Multis gyakornokok sorsa?
Másodéves egyetemista vagyok és egy multinál dolgozom heti 3x egyetem mellett.
Szívem lelkem beleadom, igyekszem nagyon,miközben majd megszakadok a zhk-ra való készülés mellett stb.
Mégis állandóan kiabál velem a menedzser,semmi nem jó neki. Raktam kívül csak szüleim korosztálya dolgozik itt, mindenki kis hülyének néz ,mivel a legfiatalabb kollegával is 20 év köztünk a korkülönbség.
Egy idióta rabszolgának érzem magam,akinek mostanra 0 önbizalma lett hála a cégnek.
Voszont kell a pénz és a szakmai tapasztalat.
Más multis gyakornokkal is így bánnak,ez az átlag? Vagy csak én kerültem ilyen “jó” helyre?
20L
Egyetlen gyakornok van?
Multinál nincsenek huszonévesek és harmincasok?
Valami itt nem ok.
Egy multinál több százan, több ezren dolgoznak.
Nálunk központonként van 3-4 gyakornok, de rengeteg fiatal van a cégnél.
A gyakornokokat megbecsülik, mégiscsak mérnöknek tanulnak.
Ha van lehetőséged a városban keress másik helyet.
Nálunk egész más a munkahelyi légkör megbecsülik a gyakornokokat is. Abból indulnak ki, hogy diploma után már egy olyan leendő munkavállalóval tudnak leülni tárgyalni akinek ismerik a munkáját és ő is ismeri a céget. Ezzel kb. fél évet nyer a cég a betanításban.
Ne ragadj el egy helyen főleg ne ilyen fiatalon.
Pályázz érdeklődj és ha elsőre nem sikerül ne éld meg kudarcnak.
Nem vettem sehonnan, nálunk vannak a mérnök hallgatók, az én munkahelyemen.
Ja, hát ha ilyen szigorúan vesszük, akkor a gyakornokok nálunk is egy külön osztály, oktatókkal, vezetővel, szóval ezt bárhol el lehet mondani, hogy a közvetlen kollégák között nincs olyan korosztály.
De egy multi ettől multi, hogy sok-sok kis osztály van, sok emberrel. Egy gyakornoknak ez is kihívás, mondhatni feladat, hogy kapcsolatokat építsen ki, hiszen így tud a jövőben továbblépni a cégen belül. Lassan majd meg lehet pályázni egy teljes munkaidős állást, jó lenne, ha ismernék a neved, és a munkád is.
Gondolom néha fel kell venni velük a kapcsolatot. Mármint a többi osztállyal. Olyankor lehet ismerkedni, beszélgetni. Vagy az étkezőben. Nem muszáj egyedül megenned az ebédedet a ssaját irodádban, ahol senki nem lát.
Ha nincs ebédlő, akkor is van konyha, kb mindenki kávézik.
Amúgy nem a cégnek köszönheted a nulla önbizalmad, hanem a főnöködnek, őt ne azonosítsd a céggel. A cég lehetőséget adott neked, amiért hálás lehetsz, főleg ha nagy nevű, komoly cég. Jól fog mutatni az önéletrajzodban.
Tudj különbséget tenni, hogy minek mi az oka.
Esetleg a menedzser feletti szinten érdeklődj, hogy átkerülhetnél-e másik osztályra, szintén gyakornokként. Természetesen pusztán szakmai alapon: minél több osztály munkáját szeretnéd megismerni, új kihívásokra vágysz, stb.
A menedzser is csak hozza a tipikus sztereotípiáját. Én vagyok a jampi, a többiek meg hát ja ők csak vannak... de tisztelet a kivételnek!!
Amúgy cég és gyakornoki program függő. Az eonnál nem hallottam ilyenről.
De bele kell szokni, végig kell mászni a ranglétrát. Megkérdezheted esetleg a kollégáid, hogy mindig ilyen volt a menedzser vagy csak veled/mostanában lett ilyen a viselkedése.
Az is nyilván megoldás, hogy felmondasz és keresel egy másik helyet, de én azt csak akkor tenném, ha tényleg már nagyon kilátástalannak látod a helyzetet.
Szerintem minden fajta gyakornoki helyből van ilyen is és olyan is.
Ha nem érzed jól magad, keress másik helyet, ne készítsd ki magad.
Az első válaszoló értetlenkedését osztom, valami nem kerek a történetben.
Egyébként nekem még az tűnt fel, hogy lehet, hogy te szíved-lelked beleadod, de a munkád minősége gyenge. Minél nagyobb a cég, annál inkább csak egy porszem egy gyakornok és a menedzsereknek egyszerűen nincs ideje, energiája vegzálni az utolsó senkit a hatalmi láncban.
Nem tudom mennyire segít, de az én gyakornokaimat igyekszem még akkor sem nagyon leb/szni, ha nagyon elkefélnek valamit, mert tapasztalatlanok. 2 dolgot várok el, a lelkiismeretes, becsületes munkavégzést, és a proaktivitást, ha már felvettem.
Beszélned kellene valaki olyannal akinek van kellő rálátása a munkádra és hajlandó is megmondani, hogy mit csinálsz rosszul, amiből tanulhatnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!