Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A magyar munkaerőhiányt miért...

A magyar munkaerőhiányt miért nem radikális béremeléssel orvosolják?

Figyelt kérdés

Ha több a bér, többet tud fogyasztani a dolgozó. Nem értem a tőkések miért ódzkodnak ettől, hosszútávon nekik is az az érdekük hogy erős vásárlóerővel rendelkezzen a nép.

Hiszen ki más venné a termékeiket? A nép!

Szerintem drasztikus csökkenne a munkaerőhiány ha a kínált 80-90 ezres fizetés hirtelen 150-160 lenne. Egyből lenne ember.

És akkora fogyasztási többlet jönne hogy lehet nem is nagyon kellene árakat emelni, több lenne a forgalom mindenhol, több bevétel, a magasabb bérek pedig kitermelhetőek nagy áremelkedések nélkül...

2016. aug. 9. 07:37
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:

A multik emelhetnének a legkönnyebben.

pl. Lidl emelt is mostanság sokat, helyesen reagál a munkaerőhiányra :

"A 216-os bérfejlesztési folyamat első lépéseként március 1-jétől 5%-kal emelkedett, július 1-jétől pedig további 15%-kal nő a vállalat minden fizikai dolgozójának fizetése országszerte."

De az utolsó takarítónak is többet kéne kapnia legalább ennyivel.

Miért nem robbantanak béreket a kisvállalkozók is? Egyből lenne emberük.

Azt meg le kell nyelni hogy x ideig kisebb lesz a profit. Majd ha élénkül a fogyasztás a magasabb bér miatt, nekik is nagyobb lesz a bevételük és ugyanúgy visszaáll a magasabb profit.

2016. aug. 9. 07:42
 2/20 anonim ***** válasza:
91%

multik megtehetik, kisvállalkozás nem tud kitermelni ennyit.

" több lenne a forgalom mindenhol, több bevétel"

Nem lenne több a bevétel, ugyanis nagy fizetés után sokat kell adózni a munkáltatónak, illetve a fizetést szerinted mégis miből adja?? a bevételéből. Most nagy a bevétel, mivel sz@ré-hugyé dolgoztat.. lassan már Kína színvonalán vagyunk.

2016. aug. 9. 07:49
 3/20 A kérdező kommentje:

Én tudom hogy a magyar kisvállalkozó nagyon éhes.

De rá kell jönnie hogy hosszútávon úgy tud működni ha a dolgozója is megél, ráadásul nem szarul, mint most.

EZ egy tanulási folyamat, aminek a magyar vállalkozók még az elején vannak.

De ott vannak példának a nyugati országok.

Valahogy Ausztriában is megoldják hogy 8 euró az órabér és nem 2-3.

2016. aug. 9. 07:54
 4/20 anonim ***** válasza:
86%
Ez közgazdaságtan (én sem értem, nyugi, én sem vagyok közgazdász), de egy ismert közgazdász azt nyilatkozta a Tv-ben, h ha 3-10% felett emelnék a dolgozók bérét, az nagyon erős inflációt vonna maga után, tehát hiába kapna több bért, annál jóval nagyobb értékben emelkedne a termékek ára, tehát a fogyasztás éppenhogy visszaesne nem nőne.
2016. aug. 9. 08:43
 5/20 A kérdező kommentje:

"de egy ismert közgazdász azt nyilatkozta a Tv-ben, h ha 3-10% felett emelnék a dolgozók bérét, az nagyon erős inflációt vonna maga után"

javaslom adja vissza a diplomáját, mert 2 éve nincs infláció Magyarországon, holott a bérek meg nőttek.

2016. aug. 9. 08:50
 6/20 acelsziv ***** válasza:
91%

Amíg minden 1 forintos béremelés a cégnek 3 forint költséggel jár addig nem lesz béremelés. A cég a dolgozónak akar fizetni, nem az államnak. És Magyarországon irreálisan magasak a béreket sújtó adóterhek és költségek.

És ne gyere azzal, hogy csak 16% az szja mert az csak töredéke a tényleges költségeknek, amik a bérrel járnak.

Nem semmiért fizet olyan sok cég szürkén a dolgozóinak.

2016. aug. 9. 09:09
 7/20 anonim ***** válasza:
72%
MErt hiába emeled a bért, ha nincs rá fedezet. NEmhogy nőne a foglalkoztatottság, de elbocsátásokhoz vezetne elég sok helyen.
2016. aug. 9. 10:58
 8/20 anonim ***** válasza:
69%
A 15%-os szja-t te fizeted, nem a munkáltató, csak ő vonja le és fizeti be helyetted. Ellenben a szocho-t a munkáltató fizeti, ami +27% a béren felül, tehát egy bruttó 100E-et kereső készhez kap 66E-et, miközben a munkáltató bérköltsége 127E, illetve ha sokan vannak úgy plusz innovációs adó, s ha nem foglalkoztat mozgáskorlátozottat úgy az után is kell fizetni bizonyos létszám felett.
2016. aug. 9. 11:25
 9/20 anonim ***** válasza:
64%
Mert nem tudják kitermelni a kisebb cégek. Így is döglődnek a sok adóteher miatt. Rengetegen kínjukban alkalmaznak feketén, mert a terheket sem tudják már kitermelni.
2016. aug. 9. 12:23
 10/20 anonim ***** válasza:
60%

Na, megint egy kádár tanításain "felnőtt" kérdező.

Elárulok egy titkot, hazánkban NINCS munkaerőhiány!

Csak az emberek egy bizonyos összeg alatt nem mennek el dolgozni.

2016. aug. 9. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!