Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Fundamentás tapasztalat...

Fundamentás tapasztalat valakinek? Mit gondoltok érdemes megkötni?

Figyelt kérdés

2012. nov. 8. 17:26
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:

Szerintem már vannak ettől modernebb termékek is.

Ha már megtakarítást akartok, akkor érdemesebb olyat kötni, ami szintén megtakarítás, nem kell akkora havi szintű befizetés, mint egy Fundamentánál és nincs is megszabva, hogy csak házvásárlásra vagy felújításra költitek el, hanem amire akarjátok, illetve könnyebben hozzá lehet férni, ha úgy gondoljátok.

2012. nov. 8. 17:42
 2/32 anonim ***** válasza:

Nekem is van és a páromnak is. Az enyémből kifizetjük a mostani hitelt, a páromét belerakjuk az új lakásba.

Azért jó, mert kötelező és így nincs kifogás hogy ezért meg azért nem tudunk most félrerakni. Meg hát azért van rajta havi 6.000 ft állami támogatás, ennyi kamatot nem tudnánk kapni bankban csak ha betennénk milliókat.

2012. nov. 8. 17:44
 3/32 anonim ***** válasza:
Mi havi 26.000 Ft-ot fizetünk,jövőre telik le és megy bele a lakáshitelbe,tehát majd csökken az is. 8 év alatt 26ezer +33% kamat.......jó kis tőkeinjekció lesz.....
2012. nov. 8. 17:48
 4/32 okoska31 ***** válasza:
72%

az állami támogatás minden befizetés után 1-szer jár. Így a 30% kamat szép nagy átverés.

A 4 éves verzió olyan, mintha évi 10%-ra lekötnéd bankban a pénzed.

A 8 éves esetén pedig évi 6% körül jön ki (rég számoltam ki, de mintha ilyesmi lenne).

A gond ott van, hogy

- ha akár egyetlen részlettel KÉSEL akár 1 napot, az állami támogatást arra az évre ELBUKOD (azaz fuccs a 30%-nak arra az évre...)

Plusz: most nem tudom milyen hitelszázalékot vállal be a fundamenta a majdani hitelhez, de a mostani viszonyok mellett lehet magasabb, mint ami majd 8 év múlva az aktuális lesz.

Igazából attól függ, hogy mik a feltételeid, mit tudsz előteremteni.

mert ugye ha összesen van 20.000 Ft-od, (bár kb. 100.000 kell az indításhoz, mert be kell csengesd a szerződéskötési díjat is), akkor talán.

Csak az állami támogatásért szerintem nem szabad megkötni, mert a 4 éves az ugye kötött felhasználású. De egyénileg változó.

Mondjuk 10%-ot egy jobb kötvényalap is meghoz. - semmivel sem kockázatosabb, mint az állam. (ki tudja mikor lesz egy kiigazító csomag része az állami támogatás megvonása ezeknél a szerződéseknél).

Úgyhogy arra szavaznék, amit az első is mondott - van ennél modernebb konstrukció.

Egyébként a Fundamenta úgy működik, hogy állampapírt vásárol a nála elhelyezett pénzekből, és annak a kamatát adja vissza - csak így egyeztek meg a MÁK-kal, hogy támogatásnak hívják (pl. így ugye a kamatadó alól mentes, de a kamatadót 5 éves TBSZ-val egyébként is kikerülheted).

2012. nov. 8. 18:05
 5/32 anonim válasza:
Az egyik legjobb befektetés!
2012. nov. 8. 18:07
 6/32 anonim ***** válasza:
37%

Első vagyok.

A Fundamenta egy elavult termék.

Amelyik megtakarítási formáról én beszélek, azt már havi 5-10 000 Ft-tól meg lehet kötni, nem kell havi 26 000 és annál is 10 %-os kamatról beszélhetünk, határozatlan időre lehet kötni, kamatos kamattal dolgozik, tehát a második évben az első év végi befizetés után járó kamattal növelt összeg kamatozik.

2. év után bizonyos százalékban hozzáférhetővé válik, a 10. év után kamatadómentesen és teljes hozzáférhetést tesz lehetővé. Ha jól tudom a Fundamentánál viszont van kamatadó, de lehet rosszul tudom.

És arra lehet felhasználni, amire csak akarod, nem csak házvásárlásra és felújításra, hanem akár kocsivásárlásra, nyaralásra, vagy bármire. De lakásra is.

Illetve ha a Fundamentát nem tudod fizetni, akkor megszűnik és bukod a kamatokat is, míg a modernebb megtakarításnál van mód szüneteltetésre és ha hirtelen nagy összegű pénzhez jut valaki, esetenként azt is hozzá lehet adni a megtakarításhoz.

Szóval szerintem nem érdemes Fundamentát kötni.

