Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szeretnék dolgozni, de nem...

Szeretnék dolgozni, de nem értek semmihez és tapasztalatom sincsen. Így szabad vagy van értelme?

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok, még csak jövőre fogok végezni és addig is szeretnék valamilyen munkát vállalni (legalább a nyárra, ha már szeptembertől esetleg nem is férne bele). Viszont nagyon nagyon kevés lehetőség van, nyilván a lakhelyem (“nagyon vidék”) és a ráfordítható idő (szorgalmi időszakban nem biztos, hogy menne) is közbeszól, illetve nem utolsó sorban az is egy lényeges szempont, hogy még soha nem dolgoztam, nincsen semmilyen tapasztalatom és igazából nem is értek semmihez. A tanuláson (de ez is elmélet, szóval a kapcsolódó gyakorlati dolgokhoz nem értek) kívül soha nem csináltam semmit, nem dolgoztam és nincsen munkába fordítható hobbim sem.

Most is pl. küldtek egy lehetőséget, hogy egy tanodába lehet menni gyerekeket korrepetálni... na most ez tök jó lenne, be tudnék járni, érdekes is, de soha életemben nem csináltam még ilyet és fogalmam nincsen, hogy hogyan látnék neki. Vagy keresnek az egyetemre irodai munkákra diákokat (különböző pozíciókba), de ott is ugyanúgy az önálló munkavégzés, ötletek, problémamegoldás stb. szerepel, és ugyanúgy fogalmam nincsen mit kell csinálni. Tulajdonképpen mindig ebbe futok bele. Az nem aggaszt, hogy felvesznek-e vagy sem, nem múlik rajta semmi. Viszont attól félek, hogy felvesznek és hozzá sem tudok szagolni semmihez, mert annyira nem értem, nem ismerem, nem megy.

2020. jún. 28. 11:40
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
84%

Az az igazság, hogy én mindig találtam már egész fiatalon (15-16 évesen) nyaranta állást, sőt később már iskola időben is. Azt nem mondom, hogy jó is volt, például a címerezést egy hétig bírtam aztán sírva hagytam ott, de szerintem érdemes több helyet is kipróbálni. A kezdeti negatív tapasztalat is hasznos. Nekem nagyon sokat segített később, hogy több munkahelyről is megtapasztaltam, hogy milyen.

Az első ilyen dolog, hogy amit írtál az önálló munkavégzés ezt ne úgy képzeld, hogy első nap oda mész és eléd teszik a munkát, hogy akkor találd fel magad. Én bárhol voltam mindig volt eligazítás. Még felnőttként több éves gyakorlattal is, ha új helyre kerültem mindig segítettek. Ha meg valami nem ment kérdeztem.

A másik, hogy ha olyan helyen élsz, ahol nem sok lehetőség van,akkor sajnos alkalmazkodni kell. Lehet, hogy nem lesz szuper állásod, amit örömmel újságolsz az ismerősöknek, de legalább pénzed lesz. Én egyszer konyhai kisegítő és takarító voltam 17 évesen egy táborban. Szó szerint bujdostam, nehogy valaki megtudja, mert akkor még azt gondoltam, hogy ez nagyon megalázó. Aztán kiderült, hogy olyan jó érzékem van a gyerekhez, hogy később már dupla fizuért rájuk figyeltem. És basszus a legjobb nyaram volt.

Úgyhogy minél több helyen fordulsz meg, annál több ismeretséget és kapcsolatokat szerzel, ami meg később még nagyon jól jöhet. Nyugodtan menj el olyan munkára is amit nem tudsz, max közlik hogy nem te vagy a megfelelő jelentkező... De egyébként biztos vagyok benne, hogy nem lesz gond. :D

2020. jún. 28. 12:39
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Érdemi szellemi munkát nem fogsz így találni. Mire betanulnál, hogy érdemiben is hasznod legyen, addigra ott sem vagy. Esetleg valami gyakornoki helyet próbálhatsz keresni gazdasági területen ilyen irodai kisegítőnek, de azokat a helyeket meg nagyrészt már feltöltötték, jelen helyzetben meg pláne.

