Fizetés miatti baráti feszültség?
Kb. 3 gyerekkori, évtizedes, régi barátom van, akiknek elmondom hogy mennyit keresek a családon kívül. Azon kívül mindenféle "jött-ment" havernak, friss barátnak, ismerősnek nem kell elmondani ezeket, akármilyen jól megértitek egymást vagy jó a kapcsolat.
Megoldás az, hogy nem mondod el ezután, hogy mennyit keresel. Max annyit, mondasz, hogy "nem rosszul, de lehetne több is". Kicsit panaszkodj nekik, még akkor is, ha a valóságban nincs miért, hogy ne legyen miért irigykedniük rád.
Ez az írás amúgy szinte személy szerint neked íródott:
Ha kamu is a kérdés mint felvetés nem rossz. Nekem is van tapasztalom ezzel.
Bár én csak műszakvezetőként dolgozok vidéken, 2 szombattal nettó 350-400 meg szokott lenni. Egyszer kérdezték haverok, hogy mennyit keresek. Őszintén elmondom, abból meg csak sértődés lett, mert ők meg sokkal kevesebbet. Én innentől kezdve senkinek nem szoktam megmondani még családtagnak se.
32F
Az ilyen nem barát :) Sajnos én azt tapasztalom, hogyha rákérdezek arra, hogy az illető szakmájában mennyi az elérhető bér (csak úgy kíváncsiságból), akkor sokszor nem válaszolnak inkább, gondolom attól tartva, hogy túl alacsony/túl magas számot mondanak, illetve arra hivatkoznak, hogy magánügy. Kezdem érteni miért. Én még hasonlót nem tapasztaltam, de szerintem értelmetlen emiatt alacsonyabb bért mondani.
A villamosmérnök szerintem azért húzta fel magát, mert több fizetésre számított mikor ezt a szakmát tanulta, ami végül nem jött össze neki. Illetve én is korodbeli vagyok és olyan egyetemen tanultam, ahol volt mérnöki képzés, emlékszem a mérnököket azzal etették, hogy a gyakornoki kezdőbér nettó 500 ezer+, és félévente jelentősen fog emelkedni a magas mérnökhiány miatt. Tehát szerintem ő azért csalódott, mert nem azt kapta amire számított. Viszont szerintem teljesen normális, hogy egy orvos többet keres, mint egy villamosmérnök vagy egy jogász, számomra ez teljesen elfogadható . Amíg ilyen barátaid vannak, addig inkább ne beszélj a fizetésedről. Normál baráti társaságban ennek nem szabadna gondot okoznia.
Panaszkodjál a munkádra.
Hiába jó a fizetés, vannak árnyoldalai.
Emberek szájában kell turkálni, stb.
Ezt kevesen csinálnák.
Mellette ne mond el mennyit keresel. Tereld, ahogy mondták elöttem.
Nem panaszkodom...
Én ezt csinálom. Ez sajnos az, amit a magyar mentalitás melett legjobb tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!