Igaz lehet, hogy a luxus nem feltétlen anyagi vonzatú, hanem egy életérzés is lehet?
A barátnőmékhez költöztem, és egészen apró még csak nem is anyagi szintű változtatásokkal (pl világítástechnika) hangulatosabbá tettem az egész házat, kertet.
Jól sejtem, hogy közepes anyagi ráfordítással ez a hatás fokozható addig, amíg nem jön létre egy stílusos szinte mini palota?
Mert az egész igényesség kérdése.
Luxus:
"Drága javak bőséges birtoklása"
wikiszótár
Innentől szerintem lezárt a kérdés.
Nem nem nem....
Gondolok például egy kertre.
Drágának tűnő, de kifejezetten olcsó, letisztult megoldásokra.
Divatos megoldásokra. Megújításra, a pazarlás megszűntetésére, környezetbarát megoldásokra.
Világítástechnikára.
Ezzel egy olyan környezet hozható létre akár kicsiben is, ami értékesebbnek tűnik egy igénytelen környezetként.
Az igényes környezet kicsiben pedig csiszolható. Ez pedig egy életérzést ad az embernek. Nem új suzukira gyűjt, hanem megveszi a használt mercit, de a maldív szigetekre megy nyaralni a feleségével a suzuki árából.
Ilyenekről...
Én így értettem.
Szerintem egy átlagos családon normál esetben, ha normálisak, tanultak és dolgoznak átforog annyi pénz, hogy megengedhessenek maguknak ezt azt, akár egy jacuzzyt 1-5 éves intervallumban.
Gasztrokultúra szempontjából is értelmezhető akár.
Egy példám:
Ez nem luxus, de nagyon szeretem a KFC-s szendvicseket. 900 forint körül van egy normális.
Aztán rájöttem. 1300 forintból kapok a kfcnél körülbelül 12 csirkemellcsíkot azt hiszem, vettem mellé császárzsömlét, tubusos majonézt, egy darab paradicsomot, salátát, és kijött belőle 6 zsömle teletömve (2x annyi anyag volt benne mint a kfc-sben ráadásul friss zsömléből volt) tehát kijött 6 dupla, vagy 12 sima szendvics.
Ezzel (de a legjobb ha házilag készíti az ember) óriási pénzeket lehet megspórolni, amiből mondjuk 3 hónap alatt vásárolható valami luxus dolog...
Aztán így szépen lassan változik a környezet és nő az értéke.
Az sem mindegy, hogy az ember a balatonon nyaral, vagy kibérel egy külföldi oldalon egy olasz családnál egy teljes házat egy hónapra, és kifizeti a fapados jegyeket. Stb...
A buta ember elveszíti a pénzét, vagy elpazarolja, az okos koncentrálja. Kevésszer áldoz, de azt olyanra, ami tényleg perfekt.
Jó példa pl azok az emberek akik a turkálókban, vagy kínainál vásárolnak ruhát, van mondjuk 10 kabátjuk.
Nekem egy kabátom van, de az bőrből van és annyit ér, mint 10 gagyibb kabát.
Szóval minőséget szoktam venni, de abból kevesebbet.
Ez az az apró luxus ami jelen van az életemben. Van aki nem veszi meg mert "drága" viszont kifizet ugyanannyit 20 szar cipőben.
Vagy hagyja magát lehúzni mindenütt. Bedől a reklámoknak, az ügynököknek, a marketingnek, mindennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!