Mi a szép a tanári szakmában?
Nekem is az ragadta meg a figyelmem, hogy a kérdező szerint azért unalmas (taposómalom) a tanári munka, mert évről évre ugyanazt kell leadni.
Nos, ez egyáltalán nem jelent gondot, egy orvosi vagy egy könyvelői munka ezerszer unalmasabb lehet, de említhetném akármelyik más munkát, ahol ülsz egy irodában és körmölsz, a napok összefolynak és nem tudod, hogy egy esemény egy hete történt vagy egy hónapja, annyira monoton és egyforma az egész... Ezt mindenféle munkára el lehet mondani, de pont a tanári szakmára nem!
A tanárnak nincs két egyforma napja, minden nap más és más dolgok történnek, hiszen emberpalántákkal kell foglalkozni és az ő életüket kell megszervezni. Minden gyerek más és más, minden osztály más és más, és a tanár munkájának csak egy része a tanórák megtartása. De az anyag leadása sem unalmas egyáltalán, én pl. imádom a történelmet, és végtelenségig tudnék róla beszélni, el sem tudom képzelni, hogy lehet ezt megunni! Egy tanévben ugyanazt az anyagot csak egyszer kell leadni (jó, persze, ha párhuzamos osztályokban tanítasz, akkor annyiszor, ahány osztályban tartod ugyanazt az évfolyamos anyagot), de így sem egyformák az órák, mindegyik osztályban másképp zajlik le ugyanaz az óra. És az nem értem, miért lenne unalmas, hogy egy évben egyszer foglalkozunk pl. az Árpád-házzal, legközelebb csak egy év múlva, azonos időben fog terítékre kerülni. Miért lenne ez monoton? Ahogy előttem írták, ennél a könyvelői munka ezerszer unalmasabb, amikor 8 órán keresztül ülsz és számokat írkálsz mindenféle űrlapokba. Én pont, hogy ilyen munkát nem tudnék végezni sohasem, mert éppen hogy ez az unalmas! A tanítás viszont nem ilyen, észre sem veszem, hogy eltelik a nap, elröppennek egymás után az órák, és jól érzem magam, egyáltalán nem teher számomra és nem érzem azt, hogy "dolgozom". Soha nem mondom azt, hogy nekem ez a munkám, számomra ez egy tevékenység, amit szeretek csinálni, ez nem munka!
A többivel egyetértek, a fegyelmezetlen gyerekekkel, az alacsony bérekkel stb., hogy miért nem vonzó a mai fiatalságnak a tanári hivatás, de gondoltam, erre a tévhitre reagálnom kell, hogy a tanári munka monoton, mert szerintem ennél csak monotonabb munkák léteznek! Éppen hogy nem monoton, hanem a legmozgalmasabb, legizgalmasabb, legsokoldalúbb tevékenységek egyike, ha az ember szereti csinálni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!