Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Fundamentás tapasztalat...

Fundamentás tapasztalat valakinek? Mit gondoltok érdemes megkötni?

Figyelt kérdés

2012. nov. 8. 17:26
1 2 3 4
 21/32 okoska31 ***** válasza:
22%
Ja, és úgy általában mondanám minden kommentelőnek: addig, amíg felvállalt nickname nélkül válaszolsz, meg privát email cím küldésre lehetőség nélkül - azaz minden felelősség nélkül - addig ne fikázzál olyan felhasználót, aki régóta itt van, és minden válaszához a nickname-t adja....
2012. nov. 9. 13:17
 22/32 okoska31 ***** válasza:
22%

nünükének köszi a hozzászólást, két fontos dolog jutott eszembe.

"Fundamenta mögött ott az állam". És melyik? Mert ha pl. a Görög lenne ott, akkor jól jársz? Most a magyar van ott a Fundamenta mögött (na mondjuk, bár az állami források ugye nem az állam döntésétől függenek). A magyar állam besorolása jelenleg befektetésre nem ajánlott, és egy lépésre van a bóvli kategóriától (lehet, már 2....)

A magyar állam pl. adókból finanszírozott (sok más egyéb mellett). És most a rengeteg kiigazító csomag mellett pontosan látható, hogy meddig tartja be az állam a vállalt szerződéseit. Csak úgy jelezném... Bár az igaz, hogy mivel állampapírt ad el a Fundamenta a lakossági szegmensnek, ezért a kormánynak is érdeke most a fenntartása.

A baj csak akkor lesz, ha nem fogják tudni a refinanszírozást megszerezni...

Második gondolat:

Az életbiztosítással kombinált termékek (Unit-linked), egyéb befektetési formák közül is választhatsz olyat, amiben van hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, vagy kölcsönügylet (kötvény, bankbetét). Vagy csak abból áll. (pl. pénzpiaci alapok).

És lehet benne olyat találni, ami tud többet, mint 6-7% évente (kamatos kamat).

A hozzáférése pedig 1000* jobb, mint a Fundáé...

A fundának ahogy már írtam még egy előnye lehetne, hogy bevállal előre egy maximális kamatot, amin folyósítani fog valamekkora fix hitelt. Ez a kamat azonban most kerül meghatározásra, és nem biztos, hogy majd a lejárati idő végeztével ugyanennyi lesz az aktuális piaci. Akik a válság előtt szerződtek le, nyilván jobban jártak, mert akkor alacsonyabb volt a kamatvárakozás. Aki pedig most szerződik le, járhat rosszabbul (legalább annyival, hogy nem tudja majd lehívni a hitelt a fundától).

Persze azon sem lepődnék meg, ha már a Funda is Bubor-hoz, Libor-hoz, vagy Euribor-hoz kötné a kamatozását az új szerződéseknél...

2012. nov. 9. 13:27
 23/32 anonim ***** válasza:
22%

Első válaszoló vagyok, megkaptam, hogy miért hallgattam a névről, amiről beszéltem. Csak mert teljesen mindegy, hogy mi a neve a terméknek, ha egyszer jobb, mint a lakástakarék pénztár.

De itt okoska már megemlítette előttem, aki nagyon-nagyon sok igazságot írt, hiába mondják, hogy nem.

Én is a Unit-linked megtakarításokról beszélek. Ami egy befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, ami magában egy megtakarítás.

És pont ez jutott nekem is eszembe, hogy az LTP mögött ott az állam, hogy ja, ha Görögországról beszélünk, akkor ez nem nagy biztonság. És ki tudja, hogy 5 év múlva mi lesz a magyar állammal?

2012. nov. 9. 14:48
 24/32 anonim válasza:
Én azonban bízom a kormányban. Egyèbként alacsony kockázatú befektetés volt, havi 20 ezer forintos megtakarítás..., mègis ment a levesbe.
2012. nov. 9. 16:02
 25/32 anonim ***** válasza:
22%
Kinek mi tetszik. :) Én meg részvényekbe fektetek tbsz-en, de nekem mondhatni ez a szakmám, szóval nem csak úgy véletlenszerűen válogatok. Ez adómentes, az infláció ellen jól véd, ráadásul tulajdonos lehetek remek cégekben.
2012. nov. 9. 20:46
 26/32 anonim ***** válasza:
51%

Elnézést, újra pontosítanom kell.

