Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A felmondási idő alapvetően...

A felmondási idő alapvetően 30 nap?

Figyelt kérdés

Nincs kedvem elolvasni a Munka törvénykönyve vonatkozó részét, így a kérdésem következő:

Jól tudom, hogy ha a munkavállaló mond fel, akkor a felmondási idő törvényileg, tehát a Munka törvénykönyve szerint, 30 nap és ettől csak akkor lehet több (max 6 hónap), ha mind a munkavállaló, mind a munkáltató beleegyezik?

Ugyanez vonatkozik a közszférára is?

2018. szept. 28. 21:06
 1/10 anonim ***** válasza:
35%
Alapvetően 30 nap és a szolgálati idővel sávosan nő
2018. szept. 28. 21:32
 2/10 anonim ***** válasza:
50%
Ha másként nem rendelkezik a szerződés
2018. szept. 29. 01:05
 3/10 anonim ***** válasza:
79%

"Alapvetően 30 nap és a szolgálati idővel sávosan nő"

Ha a munkavállaló mond fel, akkor nem nő a "szolgálati idővel" arányosan.

Az csak akkor van, ha a munkáltató mondja fel a munkaviszonyt.

Közszférában? Ahol eddig én dolgoztam, ott 2 hónap volt, ha a dolgozó kezdeményezte a lemondását. Lehet, hogy szervezete válogatja, de én máshol is 2 hónapról tudok.

2018. szept. 29. 05:43
 4/10 A kérdező kommentje:

Néhány cikket olvastam neten, mindegyikben azt írták, hogy a Munkatörvénykönyve szerint alapból 30 nap, olyat nem külön lenne közszférára.

De akkor a közszféra szembe megy a törvénnyel vagy van külön rájuk vonatkozó kivétel vagy mindössze az állami intézmények rábeszélik a dolgozóikat, hogy 30 helyett 60 nap legyen?

2018. szept. 29. 08:20
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Közszféra nem MT szerint van foglalkoztatva
2018. szept. 29. 09:18
 6/10 A kérdező kommentje:
köszönöm
2018. szept. 29. 10:31
 7/10 anonim ***** válasza:
28%

"ha mind a munkavállaló, mind a munkáltató beleegyezik"

"rábeszélik a dolgozóikat, hogy 30 helyett 60 nap legyen"

Ez nem úgy működik, hogy a felmondás közlésekor elkezdenek a felek egyezkedni, hanem a munkaszerződés megkötésekor egyeznek meg valamiben. És igen, sokan belemennek ebbe, mert kompromisszumot kell kötni, amikor egy új helyen kezdesz dolgozni.

2018. szept. 29. 11:22
 8/10 anonim ***** válasza:
79%
A munka törvényköyvében szerepel a 30 nap de az is hogy a kollektív szerződésben lévő idő számít ha ettől elzér. Nézd meg a ti kollektív szerződésetekben mi van, de közszférában általában 2 hónap.
2018. szept. 29. 13:11
 9/10 A kérdező kommentje:
Nem az enyém, ezért nem tudom,egy rokonomat érinti.
2018. szept. 29. 13:16
 10/10 anonim ***** válasza:

[link]

33-as paragrfus

2018. szept. 29. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!