Tényleg, ha utolsó év, kötelező szakmai gyakorlat nem lett volna?

2020. jún. 28. 12:44
 13/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Bölcsészettudományi karon tanulok, nincsen szakmai gyakorlatunk. Gyakorlati helyek se nagyon vannak, max. informatikai területen szoktam látni és ennyi.

2020. jún. 28. 12:56
 14/25 anonim ***** válasza:
85%

"Most is pl. küldtek egy lehetőséget, hogy egy tanodába lehet menni gyerekeket korrepetálni... na most ez tök jó lenne, be tudnék járni, érdekes is, de soha életemben nem csináltam még ilyet és fogalmam nincsen, hogy hogyan látnék neki. Vagy keresnek az egyetemre irodai munkákra diákokat (különböző pozíciókba)"

Szóval kétféle lehetőséged is van, ami nem is fizikai munka és még attól is félsz. Basszus, menj oda, fogj neki, csináld, ha nem megy, akkor i legalább belekóstoltál a munka világába.

Az a helyzet, hogy lehet, most még nem vagy rákényszerítve arra, hogy dolgozz, de ha így fogsz "kiesni" az egyetemről, hogy fogalmad nincs a munkáról, hát bizony kezdőként nagyon nem fognak kapkodni utánad.

Főleg nem olyan helyen, ahol - mint írod, még lehetőség se nagyon van.

MINDENKÉPPEN DOLGOZZ VALAMIT NYÁRON, mert később ez csak hasznodra válik.

11-es előtt meg le a kalappal, példát vehetnél róla.

2020. jún. 28. 13:27
 15/25 A kérdező kommentje:
Szerintem természetes, hogy félek tőle, mert sosem csináltam semmi ilyesmit, nem tudom hogyan kell, nem tudom menne-e, nem tudom milyen lenne, nem ismerek senkit, magyarul abszolút nem tudok semmit az egészről, miért ne félnék tőle?
2020. jún. 28. 14:19
 16/25 anonim ***** válasza:
96%

A gond az, hogy mikor kézhez kapod a bölcsészdiplomádat, akkor sem fogsz semmihez érteni. Ha nem változtatsz a jelenlegi hozzáállásodon, soha az életben nem lesz munkád, főleg egy olyan diplomával a zsebedben, ami kb wc papírnak jó.

Találd ki, hogy mivel szeretnél foglalkozni és még most, a diákéveid alatt pörögj rá, amíg nem késő, ha nem akarsz később te is a panaszkodó diplomás munkanélküliek/sz*rul keresők táborának éllovasa lenni. Bölcsészkar mellett bőven lesz időd dolgozni, ha nem, akkor valamit rosszul csinálsz.

2020. jún. 28. 15:03
 17/25 A kérdező kommentje:
Nem csinálom rosszul, de szorgalmi időszakban nincsen rá időm egyáltalán. Minden nap vannak óráim, eddig egy félévemben sem volt egyetlen egy szabad napom sem a hétköznapokból és a tárgyaim többségére óráról órára kell készülni (olvasni, írni és ez rengeteg idő).
2020. jún. 28. 15:19
 18/25 anonim ***** válasza:
93%
Ettől még igaz, amit írtam. Felesleges erőltetned, fektess csak annyi energiát bele, hogy a kettes meglegyen, a felszabaduló idődben meg csinálj valami értelmes dolgot. Hiába lesz a kezedben a diploma, ha nincs semmi értékelhető, piacképes tudásod mellé, akkor mehetsz vele árufeltöltőnek.
2020. jún. 28. 15:51
 19/25 A kérdező kommentje:
Nem felesleges, mert engem ez érdekel, szeretem is és nekem alapvetően fontos, hogy jó eredményeim legyenek akkor is, ha annak később nem lesz anyagi haszna.
2020. jún. 28. 16:13
 20/25 A kérdező kommentje:
A tanulmányi eredményem alapján kapok ösztöndíjat és kollégiumot is. Plusz ez a minimális idő és energia ráfordítás sem ennyire egyszerű, mert vagy megcsinálod normálisan és megfelelsz a követelményeknek, vagy szimplán megbuksz.
2020. jún. 28. 16:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!