A munkáltató mire kötelezheti a munkavállalót? Fogékszerem van, azt szeretné kiszedetni velem.
Biztos hogy a megfelelő munkahelyen dolgozol?
Elméletileg nem szedetheti ki, mivel a munkavégzésben nem akadályoz és nem balesetveszélyes. Gyakorlatilag ha az iskolai szabályzatban benne van hogy nem lehet a tanulóknak fogékszerük (ez által a Te fogékszered ellentmond az iskola értékrendjével), vagy az iskola értékrendje (vallás) nem engedi meg az ékszer viselését akkor vagy kiszeded vagy szimplán elbocsáthatnak.
Nézd, ez kicsit olyan, hogy egy rabbiképzőben is teljesen jogosan szólnak egy férfinak, ha nincs pajesza és kipája. Ott elvárás.
Ugyanígy nem illik megsértődni, ha a kommandós egységnél elvárás bizonyos testalkat és edzésmennyiség. Ott sem jogszerű arra hivatkozni, hogy de kérem, én 40 kg-os vagyok és diszkrimináltak a súlyom miatt. Ilyen esetben megtehetik.
Multicégeknél is van dress code, ott sem jelenhetsz meg akármiben, egyszer olyan helyen dolgoztam, ahol a színes körömlakk, piercing, látható helyen lévő tetoválás is tilos volt. Ezt elég egyértelműen kikommunikálták, innentől kezdve a dolgozó döntése, hogy kíván-e ilyen helyen dolgozni vagy sem.
Az, hogy az én véleményem szerint ez túlmegy-e egy határon, nekem mi tetszik és mi nem, az egy dolog. Viszont egy munkáltatónak joga van meghatározni az előírt viseletet, ha holnaptól kitalálják, hogy egyenruhában kell lenned és ezt biztosítják is, akkor vagy felveszed, vagy keresel másik állást. Aki fizet, az diktál.
Ha két éve dolgozol ott (tehát azt se mondhatod, hogy így vettek fel, látták, akkor meg mit akadékoskodnak ezen), akkor tudhatnád, hogy a megjelenés náluk számít, így a fogékszer felhelyezése előtt végig kellett volna gondolnod, hogy ez okozhat-e gondot. Esetleg megbeszélhetted volna a feletteseddel és ha ő nemet mond, akkor megint csak dönthetsz, hogy a fogékszer vagy a munka az, ami számodra fontosabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!