Megfelelő ennek a dokumentumnak (rendes felmondás munkavállaló által) a megszövegezése?
Itt lehet letölteni (alulról a második).
Határozott idejű munkaszerződésem van, és azt olvastam valahol, hogy azt is bele kellene írni, de hogyan és hová?
Illetve egy pár oldalon láttam azt is, hogy eddig a '92-es Munka Törvénykönyve megfelelő paragrafusára hivatkoznak, de egy oldalon azt javasolják, hogy már a 2014 jan. 1-től érvényben lévő paragrafusra kellene. Viszont fogalmam sincs, hogy pontosan melyik az a par., ezen a bizonyos oldalon vannak letölthető nyomtatványok, de 2000 ft-ot kell fizetni minden egyes darabért. Annyit nem szánnék rá.
Ez lenne az az oldal: [link]
Ugye tudod, hogy határozott idejű szerződés felmondását köteles vagy indokolni?
ÉS jó, ha tudod, hogy (idézem a törvényt): A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
A találtam jobbat sajnos nem jó indk...
Igen, azt kimaradt, helyesen a kérdés:
"Határozott idejű munkaszerződésem van, és azt olvastam valahol, hogy azt is bele kellene írni, hogy miért mondok fel. De hogyan és hová?"
Köszi! :)
Jajj, sajnos nagyon nem értek még ehhez, látszik, hogy kezdő vagyok.
Szóval olyan értelemben határozott a szerződésem, hogy minden hónap elején írok alá egyet. Így a mostani május 1-én kezdődött, és 31-én jár le, június elején már nem akarok hosszabbítani. Így is bele kell írnom az indokot? Vagy egyébként azt is elég lenne, hogy júniusban nem kívánok hosszabbítani?
Ha "csak nem akarsz egy újabb határozott idejű szerződést", akkor nincs mit felmondanod. A mostani lejár, és egyszerűen nem írod alá a következőt.
Elballaghatsz...:)
Nem kell írnod semmit, indokolni sem, paragrafust sem keresgélni.
Felmondásról akkor lehet szó, ha nem akarod megvárni a munkaviszony (szerződés) lejártát, hanem előtte akarod megszüntetni azt. De mivel Te letöltöd a határozott időt, csak egy újabban nem szeretnél, ezért nem jöhet szóba felmondás...
te nem felmondani akarsz, hanem nem akarsz új szerződést kötni. ilyen egyszerű.
lejár, továbbállsz.
egyébként nem tudom, kinek milyen a főnöke meg a légkör a munkahelyén, én biztosan nem szólnék előre, hogy a következőt nem fogom aláírni. vagy max. csak egy nappal hamarabb. de ez tényleg attól függ, hogyan fogadnák.
abban a pár napban is alád tudnak vágni, vagy kicsinálni érzelmileg, ha olyanok a többiek vagy a főnök. nálunk volt egy kolléga, azért ment el, mert elege lett a megaláztatásokból, az állandó plusz munkákból, amikért soha semmit nem kapott. és mikor felmondott, le kellett töltenie a felmondási időt, de levegőnek nézték, volt aki nem is köszönt neki, stb.
te sokkal jobb helyzetben vagy, nincs felmondási időd. de nincs is előzetes bejelentési kötelezettséged sem.
a munkáltatód is csúnyán kihasznál ezekkel az egy hónapos szerződésekkel, ez nem egy korrekt megoldás, ha csak nem vmi mezőgazdasági vagy idénymunkáról van szó.
Debrecenben pl. a gáz-szolgáltató csinálja ezt (T****), havonta köt szerződést a dolgozókkal, szerintem ez kihasználásnak minősül, a dolgozó minden hónapban retteghet, még akkor is, ha jól dolgozik. Arról nem beszélve, hogy 1 hónapos szerződés sehol semmire nem jó, nem hogy lakáshitelhez, de ha hirtelen tönkremegy a mosógép, még egy pár hónapos áruhitelhez sem fogadják el.
(gondolom nem keresel túl jól, ha el akarsz menni, mert jobbat találtál)
szóval a lényeg, ha a munkáltatónak ennyit ér a dolgozó, hogy folyamatosan bizonytalanságban tartja, akkor a dolgozó miért jelezné előre, hogy nem akar maradni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!