2012. nov. 8. 18:13
 7/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Remélem lesz még.
2012. nov. 8. 18:18
 8/32 anonim ***** válasza:
87%

Jónéhány téves információt kaptál, tegyük helyre. OTP lakástakarék szerződések kötésével foglalkozom, de alapvetően, mivel a lakástakarék törvény szerint működik mindhárom lakástakarék szolgáltató (OTP, Fundamenta, Erste) nagy eltérések nem lehetnek:

1: A lakástakaréknál Te határozod meg, mekkora összeget szeretnél havonta megtakarítani. Természetesen a maximális havi 20.000.-Ft megtakarítással éred el a maximális állami támogatást - évi 72.000.-Ft -, hiszen %-os arányban jár. Természetesen takarékoskodhatsz kevesebb összeggel is, ennek viszont kevesebb lesz az állami támogatása.

2: A megtakarítás befizetésével ha késel hónapon belül, vagy kimarad egy hónap befizetésed a befizetett összegekre a kamatok mindig járnak, az állami támogatást pedig évente a szerződés évfordulóján írják jóvá a befizetett megtakarításokra. A megtakarítás befizetésének elmaradásával annyi hónapot csúszik a kiutalásod, ahány hónapot nem fizettél be.

3: Nyilván, ha lakás céllal takarékoskodsz, akkor kötsz lakástakarék szerződést. Ezt viszont nagyon sok módon felhasználhatod. Például lakáshitelre fordítva ez a legjobb megoldás, mert tőkét csökkent a lakástakarék betörlesztése, míg, ha ugyanez összeget más módon fizeted, legtöbbször hitel-szerződés módosítással jár, ami önmagában is költség, vagy az előtörlesztésre díjat számolnak fel. Hitelszerződéstől függően az eseti befizetések teljesítésével nemcsak tőkét, de kamatot is fizetsz.

4. Igen, van számlanyitási díj, ami a végső elszámolásban rontja a megtakarítás-hozam arányt, ezért érdemes olyan időszakban indítani lakástakarékot, amikor akció van. Jelenleg az OTP Lakástakaréknál van számlanyitási akció. 1 módozatnál 50%-os a díj-elengedés, 2 módozatnál pedig nem kell számlanyitási díjat fizetni. Ehhez vállalnod kell, hogy 45 hónapig nem módosítod a szerződésedet. Ha mégis megteszed, 1 éven belüli módosításnál ki kell fizetned a számlanyitás díját, 1 éven túl pedig évi 25%-al csökkentett díjat. Így, ha a 3. évben módosítod, akkor a számlanyitási díj 25%-át fizeted ki.

A bizalmatlanságod a sok téves információ miatt érthető - ezt sokszor erősítik nem egészen korrekt üzletkötők is - ám mindegyik lakástakarék szolgáltató honlapján elérhető az általános szerződéses feltételek, akár magad is összehasonlíthatod őket, és meggyőződhetsz róla, hogy lakás célra valóban a legjobb befektetések egyike.

2012. nov. 9. 05:01
 9/32 kapo1588 ***** válasza:
az utolsó válaszadónak köszi a korrekt tájékoztatást, az első válaszadótól egy kérdés: véletlen nem megtakarítással kombinált életbiztosítást ajánl? vagy mia termék pontos neve?
2012. nov. 9. 07:34
 10/32 anonim ***** válasza:
22%

Akkor sem győzött meg senki a Fundamenta mellett. Én független pénzügyi tanácsadóként tevékenykedtem egy ideig és soha senkinek nem ajánlottuk a lakástakarék pénztárakat, mert vannak jobb termékek is már ettől. Persze akinek ez volt az igénye, annak természetesen Fundamentája lett.

Itt nem arról van szó, ha csúszik az ember 1-2 hónapot. Hanem ha valaki hónapokig nem tud fizetni. Akkor bizony a Fundamenta ugrott a kamatokkal együtt. A modernebb megtakarításoknál pedig nem, van lehetőség szüneteltetni. Nem csak 1-2 hónapot, hanem többet is. És nem ugrik sem a megtakarítás, sem a kamat. Mert utána lehet folytatni.

És ezt határozatlan időre lehet kötni, nem csak x évre. Éppen ezért nem kell több 10 000 Ft-ot fizetni bele havonta, mert nem korlátozott időre szól.

Plusz ugye kamatos kamattal dolgozik, a lakástakarék nem. Így több pénz kamatozik minden évben, nem csak a befizetett összeg.

Illetve mi van, ha valakinek azonnal szüksége van pénzre, amit a megtakarításából akar megoldani. A lakástakaréknál nem teheted meg. A modernebb megtakarításoknál pedig a 2. évtől bizonyos százalékban hozzáférhetővé válik.

És a lakástakarék pénztárakat csak is lakáscélúan lehet felhasználni. Míg a modern megtakarításokat meg arra, amire akarod. Akár lakáscélra is. És ez szerintem nem mindegy.

És nem, nem életbiztosítással egybekötött megtakarításról beszélek. Ebben az esetben a szerződő fél hozzájuthat a megtakarításához még az életében is, de megnevezhet kedvezményezettet is, aki halála után megkapja a szerződő fél megtakarítását.

2012. nov. 9. 08:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!