megpróbáltam érettségivel világot megváltani, nem ment :DD Utána csaináltam egy BA+MA diplomát és hát nem lettem multimilliomos, de a fizetésem jóval az országos átlag felett van és nem kell érte téglát pakolnom vagy csempéznem.
"Mindenebből az következik, hogy az ország alapvetően rendben van."
Ez nem ennyire egyértelmű. Magyarországgal az a baj, hogy az emberek túl nagy része képzetlen, tanulatlan és buta. Sokkal több a képzetlen, érdemi munkára nem alkalmazható ember, mint amire a piacnak igénye lenne. Általánosan igaz, hogy azoknan az országokban, ahol magas a diplomások aránya, ott magasabb a GDP is. Nálunk sajnos nagyon alacsony és a jelenlegi oktatási rendszünk egyáltalán nem versenyképes.
"a többség annyit keres, amennyit a munkája ér."
Na ez viszont nem igaz. Egy mentőorvos, ápoló vagy tanár nevetségesen keveset keres, pedig ezek fotos és értékes szakmák és nem két éves OKJ-s képzésen szerzett kamu papírral tolják. A szociális munkásokat már ne is említsük. De valahol ezeknek az embereknek az alacsony fizetése is annak köszönhető, hogy sok a képzetlen, olcsó munkaerő, akinek a fizetéséből kevés adó és járulék folyik be, így az államnak sincs érdemi mozgástere, nem tudja nomrálisan megfizetni a pedagógusokat vagy az egészségügyi dolgozókat.
Én ezeknek a tanároknak fizetést sem adnék.
Tanult, diplomás emberek, aztán azt sem látják hogy mi hasznos az életben meg mi nem. Tanítanak mindent amit az állam elő ír, csak azt nem amit kéne.
Aztán sír a szája az embereknek hogy a gyárban kell megrohadni. Talán olyan oktatást kéne nyújtani ami ér is valamit
"Tanult, diplomás emberek, aztán azt sem látják hogy mi hasznos az életben meg mi nem. Tanítanak mindent amit az állam elő ír, csak azt nem amit kéne."
Amit az "állam előír" az a Nemzeti Alaptanterv és a tanár KÖTELES azt tanítani, attól nem térhet el saját szakállra. Nem dönthet arról, hogy ez hasznos, ezt tanítom, az meg hülyeség, ezért nem. A tanár munkája, hogy az alaptanterv szerint oktasson, ami lehet, hogy szar (mert az is), de ezt nem a tanáron kellene számonkérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!