A magyar munkaerőhiányt miért nem radikális béremeléssel orvosolják?
Ha több a bér, többet tud fogyasztani a dolgozó. Nem értem a tőkések miért ódzkodnak ettől, hosszútávon nekik is az az érdekük hogy erős vásárlóerővel rendelkezzen a nép.
Hiszen ki más venné a termékeiket? A nép!
Szerintem drasztikus csökkenne a munkaerőhiány ha a kínált 80-90 ezres fizetés hirtelen 150-160 lenne. Egyből lenne ember.
És akkora fogyasztási többlet jönne hogy lehet nem is nagyon kellene árakat emelni, több lenne a forgalom mindenhol, több bevétel, a magasabb bérek pedig kitermelhetőek nagy áremelkedések nélkül...
A multik emelhetnének a legkönnyebben.
pl. Lidl emelt is mostanság sokat, helyesen reagál a munkaerőhiányra :
"A 216-os bérfejlesztési folyamat első lépéseként március 1-jétől 5%-kal emelkedett, július 1-jétől pedig további 15%-kal nő a vállalat minden fizikai dolgozójának fizetése országszerte."
De az utolsó takarítónak is többet kéne kapnia legalább ennyivel.
Miért nem robbantanak béreket a kisvállalkozók is? Egyből lenne emberük.
Azt meg le kell nyelni hogy x ideig kisebb lesz a profit. Majd ha élénkül a fogyasztás a magasabb bér miatt, nekik is nagyobb lesz a bevételük és ugyanúgy visszaáll a magasabb profit.
multik megtehetik, kisvállalkozás nem tud kitermelni ennyit.
" több lenne a forgalom mindenhol, több bevétel"
Nem lenne több a bevétel, ugyanis nagy fizetés után sokat kell adózni a munkáltatónak, illetve a fizetést szerinted mégis miből adja?? a bevételéből. Most nagy a bevétel, mivel sz@ré-hugyé dolgoztat.. lassan már Kína színvonalán vagyunk.
Én tudom hogy a magyar kisvállalkozó nagyon éhes.
De rá kell jönnie hogy hosszútávon úgy tud működni ha a dolgozója is megél, ráadásul nem szarul, mint most.
EZ egy tanulási folyamat, aminek a magyar vállalkozók még az elején vannak.
De ott vannak példának a nyugati országok.
Valahogy Ausztriában is megoldják hogy 8 euró az órabér és nem 2-3.
"de egy ismert közgazdász azt nyilatkozta a Tv-ben, h ha 3-10% felett emelnék a dolgozók bérét, az nagyon erős inflációt vonna maga után"
javaslom adja vissza a diplomáját, mert 2 éve nincs infláció Magyarországon, holott a bérek meg nőttek.
Amíg minden 1 forintos béremelés a cégnek 3 forint költséggel jár addig nem lesz béremelés. A cég a dolgozónak akar fizetni, nem az államnak. És Magyarországon irreálisan magasak a béreket sújtó adóterhek és költségek.
És ne gyere azzal, hogy csak 16% az szja mert az csak töredéke a tényleges költségeknek, amik a bérrel járnak.
Nem semmiért fizet olyan sok cég szürkén a dolgozóinak.
Na, megint egy kádár tanításain "felnőtt" kérdező.
Elárulok egy titkot, hazánkban NINCS munkaerőhiány!
Csak az emberek egy bizonyos összeg alatt nem mennek el dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!