Álláskeresési járadék: tisztázhatnánk pár kérdést?
Szerencsére sosem voltam még munkanélküli, de eljott ez a pillanat is. Szeretnék álláskeresési járadékért folyamodni, de van 1-2 kérdés, ami nem egyértelmű nekem. Ebben kérnék itt segítséget.
- a járadékot a Munkaviszonyom megszűnését követő naptól kaphatom vagy a a kérelem beadásának napjától vagy a megállapítás napjától?
- írva van, hogy azt illeti meg a pénz, akinek nem tudott az állami foglalkoztatási szerv megfelelő munkát adni. Akkor nem is kapok pénzt, hanem egyből munkát fognak ajánlani? És azt el is kell vállalnom?
- a kérelem beadásan kívül kell még valamit csinálni? Regisztrálni valahova vagy valami? Mert azt is írjak, hogy az kap járadékot, akit álláskeresőként regisztrálva van.
- Bruttó 260 ezer volt a keresetem az elmúlt 2 évben. Mennyi járadékot fogok így kapni?
Tudom, hogy kicsit sok kérdés, de nehezen igazodok ki a hivatalokban és sürgős az ügy.
- a kérelem beadásának napjától, azonban ott eltelik kb egy hét, mire megerkezik a határozat
- a jogosultsági időben végig kapod,ha közben elhelyezkedsz, igényelheted a fennmaradó támogatás egyösszegű kifizetését, ha képzésre küldenek, ott külön támogatás van, viszont akkor visszavonják az allaskeresesit
- azzal, hogy beadod a kérelmet, regisztrált allaskeresove valsz
- ez sok mindentől függ, de ilyen fizura durván 90 ezer ft lesz
1-es vagyok, találtam neked egy kalkulátort:
Nem teljesen világos a leírásodból, hogy csak két év munkaviszonyod van, vagy pedig ebben a két évben 260e volt a fizud (előtte meg más összeg).
Mai dátummal beírtam az adataidat, tehát mintha ma szűnt volna meg a munkaviszonyod, és pont két évvel ezelőtt kezdődött.
Ezeket a számokat dobta ki:
Ön 73 nap álláskeresési járadékra jogosult!
Dátum: Összeg
2020.08 84 942 Ft
2020.09 120 750 Ft
2020.10 120 750 Ft
2020.11 35 808 Ft
- Onnantól kapod, hogy regisztráltál. Ha a munkaviszony megszűnésének másnapján, akkor onnantól, ha 3 héttel később, akkor onnantól.
- Nem fognak munkát ajánlani, emiatt nem kell aggódnod. Meg fogják kérdezni, milyen jellegű munkák érdekelnének, ha itt nem azt mondod, hogy minden vágyad kukoricát címerezni, akkor jó eséllyel a folyósítási idő alatt nem ajánlanak majd munkát.
- Azzal, hogy beadod a kérelmet, regisztrált álláskereső leszel.
- A bruttó átlagkereseted 60%-a a bruttó álláskeresési, de max a minimálbér összege. Ez nálad bruttó 156 ezer, ebből 25%-ot vonnak, azaz nettó 117 egy hónapban (adókedvezmény jöhet még hozzá). Minden 10 nap munkaviszony után 1 napig kapod, tehat ha 2 évet dolgoztál az elmúlt 3 évben, akkor 73 napig (90 nap a max).
Elsőként regisztráltatnod kell magadat, amit jogszabály szerint személyesen tudsz megtenni. Ha az megtörtént utána megkérdezik, hogy igényelni szeretnél-e álláskeresési járadékot.
Ha igen, akkor felvesznek egy kérelmet és ha minden rendelkezésre álló papírod ott van nálad, akkor 8 napon belül meghozzák a döntést amiről értesítenek egy határozat formájában postai úton vagy ügyfélkapun keresztül.
Igen, már a kérelem felvételekor meg kell vizsgálniuk, hogy van-e esetleg a rendszerben a számodra megfelelő álláslehetőség, ha igen akkor simán ki lehet közvetíteni téged, mivel elsősorban az a cél, hogy az adott személy mielőbb visszakerüljön a versenypiacra. Természetesen ha megállapítják az ellátást és időközben van megfelelő álláslehetőség akkor szintén kiközvetíthetnek téged, elvégre ez a fő cél.
Természetesen nem kell minden álláslehetőséget elfogadnod, de meg kell indokolni hogy miért nem megfelelő.
A kérelem beadását megelőző 3 évet kell figyelembe venni az álláskeresési ellátás idejének megállapítása során. Min. 360 napnyi munkaviszonnyal kell rendelkezned, hogy minimálisan 36 napig kapd az ellátást, max. 90 napig lehet vagy 900 munkaviszonyos nap a maximum, mivel 10 mv-os nap után jár 1 nap álláskeresési ellátásos nap.
Az összegnél az utolsó 4 negyedév átlagkeresete a meghatározó. a bruttó átlagkereseted 60%-a a bruttó álláskeresési, de max a minimálbér összege.
Kérelmet csak azt követően tudsz beadni, hogy megtörtént a nyilvántartásba vételed.
Ha időközben elhelyekedsz akkor igényelheted a fennmaradó ellátás 80%-ak egyösszegű kifizetését, ha megfelelsz bizonyos feltételeknek.
Legalább napi 4 órás mv, határozatlan idejű munkaszerződés.
1. ha nem a lakó vagy tartózkodási helyeden létesítesz mv-ot akkor egyből igényelheted, ha nem akkor viszont meg kell várni az eredeti lejáratot követő napot. A lejáratot követő naptól számítva 30 napon belül adhatsz be kérelmet a megfelelő mellékletekkel együtt.
Ha képzésben vennél részt, akkor arra az időre csak szünetel az álláskeresési ellátás, nem szüntetik meg egyből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!