Mit tegyek, hogy elkerüljem a totális csődöt?
2011 óta dolgozom a legjobb barátnőm vállalatában aszisztensként. Havi nettó 150-et kapok. Viszont a március-április-május fizetésemet nem kaptam el, ugyanis rosszul áll a cég szénája, elbocsájtáésok vannak. Több hónapja ingyen dolgozok, és tudom hogy leghamarabb csak augusztus- szeptember körül kapom meg a pénzem. Ezért már fél millió forintot kellett kérnem apukámtól hogy meg tudjunk élni. De neki is vissza kéne adni a pénzt ugyanis ősszel műtétre megy.
Közben az autónkat eladtuk, hogy majd lecsereljük. 3 millió körül kaptunk érte, de ezt kölcsönadtam a testvéremnek. Aki 2 hét várakozást kért. De már krácsony óta nem kaptuk vissza a pénzt. Kötöttünk szerződést, de perelni se birunk ugyanis felélték a pénzt és nincs semmiféle vagyonuk. A lakásunkon jelzálog van. Havi 100-at kell fizetnünk.
A férjem vállalkozó. Autóműhelye van. De ha nem lenne elég, az is tönkrement,vagyis a csőd szélén áll. 7 milliós tartozást halmozott fel. Elmaradtak a megrendelések, stb. Mindkettőnknek személyi kölcsöne van . Amiből nekem 1,2 mig a férjemnek 2,3 milliót kell még visszafizetni. Konkréttan most ott állunk hogy fél milliót kaptunk kölcsön a férjem nagybácsiától, ebből élünk.
Mot pedig van egy lehetőség hogy rendezzük az életünket.
Apámnak van 1 nyaralója és egy pesti lakása.
A testvérem feajánlotta hogy a nyaralót eladhatnám, ami kb 15 milliót és, ha ő majd elkaphatja a lakást ami legalább 50-55 milliót ér.
Ebből kitudnánk fizetni a személyi kölcsöneinket (2,5 millió)
Férjem vállalati adóságait (7 millió)
2 X 0,5 milliós kölcsönünket.
És még maradna 4 millió forint hogy kezdhessünk valamit.
Ti mit tennétek?
cserélj munkahelyet,addig is kapsz már fizetést
a férjed meg cseréljen kuplungot a kocsimon:D
A tesó ajánlata némileg etikátlan. Tied a 15 milliós nyaraló, övé az 50 milliót érő lakás úgy, hogy még Te adtál nekik kölcsön, amit nem fizettek vissza.
Hát nem semmi!
Adjátok el a nyaralót, Apuka adjon nektek kölcsön belőle, és majd a visszamenőleg rendezett bérből törlesztitek.
Tesó azt kapja, amit megérdemel (semmit), Apukának is lesz pénze, és Ti is túlélitek ezt az egészet. Remélem...
A testvérem nem akar felezni semmit.
Vagy elkapom a nyaralót és eladhatom, vagy semmi.
De közben édesapám felajánlotta hogy elcsereli a lakását, és evvel 10 millió forint különbséget elkaphatnánk.
Viszont ebben az esetben is le kell mondanunk az új lakásról, ami kb 40 milliót ér.
De a nyaralót elkapjuk.
Ezáltal mi 15+10 milliót fogunk majd kapni.
Ebbe a testvérem is beleegyezne.
Ebből kifizetnénk a férjem cégének a 7 milliós tartozását és a férjem személyi kölcsönét. Illetve vissza tudnánk adni a fél milliót apumnak.
Ebben az esetben csak a lakásunk jelzáloga maradna meg.
Ami még 11 év, havi 100 ezer forint.
Illetve 2 hónap eémaradásunk is van.
Illetve megmarad az én személyi kölcsönöm.
Ami 1,2 millió. Havi törlesztője 50 ezer ft.
Evvel nem vagyunk elmaradva.
Ekkor én is keresnék új munkát és a férjem is.
Márcsak azt kéne kitalálni hogy miből éljünk meg első fizetésig, és miből fizessük be a törlesztőket és a 2 elmaradt részletet? Illetve egy ügyvédet is kellene fogadni hogy megkapjam az elmaradt fizetéseimet.
Apukám elcserélné a lakást, evvel kapnák még 10 milliót, illetve a 15 milliót érő nyaralót.
A testvérem meg megkapná az új, 40 milliós lakást.
Hogy miért?
Mert a nyaraló 1/2-ed része az enyém, 1/2-ed része pedig a testvéremé. Apukámnak pedig haszonélvezeti joga van.
Csak úgy mondana le a testvérem az 1/2-ed részéről, ha apukám megirja a végrendeltét, hogy halála után én már nem kapok semmit, az övé lesz a lakás.
Szép testvér...
Egyébként nem kell ügyvédet fogadni, hogy megkapd a fizetésed, hiszen írtad, hogy augusztus-szeptember körül kifizetnek.
Akkor kell egyéb segítség (akkor sem ügyvéd), ha egyáltalán nem akarnak fizetni.
Az elmaradt béred kikényszerítheted a cégtől, ha a munkaügyi hatósághoz fordulsz. Kormányhivatalokban vannak, és "ingyen segítenek", mivel ez a dolguk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!