Hogyan döntenétek? (Külföld)
Próbálok rövid lenni.
Pincérként dolgoztam 5 évet Budapesten, a vírus miatt elvesztettem a munkám március közepén, családom(anyám, bátyám) svájcban él több éve, bátyám építőiparban dolgozik, betanított munkásként. Annó nyelvtudás nélkül jött ki, az évek alatt megtanult németül. Így gondoltam, itt az ideje kimenni, bátyám beszélt a főnökkel, levolt fixálva, hogy mehetek oda amint kintleszek. Mindig angolul tanultam, így a németet csak kicsit beszélem, kijöttem, végül nem kellett ember, mert kevés a munka. De ha már kijöttem, megpróbálom, hátha találok valamit, angol nyelvtudással. Kb 1-2 hét alatt találtam munkát mint mosogató(fekete- fehér egyben). Minimálbért kapok ami 870.000 Forint a levonások után(adók, kaja, stb). Ebből, mivel tesómmal lakom, eltudok rakni 500.000t /hó. Viszont ez csak szezonmunka ami szeptember végéig tart. Nem álommunka, fárasztó, de örülök, hogy van valami. Viszont nem tudom, hogy miután vége a szezonnak, próbáljak más alja munkát nézni, amihez nem kell annyira a nyelvtudás, mivel 2 hónap alatt nem munka mellett, nem tudok megtanulni úgy, hogy elmehessek pincérnek például. Vagy menjek haza szeptember végén, dolgozzak pincérként amit egyébként nem szeretek már csinálni, körülbelül 250.000 fizetésért(Budapesten), nem albérletben laknék hanem családi tulajdonban lévő panelban, így a kiadásom az a rezsi, kaja, egyéb dolgok , kb 100.000 t tudok elrakni/ hó.
Otthon feküdjek rá a németre, és jöjjek ki jövőre, vagy ha már kint vagyok, akkor ne menjek haza?
Kettős érzésem van, jó itt, az életszínvonal, teljesen más mint Mo, viszont valamiért mégis úgy érzem, hogy ez nem az igazi így. Bennem van az is, hogy 27-28 évesen nem fogok érteni semmihez, így más szakmát kellene tanulni, amit nem utálok csinálni, az idő pedig telik.
Ti hogyan döntenétek?
25/f
Ha megakarod tanulni a nyelvet elkezded napi fél órát ha ráfordítasz menni fog.
Én a helyedbe nem jönnék vissza ott maradnék sokkal többet keresel kint jobban félre tudsz tenni bármit is csinálsz.
Dolgoznék 6-12 hónapot, aztán hazamennék. Megtanulnék rendesen németül, mellé valami (2 éves) hiányszakmát elvégeznék. Vagy, ami az építőiparhoz kapcsolódik. Egy év tapasztalatszerzés, ha van rá esély. Ha nincs, megint beszélnék a bátyámmal.
Svájc, nagyon hamar kijön a válságból. Gazdag, világ egyik legélhetőbb országa.
Magyarország egy korrupt, kiszolgáltatott balkáni ország.
Válassz....
Svájcban, pincérként is megvan a nettó 1.2 millió körül. Jatt is komolyabb!
Volt kollégám CNC gépbeállító. Szinte nulla tapasztalattal ment ki tavaly. 1 év betanulás. 1.2 misit keres. Az apja nettó 1.5-1.8 milliót keres. Igaz, ő 20 éve kint van.
Hiába mondják egyesek, hogy Magyarországon lehet boldogulni. Max, ha mérnök, programozó, tapasztalt pénzügyes vagy.
Szakmunkás vállalkozóként akkor, ha korrupt vagy. Ha alkalmazottként, nincs teljes bejelentés. Ott trükköznek, ahol csak lehet. Betanítottként is éhbér. Te meg 850 nettót keresel. Ha lakást bérelnél, akkor is minimum 2-250-et félretennél. Mint mosogató!
Otthon meg annyit keresnél. Sokat jelent, hogy vannak kint családtagok, így már nincs értelme Magyarországon maradni.
Látnod kell, hogy Magyarország, az olcsó, kizsákmányolható munkaerőre rendezkedett be a következő 20-30 évben. Ha neked ez bejön, ha szereted, ha hülyére vesznek, akkor maradj Magyarországon!
Szerintem maradj kint. Rokonom kint dolgozik húsüzemben csomagoló minimális nylevtudással, millió nettót megkeres, a férje hentes, az meg jóval többet kap.
Feküdj rá a nyelvre, kint jobban is megy a tanulás, illetve a Svájcban ahány környék annyi dialektus, de ha sikerül megtanulni, akkor pincérként is jobb az élet, mint Magyarországon. Rokonomék csak bevásárolni jönnek haza, az ilyen tartósabb dolgokat, mint a tisztítószerek, mert itt jóval olcsóbb.
4# Azt is látnod kell, hogy a nyugati országok is az olcsó, kizsákmányolható munkaerőre rendezkedtek be. Ezek lennénk mi. :D Nálunk pedig ezek az ukránok, románok, vagy más balkániak. Ilyen ez a modern népvándorlás.
Én a helyedben nem jönnék haza. Nyelvet úgy a legegyszerűbb tanulni, ha helyben vagy. Próbálj körbenézni, hogy hol, milyen feltételekkel indítanak képzéseket akár angol nyelven. Ha már megy a nyelv, akkor valamilyen életképes szakmát is szerezhetsz és sokkal jobb színvonalon is élhetsz. Kár ezért hazajönnöd.
Nincs rendes szakszervezet. A munkatörvénykönyv is a munkáltatóért van. Magyarországon nem alakult ki egy valódi demokratikus berendezkedés. Ez igaz a mindennapi életre és a munkahelyekre is.
Lásd, Németország, IQ Metall. Vagy amikor beakarták zárni Németországban az opel egyik gyárát, akkor tüntettek más autóipari cég dolgozói is, mert tudták, ha náluk lenne probléma, akkor majd az opel dolgozói is kiállnak értük.
Ilyenekre gondolok.
Maradj kint! Én már az egyetem elkezdése óta napi szinten sóvárgok Svájcba, de még van 2 évem. Jó szakmával és nagyon jó angollal is csak 300 nettót keresek Budapesten, cserébe a felelősség rohadt nagy, a munka meg mégtöbb, elvárás annál is több. Közben meg eszembe jut mindig, hogy ez még a német minimálbért sem éri el. Mások nyelvtudás nélkül 500 ezreket rakna félre (lásd te) én meg örülök, ha hó végére marad 50 ezrem. Érezd a különbséget. Minden nap stresszesen, szinte szúró szívvel jövök haza, mert kizsákmányolnak, agyon dolgoztatnak. Miért is? Ja azért az 50 ezer ftért, ami félre tudok tenni... Te meg ha hazajönnél nagyon max 250et kapnál felszolgálóként, de nem is találnál munkát, mert annyi cég ment csődbe. Olyat is hallottam, hogy 800 forintos órabéreket akarnak adni éttermekben. Ne gyere haza! Ez az ország most vérszemet kapott a válság miatt, az amúgy is béka segge alatt lévő fizetéseket mégjobban csökkentették. Nem éri meg!
Keress kint inkább egy részmunkaidős állást, ami mellett el tudsz járni nyelvtanfolyamra vagy tanulj otthon munka után. Inkább tanulnék Svájcban nyelvet munka után este 10kor, mint itthon rabszolgáskodjak. Ha vágynál haza (amit nem értek) , akkor nyugodtan írj rám privátban és meggyőzleg bármikor, hogy ide nem érdemes visszajönni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!