Más is észrevette,hogy egyes mérnöki területek is telítődtek?
De, lehet csak én érzem így.
Nálunk, itt a környéken komoly ipari park van, sok céggel.Magyarország észak-nyugati részéről van szó.Ami elvileg "fejlett".
Járműmérnökként, elég rosszak a lehetőségek, közlekedésmérnök dettó.Aki gépészmérnök, ő sincsen sokkal jobb helyzetben.
Egyedül, a villamosmérnökök meg az IT-n végzettek vannak jobb helyzetben.De náluk sincsen az a bőség a munkaerőpiacon.
Két barátom az egyetemről úgy járt,hogy a Covid miatti leépítések áldozatai lettek.Mindkettő tapasztalt gépészmérnök, beszélnek idegen nyelvet is, fiatalok.
Nem tudtak a végzettségüknek megfelelően elhelyezkedni, egyikük egy autókereskedésben értékesítő, a másikuk meg futár lett.
Igazából, már a Covid előtt is éreztem,hogy telítődik a piac.
Sőt, szerintem még gazdasági diplomával is könnyebb elhelyezkedni.A közeli gyárak mindig keresnek beszerzésre,logisztikára embereket.
Én találtam munkát mérnökként a covidpara alatt is, de igazad van. Nekem álláskereséskor a legtöbb ajánlat SSC-s helyekről esett be a nyelvtudásom miatt, azok most nagyon mennek. Ha beszélsz folyékonyan pár nyelven, szerintem egy ilyen helyre ezerszer könnyebben bekerülsz, és akár magasabb bért is kialkudhatsz, mint egy nívós mérnöki diplomával, ami szomorú valahol.
A mostani munkám meg kérdéses, mennyire mondható mérnökinek, de termelés mindenesetre. Az eredeti szakmámnak Magyarországon le is főtt már szerintem a kávé, de külföldről érdekes módon jönnek megkeresések azóta, hogy már van állásom. :)
Nem 1-1 mérnöki tevékenységre, hanem az ipar fejlődésére és a jelen helyzetre (válság) való tekintettel globálisan írom le, hogy én mit tapasztalok.
A 4. ipari forradalom első harmadában vagyunk, azt hogy ez miről szól feltételezem tisztában vagy vele. Ebből adódóan az ipar jelenleg konkrétan átalakul, mely kihat minden ágazatra és minden gyártási fázisra. Nagyon magas szinten fejlődik az automatizálás. Eljutottunk 2020-ban arra a szintre, hogy egy gépészmérnök nem teheti meg azt amit 5-10 évvel ez előtt, hogy ő kijelenti, amiben áram folyik az nem az ő dolga. Ugyan úgy, egy villamosmérnök sem teheti meg azt amit 15-20 éve, hogy azt mondja amit "programozni" (ez elég tág fogalom) kell, ahhoz nem nyúlok. A technika fejlődésével a különböző mérnöki ágazatoknak is át kell alakulni egy olyan szintre, hogy a relatíve nagy bonyolultságú irányítástechnikai rendszereket globálisan átlátva mindenki JÓL és a követelményeknek megfelelően tudjon dolgozni. Röviden, ahhoz hogy az iparban érvényesülj bármilyen mérnöki pozícióban, alap (!) szinten értened kell az elektronikához, villamossághoz és a programozáshoz egyaránt. Persze idővel ez el fog menni egy olyan irányba (főleg nagyobb cégeknél), hogy kialakulnak a részfolyamatok, és megváltoznak a mérnöki munkakörök is. Ehhez a képzésen is drasztikusan változtatni kell, az a mérnöki képzés (mindegy melyik) ami ma folyik az országban, úgy a 2005-2008 körüli technológiai berendezkedéshez "passzol". Azóta nagyon sok minden változott. Hogy mit akarok ezzel mondani? Nagyon sokszor a munkáltatók sem tudják, hogy kit keresnek. Sokszor látok olyan álláshirdetést, hogy pl. villamosmérnököt keresnek 3-5 év tapasztalattal, tudja használni az Eplant meg az AutoCad-et, tudjon legalább 2 PLC-t megélhetési szinten programozni, mellette azért értsen a hidraulikához meg a szerszámgépekhez is, meg legyen projekt szintű tapasztalata C++ -ban, plusz legyen villanyszerelő is egyben. Egyszer visszaírtam egy fejvadásznak aki hasonló kompetenciákkal keresett embert, hogy vagy megtaláljátok 100 ezerből azt az 1-et aki már 10 éves kora óta ezt a vonalat hajtja, vagy felvesztek egy tervezőt, egy PLC mérnököt, egy programozót, egy mechatronikust és egy villanyszerelőt.
A kérdésedhez még hozzájön a válság, a jó szakembereknek biztos munkahelye van, nem szívesen mozognak, akiket meg elküldtek azokkal valószínűleg bizonyos ágazatokban a munkáltatók kerültek olyan helyzetbe, hogy válogathatnak. Pillanatnyilag invertálódott a munkaerő piaci viszonyok. Szerintem ez relatíve rövid időn belül (fél-egy év) ha nem is változik meg 180 fokkal, de normalizálódni fog. A fejlődés pedig folyamatos, nem csak új pozíciók fognak megnyílni, hanem új munkakörök fognak létrejönni melyek közül egyikbe a gépész, másikba a villamos, harmadikba a programozó alap képzettségű munkaerő áll közelebb.
#4-esnek nagyon igaza van sajnos. A hazai egyetemi képzés elavult, gyakorlatban hasznosítható tudást sokszor nem ad.
Igen, sokszor a cégek is irreálisan magas elvárásokkal keresnek embert. Egy minőségügyi mérnök értsen a programozáshoz, magas elektronikai ismeretei legyenek, irányítsa a minőségellenőröket, utazgasson beszállítókhoz és vevőkhöz, beszéljen az angol mellett még legalább egy idegen nyelvet és legyen legalább 3 év tapasztalata... ja és mindezt havi br. 420-ért kb :D
Na meg a HR-esek és az állásközvetítők is nagyon el vannak szállva maguktól, szinte sz.rba se veszik az embert, kiskirályoknak és királynőnek hiszik magukat (tisztelet a kivételnek).
#4-es, ezt par napja olvastam. Legyel gepeszmernok de azert egy gazdasagi diplomaval is felvehetnek.😃
En is 2,5 honapot kerestem munkat remenytelenul, nem vettek fel sehova, nem is jeleztek illetve volt, hogy voltam interjun es nem jeleztek. Maradok a regi helyemen nem mernoki munkakorben, mert fix, stabil multi es ha lecseng 2 ev akkor multin belul valtok mernoki teruletre, addig is el lehet ezzel is vegetalni es jobb, mint a munkanelkuliseg.
Igen sajna ez van. Illetve nincs mindenkinek lehetősége csak úgy ugrálni az országban és be kell érnie a kevesebbel is. Pl ha valakinek családja van, vagy a párjának fix bejáratott munkahelye, ahol jól érzi magát akkor jó eséllyel nem rúgja fel valaki a családi életet. Nálunk is hasonló a szitu, én mennék másfele, de a páromnak nagyon jó helye van itt. És ez Észak-Kelet... ha ugyanezt csinálnám Pesten, mint itt, akár dupla annyit is kereshetnék...
Mérnökből az IT, a villamos az megy, illetve azok, akik robotika terén vannak, gyártósorokat terveznek, automatizálnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!