Miért evidens a minimálbér emelése évről évre?
Olvasom indulnak a Liga és az állam közti kemény tárgyalások a 21-es minimálbér-emelésről. Idén a gazdasági visszaesés miatt nagyon kemény tárgyalások lesznek, az előirányzott 10% az esélytelen, jó ha 8% lesz.
De engem nem is ez érdekel, hanem az hogy miért evidens az hogy egyáltalán VAN emelés?
Hogy ez ilyen alap elvárás legyen hogy emelnek? És ha nem emelnek?
Bár én nem minimálos vagyok, de én évek óta nem kaptam semmi emelést. Most én akkor kevesebb vagyok még a minimálosnál még annyit se érek? Mert én is verhetem az asztalt hogy emelést akarok aztán majd kivágnak mint a macskát szarni.
Azért, mert van gazdasági növekedés.
Ha az van, akkor evidens,hogy emelik a minimálbért.
Plusz a minimálbérnek van egy olyan hatása,hogy az átlagbéreket is megtolja.
"Plusz a minimálbérnek van egy olyan hatása,hogy az átlagbéreket is megtolja."
Hát az én béremet az elmúlt 4 évben nem tolta meg semmi.
Én kívül állok minden szabályon?
Hat ebben az evben gazdasagi visszaeses van, az kerdeses, hogy egy vagy ket szamjegyu, szoval ez igy onmagaban rossz erv.
Az inflacio eggyel jobb lenne.
"Az inflacio eggyel jobb lenne."
hát ha meg az évnek számít, akkor az én munkáltatóm kapásból jön nekem 4 év kumulált összes inflációjával egyben, mint emelés, mert én 4 éve egy fillért se kaptam.
Kérdező, miért nem kezdesz bértárgyalásba?
Vagy, miért nem keresel másik munkahelyet.
1. Az ország gazdasági teljesítménye és az infláció támasztja alá a minimálbér növelését
2. Attól, hogy emelkedik azoknak, akik a teljes minimumot keresik, neked nem lesz rosszabb, nekik viszont rosszabb lesz ha nem emelnek, mert ezek az emberek általánosságba véve létminimum alatt élnek
3. Az már a munkáltatótól függ, hogy hozzáigazítja-e minden munkavállalójának bérét a minimálbér növekedési mértékéhez
4. Ha nem tudsz fizetés emelést kérni, az nem a gazdasági teljesítmény hibája, hanem hogy a munkáltatódnak pont annyit érsz és valószínűleg már számba van véve a távozásod lehetősége.
"Kérdező, miért nem kezdesz bértárgyalásba?"
Mert a főnök előre megmondta hogy ő erről se le ül tárgyalni senkivel. Ezért nem.
Meg olyat is hallottam már (másik embernek mondták...) hogy ha nem jó a bér, akkor ott az ajtó.
"valószínűleg már számba van véve a távozásod lehetősége." 10+ éve itt vagyok és 10+ év múlva is itt leszek.
Ha 10+ év múlva is ott leszel fixen, én is hülye lennék emelni a főnököd helyében. Azért szoktak emelni, hogy megtartsák a munkaerőt, de ha úgyis maradsz ahol vagy, feleslegesen verné magát költsegekbe.
Abban az iparágban ahol vagyok pl. a versenytársak folyamatosan monitorozzák egymás munkabéreit, és úgy adnak fizut, hogy lehetőleg ne menjen el a munkavállaló a konkurenciához.
"már rég nem élhető bér a minimálbér, talán ezért"
Na ezt jónak mondod mert én minimál + 20.000-et kapok. Na most azzal marhára ki vagyok segítve. És ez a bér is 4 éves, azóta nem nyúltak hozzá.
És lám azért még élek, itt vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!