1: Nem Bubor, nem Libor, fix kamat a megtakarításra, fix kamat a kölcsönre (felvehető, nem kötelező felvenni!)

2: A kamatok a szerződéses évfordulón tőkésednek

3: Ugyanaz a kamat jár a már jóváírt állami támogatásra, és szintén tőkésedik, értelemszerűen csúszással a számlanyitáshoz képest.

4: napi kamatszámítás van, tehát, ha minden hónap azonos napján (12-én) beérkezik a lakástakarékhoz az aktuális havi megtakarítás, a számlanyitáskor kalkulált megtakarításhoz képest elenyésző különbség lehet kiutaláskor.

5: Manapság nagy előnye a lakástakaréknak, hogy előre tudható, hogy a megtakarítás lejártakor mennyi pénzre lehet számítani kiutaláskor.

6: A megtakarításokat nem az állam, hanem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garantálja.

Én tudom, hogy minden üzletkötő a maga termékét kívánja értékesíteni, de a korrekt tájékoztatást, illetve a versengő, vagy hasonló termékek becsmérlését minden banki-, lakástakarék- és biztosítási szolgáltató szabályozza. Emellett az ügyfeleink és a termékeink (a lakástakarékpénztár is, és a biztosítások is) mindenkor méltók arra, hogy ne más termék becsmérlésével szülessen üzletkötés. Másrészt én sem ma, sem holnap nem kívánnék lesunyt fejjel az utca másik oldalára sietni bárki ügyfelem elől csupán azért, hogy megkapjak egy jutalékot!

Igen, van akinek az élethelyzetének a legmegfelelőbb a lakástakarék, van akinek a biztosítás. Ezért visel minden üzletkötő felelősséget, hogy ügyfele a lehető legjobb megoldást válassza életcéljának megfelelően.

Egyben elnézést kérek a kérdést feltevőtől, hogy kérdése kapcsán ilyen - kevésbbé nemes - versengés indult bizalmáért.

Önnek kell döntenie, attól függően, milyen célra takarékoskodna. Ha ingatlannal kapcsolatos, tényleg jó megoldás a lakástakarék. Ha másra kívánja felhasználni megtakarítását, valóban nem lesz elégedett, mert a kamatokat ugyan megkapja - még, ha idő előtt is felmondja a szerződést -, de a várt állami támogatást és annak kamatait nem.

Önnek is, és a válaszadóknak is jó egészséget, sikereket kívánok!

2012. nov. 9. 22:09
 27/32 okoska31 ***** válasza:

Marcsianyu

Én a Fundamentáról beszélek, Te az OTP-ről. A kettő között bőven lehet annyi különbség - ha más miatt nem, az egyéb tevékenység hiánya miatt a Funda hátrányára - amiről eddig beszéltünk.

Én egyébként nem versenyeztem a kérdező kegyeiért - leírtam a saját tapasztalatom alapján alkotott véleményemet.

