Mi az a devizahitel? Mi baj van vele?
Az a probléma, hogy magánszemélyek, és vállakozások is vettek fel. A hitelt devizában tartják nyilván. Amikor vissza kell fizetni, vagyis törleszteni, akkor vissza kell fizetned a tőkerészt. Pl 50 svájci frankot. De a visszafizetés forintban megy, vagyis ha gyengül a forint, akkor az 50 devizát nem 240, hanem 300 forintos árfolyamon kell fizetned. nagy összegeknél ez havi több tízezer HUF. Namost, ha devizában=svájci frankban tartják nyilván az adósságod, akkor nem mindegy, hogy 240 vagy 300 HUF-on számolod azt át forinttra. A kamatokat a fennmaradóŰ=vissza nem fizetett tőkerészre számolják svájci frankra át. Tehát pl 30 svájci frankot kell fizetned kamatként. Előzőek alapján ugye nem mindegy, hogy milyen árfolyamon kell fizetned azt a pénzt.
Fordított esetben, ha a forint olyan erős lenne, hogy pl egy CHF=100 HUF, akkor a hitelt felvevők járnának jobban, mert forintra átszámolva kb harmadára csökkenne az adósságuk. Ez tök egyszerű matek: sokba kerül a svájci frank.Képzeld mi lenne, ha egy CHF= 1000 HUF. Akkor még nagyobb bajban lennének. háromszor ekkorában.
H nem fizeted a kamatot, akkor az tőkésedik, és azzal is tartozol és azt hiszem arra is számítanak kamatot.
A tanácsomért felelősséget nem vállalok. De ez a lényege nagy vonalakban. Eyébként ,,felnőttek" nagy része nem érti miről van szó szerintem.
Az volt a probléma, h sokan jóhiszeműen felvették, h nem lesz belőle gond.
Hát lett.
Engem megpróbáltak átverni, szerencsére nem vettem fel(máig emlékszem rá, h verte a mellét az ügyintéző, h legrosszabb esetben is max párezer forinttal nőhet a törlesztő, hiszen SVÁJCI)
Szal a bankok is benne voltak a szarkavarásban jócskán.
Ha engem kérdezel a kormánynak nem lett volna szabad engednie ezt az egész bohóckodást.
De engedte, mert a bankoknak jó buli volt(ezt meg az összes pénzügyes ismerősöm megmondja, h egy előre lezsírozott buli volt)
"Nem a devizahitellel volt a baj hanem a sok hülyével aki tájékozódás nélkül vette fel őket."
Annyira unom már az ilyeneket.
Beszélne magáról egy kicsit, hogy meggyőzzön a szavahihetőségéről?
A kérdéseidre magad is megtalálod a válaszokat...
A média szerepe a társadalom felé a kommunikálásban.
A devizahitel elterjedése Magyarországon,
a lakásszerzési kedvezmény váltózások 2008, ha ezek után nézel, választ kaphatsz a kérdéseidre.
Van még pár probléma a devizahitellel.
Az egyik és pont ahol elindult a lavina, hogy egy bizonyos paprikajancsi kormánya néhány éve eltöröltette az árfolyamsávot, ami maximalizálta, hogy hány százalékig lehet a deviza drágulását ráterhelni az adósra. Ha azt a százalékot átlépi, akkor azt köteles a banknak lenyelnie. Na ezt eltörölték és rá néhány hónapra vad emelkedésbe is kezdett a svájci frank.
A másik probléma az volt, hogy a bankok lényegében uzsoráztak. Minimális kamatot fizettek a frank után a befektetőknek(például ha egy családnak a kamat mondjuk 5000 forint volt havonta, a banknak csak 4-500 forintnak megfelelő svájci frankot kellett fizetnie) és ez még nem volt elég, miután eltörlésre került az árfolyamgát; fogták magukat és elkezdték mesterségesen növelni az árfolyamokat a svájci bankok.
Források, ha valaki kötözködni akarnak:
(Itt látható, hogy 2008 februárjában szüntették meg az árfolyamsávot)
A kamatokról pedig forrás:
(Tudom, hogy nem a leghitelesebb, de fent van ez a cikk az Országos Fogyasztóvédelmi Oldalon is, csak valamiért nem töltötte most be a linket; a szerkesztő megjegyzéséig átvett szövegről van szó)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!