Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Cégnek joga van a saját...

Cégnek joga van a saját kollektív szerződése ellen menni a bérezéssel bizonyos munkatársakat illetően?

Figyelt kérdés

Jogi kérdés. KOllektív szerződés van érvényben mely mindnekire érvényes. A szerződés bértáblát is tartalmaz mindenki eszerint kapja a bért ettől eltérni a cég saját szerződése szerint nincs lehetőség. És akkor vannak bizonyos „bíborban született „ emberek akik a bértábla 1,5x akár 2x összegét kapják.

Ehhez van joga a cégnek hogy a saját kollektívjét felrúgja? Azért mert ezek az emberek a „nagyfőnök“ ilyen-olyan rokonai?

Így akkor mi értelme a kollektívnek?

2019. nov. 12. 16:09
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
100%

Szia, Balázska!

Kaptál már idén fizetést?

2019. nov. 12. 17:38
 12/37 anonim ***** válasza:
32%

Kérdező, fogadd meg tanácsomat és dobbants másik céghez amint lehet, így a cég egy értékes munkaerőt veszít.

Ha nem teszed, akkor meg fel fogsz robbani az irigységyől.

2019. nov. 12. 18:09
 13/37 A kérdező kommentje:

" és dobbants másik céghez amint lehet, „

Simán lehet hogy 1 -2 hónap múlva nem lesz honnan dobbantani mert kényszertörlés alá veszik a céget működési engedélyét megvonják. És akkor mindenki mehet.

Na akkor fűszoknyában lejtek majd táncot az épület előtt. Oda már a pezsgő is kevés lenne.

2019. nov. 12. 18:39
 14/37 anonim ***** válasza:
100%

Vajon miféle cég lehet az, ami állami pénzből működik, és hamarosan megszűnik?

De van egy rossz hírem: nem azért van vizsgálat, mert valami biztosan szabálytalan.

Valaki tett egy bejelentést, mondjuk te, mert kétségeid támadtak. Ezeket a bejelentéseket KÖTELESEK kivizsgálni.

De gondolom, ha követed néha a híreket, száz meg száz olyannal találkoztál már, hogy "a vizsgálat nem állapított meg szabálytalanságot".

Sajnos rosszul tudod, a kollektív szerződést ti nem írtátok alá.

Ti a saját munkaszerződéseteket írjátok alá.

A kollektív szerződést egy érdekképviselet köti a munkáltatóval, de ez most részletkérdés.

Ennek az a lényege, hogy a munkavállaló érdekében el lehet térni tőle.

Akkor nem lehetne eltérni, ha a munkavállalót ez hátrányosan érinthetné.

Tehát annál kevesebbet nem lehet adni, de többet bármikor.

Ez az állami szektorra is igaz.

A bértábla egy bérminimumot állapít meg, mondjuk jellemzően nem térnek el tőle, de nem is tilos.

Szóval én úgy gondolom, nem lesz itt pezsgőbontás.

2019. nov. 12. 19:10
 15/37 anonim ***** válasza:
81%
Tipikus magyar vagy. Azt szeretnéd, hogy más is kevesebbet kapjon, nem azt, hogy te többet.
2019. nov. 12. 20:17
 16/37 A kérdező kommentje:

" Azt szeretnéd, hogy más is kevesebbet kapjon, nem azt, hogy te többet.“

Ezt honnan veszed?

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓ hát én elfogadom az Ő bérüket!

Nincs ellenemre a bértáblás bér duplája! De akkor ne csak nekem hanem MINDENKINEK aki itt van!

Így fair. Ha egy közösség egy adott szabályt követ és akkor az a közösség MINDEN tagja számára evidensen érvényes vagy semmi értelme az egésznek.

Mindenki egyszer vehet a közös tálból- szól a szabály. És akkor te kétszer nyúlsz a tálba? Mire fel? KI vagy te?

Na ez az amire azt mondom NEM!! Ha elfogadtad a szabályt akkor vagy betartod vagy takarodj a közösségből! Te se gondolhatod másként!

" száz meg száz olyannal találkoztál már, hogy "a vizsgálat nem állapított meg szabálytalanságot"."

Olyan is van.

Na ez NEM olyan lesz. Bocsesz ahol vagy 5 ellenőr napokig itt trónol és mindent a legutolsó papírfecnit is nagyítóval nézeget 3 évre visszamenőleg-na itt súlyos tételek várhatóak.

De nem baj,úgy vagyok vele mint a moziban!! Kóla kukorica bekészítve és várom a film fináléját!! Jó lesz remélem! Remélem a vezetőséget futószáron viszik el.

Őszintén kívánom nekik!!

2019. nov. 12. 21:54
 17/37 anonim ***** válasza:
77%
Nyugi, az egegyadta vilagon semmi baja nem lesz a cégnek :) minden a lehető legszabalyosabban csinalnak, joguk van az ertektelen munkaerot nem megfizetni az értékeset meg igen
2019. nov. 12. 21:56
 18/37 A kérdező kommentje:
Én halál nyugodt vagyok.Mint írtam kóla kukorica hátradőlök és hajrá. NEM én kerülök börtönbe (ha és amennyiben).
2019. nov. 12. 21:59
 19/37 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagy nyugodt, ezt a kérdést is azért írtad ki.

Idegesít, hogy más többet kap, mint te.

Milyen munkakör egyébként?

2019. nov. 13. 05:41
 20/37 anonim ***** válasza:
75%

"Nincs ellenemre a bértáblás bér duplája! De akkor ne csak nekem hanem MINDENKINEK aki itt van!

Így fair. Ha egy közösség egy adott szabályt követ és akkor az a közösség MINDEN tagja számára evidensen érvényes vagy semmi értelme az egésznek.

Mindenki egyszer vehet a közös tálból- szól a szabály."

2 dolog:

1. Ez a leírás nem nyugodtságról árulkodik!

2. Hol van ilyen szabály? Segítek: NINCS!

Nem a szocializmusban élünk.

Piacgazdaság, kapitalizmus, versenypiac, ezek mondanak valamit?

Nincs ilyen törvény, hogy mindenkinek ugyanannyit kell keresnie. Aki többet tud kiharcolni, az többet fog hazavinni.

Akkor is ez van, ha nem tetszik. És ez nem szabálytalan.

Ezért senki nem megy börtönbe, erre ne várj, mert nem követtek el bűncselekményt.

Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor mindenkinek ugyanannyi pénze lenne, hisz a kenyér is ugyananyniba kerül. Nem lenne szegény és gazdag. De mint tudjuk, van.

2019. nov. 13. 19:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!