2012. nov. 10. 21:29
 28/32 anonim ***** válasza:
Látva a válaszok sokszínűségét és a gyakori csúsztatásokat, késztetést éreztem, hogy billentyűzetet ragadjak. A pénzügyi kultúra egyik ismérve a sok közül, hogy az ember minden pénzügyi konstrukciót arra használ, -a korrekt tanácsadó pedig arra ajánl- amire azt kitalálták. Aki úgy véli, hogy a lakástakarék egy elavult megtakarítási forma, annak pénzügyi kultúra terén van még mit fejlődnie. Az első, amit a kérdezőnek tisztáznia kell magában, hogy milyen célból szeretne a Fundamentánál számlát nyitni? Ha lakáscélól, akkor a legjobb, amit választhat. Ha más célból, akkor a terveinek leginkább megfelelő megtakarítási formát kell megkeresni, ami nyilvánvalóan nem lakásszámla lesz. A Unit-linked típusú megtakarításoknak is megvan a maga területe, ez azonban nem a lakáspiac. Nem is értem, hogy merülhet fel bárkiben, hogy ezt a két megtakarítási formát megpróbálja összehasonlítani. Elhangzott itt olyan "érv" is, miszerint a Unit linked sokkal rugalmasabb, szüneteltethető és nem csak egy-két hónapig. Nos, az a jó hírem van a nem kellően tájékozott válaszadó számára, hogy a Fundamenta lakásszámla esetén egy pár napos csúszás még nem jelent állami támogatás-vesztést. Sőt, ha kimarad egy hónap véletlenül, annak pótlására is van lehetőség meghatározott ideig anélkül, hogy állami támogatást veszítene az ügyfél. Továbbá a megtakarítási időszak alatt egyszer lehetőség van akár egy teljes évig szüneteltetni a megtakarítást. Amennyiben a fizetési nehézség továbbra is fennáll, lehetőség van a számlát kisebb havi megtakarításúra módosítani, vagy megszüntetni. És még egy nagyon fontos dolog: a lakástakarékok mögött ott egy állami és ott egy törvényi garancia, ami egyedülálló. Volt, aki kétségeit fejezte ki az állami garanciával kapcsolatban. A kedves kételkedőnek üzenem: a Fundamenta állampapírba fekteti az ügyfelek pénzét. Állampapírt pedig minden ország az államháztartási hiány csökkentésének érdekében bocsájt ki. Mivel ez neki is jó üzlet, nem fog ilyen támogatást elvonni. Egy esetleges államcsőd esetén is a nemzetközi kifizetések állnak meg először, az ügyfeleket pedig akkor is védi az OBA 100 000 Eur/ fő összeghatárig, így elmondható, hogy a lakásszámla biztonságossága is egyedülálló. És most pár szó a lakástakarék-pénztárakról: A három lakástakarék közt valóban nincsenek jelentős különbségek, ahogy ezt előttem valaki már megírta. Legalábbis, ami a működésüket illeti, hiszen azt törvény szabályozza. Rugalmasság tekintetében már komolyabbak ezek a különbségek és tőkeerőben is fényév különbségekről beszélünk. A három lakástakarékból kettő szereti kidomborítani a számlanyitási akcióját előnyként. Sajnos a hátrányuk is ebben keresendő. Ugyanis az ingyenességnek mindig ára van. Az ő esetükben ez az ár ott keresendő, hogy a szerződés időtartama alatt a számla nem szüntethető meg, nem módosítható se le, se fel, ugyanakkor, ha a megtakarítás elhelyezésével az ügyfél késik, a számlanyitási díj azonnal esedékes és KÖVETELÉSSÉ válik. További hátrány, hogy az ügyfélnek bankfiókban kell az ügyeit elintézni, mindig épp annál az ablaknál, ahova szólítják. A Fundamenta munkatársai az ügyfelet az otthonában látogatják meg, a lehető legszemélyesebb körülmények közt. Nem kell az ügyfélnek minden egyes alkalommal más és más embert beavatnia az életének egyik legbizalmasabb szegmenségbe, a pénzügyeibe. Nem kell mindig új emberrel megosztania az esetleges pénzügyi nehézségeit, hiszen állandó személyi bankár foglalkozik vele, aki ismeri őt és a körülményeit. Tehát, ha pénzügy, akkor a céloknak megfelelő pénzügyi konstrukció, ha konkrétan lakáscél, akkor Fundamenta.
2012. nov. 22. 11:52
 29/32 anonim ***** válasza:
Újabb pontosítás: Az OTP Lakástakaréknál lehetőség a díjmentesség, és, ha nem változik a szerződés, díjmentes is marad. Ha megszüntetésre kerül, - attól függően, hogy hány évvel a számla nyitása után - a megtakarítás kifizetésekor vonják le. Másik: az OTP Lakástakarék partnerhálózattal is dolgozik, akik szintúgy díjmentes és helyszíni ügyintézéssel dolgoznak, mint a Fundamenta, és természetesen igény szerint a szerződőkkel tartják a kapcsolatot a szerződéskötés után is.
2012. nov. 23. 07:03
 30/32 anonim ***** válasza:
Önmagamat idézem: "A három lakástakarékból kettő szereti kidomborítani a számlanyitási akcióját előnyként. Sajnos a hátrányuk is ebben keresendő. Ugyanis az ingyenességnek mindig ára van." Úgy gondolom, ez egyértelmű megfogalmazás volt.
2012. nov. 23. 10:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!