A felmondási idő alapvetően 30 nap?
Nincs kedvem elolvasni a Munka törvénykönyve vonatkozó részét, így a kérdésem következő:
Jól tudom, hogy ha a munkavállaló mond fel, akkor a felmondási idő törvényileg, tehát a Munka törvénykönyve szerint, 30 nap és ettől csak akkor lehet több (max 6 hónap), ha mind a munkavállaló, mind a munkáltató beleegyezik?
Ugyanez vonatkozik a közszférára is?
"Alapvetően 30 nap és a szolgálati idővel sávosan nő"
Ha a munkavállaló mond fel, akkor nem nő a "szolgálati idővel" arányosan.
Az csak akkor van, ha a munkáltató mondja fel a munkaviszonyt.
Közszférában? Ahol eddig én dolgoztam, ott 2 hónap volt, ha a dolgozó kezdeményezte a lemondását. Lehet, hogy szervezete válogatja, de én máshol is 2 hónapról tudok.
Néhány cikket olvastam neten, mindegyikben azt írták, hogy a Munkatörvénykönyve szerint alapból 30 nap, olyat nem külön lenne közszférára.
De akkor a közszféra szembe megy a törvénnyel vagy van külön rájuk vonatkozó kivétel vagy mindössze az állami intézmények rábeszélik a dolgozóikat, hogy 30 helyett 60 nap legyen?
"ha mind a munkavállaló, mind a munkáltató beleegyezik"
"rábeszélik a dolgozóikat, hogy 30 helyett 60 nap legyen"
Ez nem úgy működik, hogy a felmondás közlésekor elkezdenek a felek egyezkedni, hanem a munkaszerződés megkötésekor egyeznek meg valamiben. És igen, sokan belemennek ebbe, mert kompromisszumot kell kötni, amikor egy új helyen kezdesz dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!