A magyar munkaerőhiányt miért nem radikális béremeléssel orvosolják?
Ha több a bér, többet tud fogyasztani a dolgozó. Nem értem a tőkések miért ódzkodnak ettől, hosszútávon nekik is az az érdekük hogy erős vásárlóerővel rendelkezzen a nép.
Hiszen ki más venné a termékeiket? A nép!
Szerintem drasztikus csökkenne a munkaerőhiány ha a kínált 80-90 ezres fizetés hirtelen 150-160 lenne. Egyből lenne ember.
És akkora fogyasztási többlet jönne hogy lehet nem is nagyon kellene árakat emelni, több lenne a forgalom mindenhol, több bevétel, a magasabb bérek pedig kitermelhetőek nagy áremelkedések nélkül...
"Szerintem drasztikus csökkenne a munkaerőhiány ha a kínált 80-90 ezres fizetés hirtelen 150-160 lenne. "
ezzel az a gond,hogy ilyen drasztikus béremelés mellett nem a munkaerőhiány csökkene! pont hogy több munkanélküli lenne! javaslom,hogy olvasgass utána a témának közgazdasági könyvekben.
persze, igazad van, hogy tényleg nagyon kevés az emberek fizetése, nem lehet belőle megélni. ez így van. de nem megoldás a hirtelen drasztikus emelés. fokozatosan kéne. és valóban hatalmas adóterheket vernek az emberekre. elsírom magam kb amikor meglátom,hogy mennyit keresek és ténylegesen mennyit kapok kézhez. ezen is változtatni kéne.
"Miért nem robbantanak béreket a kisvállalkozók is? Egyből lenne emberük."
Mert ha többet fizetnének a dolgozóiknak (és ezzel arányosan nőnének az adóterheik is), akkor már nem tudnák a nem dolgozó asszonykájukat, egyéb pereputtyukat luxus színvonalon tartani (esetleg a cégbe kamu pozícióba bejelenteni), és egzotikus nyaralásra is csak évente kétszer telne három helyett.
Nagyon szep es jo amit leirtal, csak tudod odakint a valosgban nem ugy mennek a dolgok mint a tunder mesekben.
Pl.: Kis 100-200 embert foglalkoztato ceg, nemet piacra termel. Dragul a munkaero dragulnak a termekek/szolgaltatasok. A nemet azt mondja jolvan emeljetek nyugodtan az arakat, inkabb keresek egy szerb beszallitot. Hiaba novekszik a ber, nem lessz hatekonyabb a munka. A helyes strategia a emberi munka igenyenek a csokkentese. Majd a cegnel dolgozik 200 helyett 25 de tobbet fogunk termelni. Az a 25 meg tobbet keres es mindenki boldog :) (nem mert ez sem ilyen egyszeru...)
A kisvállalkozók esetében a fedezet hiányáról annyit, hogy volt olyan főnököm, aki a szemem láttára vásárolta a 8 hengeres autóKAT, motorkerékpároKAT, sok milliós házfelújítás, évente 6-8 hetes nyaralás a tengerentúlon - mindezek egy 4 éves periódus alatt, az embereinek meg kiszúrja a szemét.
És mi van azzal a nagy céggel, aki "sajnos nem teheti meg, hogy a minimálbérnél többet adjon", mondja ezt úgy, hogy előttem van a lista, a cég történetének legmagasabb havi bevételéről
" A kisvállalkozók esetében a fedezet hiányáról annyit, hogy volt olyan főnököm, aki a szemem láttára vásárolta a 8 hengeres autóKAT, motorkerékpároKAT, sok milliós házfelújítás, évente 6-8 hetes nyaralás a tengerentúlon"
És mégis mi akadályoz meg téged abban hogy indíts egy kisvállalkozást? Aztán lenne habzsi dőzsi!
16. vagyok.
Nekem alapvetően semmi bajom nincs azzal, hogy dőzsöl az ember. Nekem azzal van bajom, hogy rohadtul sajnáltatja magát, hogy mennyire nincs pénze.
Meg ugye meg van sértődve, hogy 2 euros órabérért nem a szívügyem a cég :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!