Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Fizetés miatti baráti feszültség?

Fizetés miatti baráti feszültség?

Figyelt kérdés
Következő jelenséggel találkozom egyre gyakrabban. 24 éves vagyok, fél éve dolgozom lassan fogorvosként, közel 1 millió forintot keresek. Van sok régi barátom, akik szintén most kezdtek dolgozni, vagy már dolgoznak évek óta pl. mérnökként, jogászként. Amikor baráti társaságban előjön ez a téma, kifejezetten feszültség keletkezik, leginkább irányomba nézve. Pedig nem szoktam hencegni ezzel, ha kérdezik elmondom, de olyan is van, hoghy kevesebbet mondok. Egy villamosmérnök, gimnáziumi osztálytársam, akivel elég jóban voltam, talán emiatt, talán nem, de egyszer összekaptunk ezen, és azóta nem igazán felhőtlen a kapcsolatunk. Hasonló körökben dolgozó ismerőseimmel iylet sosem tapasztaltam. Kinek volt, van ehhez hasonló tapasztalata? Megoldás?

2019. okt. 9. 15:47
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
sajnos a kezdő mérnöki fizetések siralmasak, ezért hagyja ott sok mérnök az elején az egészet.
2019. okt. 9. 18:44
 12/19 anonim ***** válasza:
32%
#10: ja értem mire gondolsz. Hát én már 200-tol felfelé nem merem. Sokaknak már az átlagfizetés is valami kimagasló összegnek számít.
2019. okt. 9. 19:07
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
62% Az orvosi és a fogorvosi képzés teljesen más, a képzési idő is. FoOgorvos 23 évesen lehet bárki
2019. okt. 9. 19:26
 14/19 anonim ***** válasza:
95%

Kb. 3 gyerekkori, évtizedes, régi barátom van, akiknek elmondom hogy mennyit keresek a családon kívül. Azon kívül mindenféle "jött-ment" havernak, friss barátnak, ismerősnek nem kell elmondani ezeket, akármilyen jól megértitek egymást vagy jó a kapcsolat.

Megoldás az, hogy nem mondod el ezután, hogy mennyit keresel. Max annyit, mondasz, hogy "nem rosszul, de lehetne több is". Kicsit panaszkodj nekik, még akkor is, ha a valóságban nincs miért, hogy ne legyen miért irigykedniük rád.

Ez az írás amúgy szinte személy szerint neked íródott:

[link]

2019. okt. 9. 20:28
 15/19 anonim ***** válasza:
60%
Nah megvan a mai kamu kérdésünk :)
2019. okt. 9. 21:49
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha kamu is a kérdés mint felvetés nem rossz. Nekem is van tapasztalom ezzel.

Bár én csak műszakvezetőként dolgozok vidéken, 2 szombattal nettó 350-400 meg szokott lenni. Egyszer kérdezték haverok, hogy mennyit keresek. Őszintén elmondom, abból meg csak sértődés lett, mert ők meg sokkal kevesebbet. Én innentől kezdve senkinek nem szoktam megmondani még családtagnak se.

32F

2019. okt. 10. 10:20
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen nem barát :) Sajnos én azt tapasztalom, hogyha rákérdezek arra, hogy az illető szakmájában mennyi az elérhető bér (csak úgy kíváncsiságból), akkor sokszor nem válaszolnak inkább, gondolom attól tartva, hogy túl alacsony/túl magas számot mondanak, illetve arra hivatkoznak, hogy magánügy. Kezdem érteni miért. Én még hasonlót nem tapasztaltam, de szerintem értelmetlen emiatt alacsonyabb bért mondani.

A villamosmérnök szerintem azért húzta fel magát, mert több fizetésre számított mikor ezt a szakmát tanulta, ami végül nem jött össze neki. Illetve én is korodbeli vagyok és olyan egyetemen tanultam, ahol volt mérnöki képzés, emlékszem a mérnököket azzal etették, hogy a gyakornoki kezdőbér nettó 500 ezer+, és félévente jelentősen fog emelkedni a magas mérnökhiány miatt. Tehát szerintem ő azért csalódott, mert nem azt kapta amire számított. Viszont szerintem teljesen normális, hogy egy orvos többet keres, mint egy villamosmérnök vagy egy jogász, számomra ez teljesen elfogadható . Amíg ilyen barátaid vannak, addig inkább ne beszélj a fizetésedről. Normál baráti társaságban ennek nem szabadna gondot okoznia.

2019. okt. 11. 11:18
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
A barát szó nagyon elinflálódott. Ti hány embert hívtok a barátotoknak? Az igazi barátokat maximum egy kézen meg lehet számolni annak az embernek is, akinek óriási ismeretségi köre van. A többi mind csak haver, ismerős. Velük nem kell ilyen dolgokat megosztani.
2019. okt. 11. 11:42
 19/19 anonim ***** válasza:

Panaszkodjál a munkádra.

Hiába jó a fizetés, vannak árnyoldalai.

Emberek szájában kell turkálni, stb.

Ezt kevesen csinálnák.

Mellette ne mond el mennyit keresel. Tereld, ahogy mondták elöttem.

Nem panaszkodom...

Én ezt csinálom. Ez sajnos az, amit a magyar mentalitás melett legjobb tenni.

2019. okt. 12. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!