Volt már valaki olyan helyzetben, hogy kölcsönadott közeli barátnak, rokonnak pénzt, de nem, vagy csak nagyon sokára kapta vissza? Mit lehet ilyenkor tenni?
Voltam. Egyszer adtam a svihák testvéremnek, aki a te rokonodhoz hasonlóan reagált arra, hogy meg kéne fizetni a tartozását. A párommal lakásra spóroltunk, nagyon kellett minden fillér. Kéretm vissza a tartozását. Egy részletet kifizetett önként, aztán nem. Végül kivertem belőle 3000 forint híján az egészet, de nagyon nehéz volt. Ott megtanultam a leckét, egy életre. Megmondtam neki, hogy soha, sehol, semmikor többé nem fog kölcsönt kapni, úgy rendezze az életét.
Nálam az lett az alapelv, miután jópárszor megégetettem magam az a kölcsön adott tárgyak kapcsán is, hogy kölcsönt ne adj és ne végy.
Ha el is húzódik a per, a végén végrehajtó által is behajtható - kamatokkal. (Kölcsönszerződésben eleve késedelmi kamatot és kötbért is ki szoktak kötni)
Míg papír nélkül soha nem látja viszont, ha az adós nagyon makacs és legális eszköz sem lesz a kezében.
Azért akinek kölcsönadok, ismerem annyira, hogy tudjam mire kell neki, hogy él, mikor tudja visszaadni, stb.
Akiről meg tudom, hogy link alak, vagy van annyi bevétele, mint nekem csak nagylábon él, és nem tud beosztani, annak meg nem adok, vagy pedig ha egyszer adok és nem kapom vissza, akkor nem kap többé.
Te se adj többet, főleg, ha van mire költened és nem a csapból folyik a pénzed... Ezt nem próbáld behajtani rajta.
Nekem volt egy barátosném, aki már-már ott volt, hogy kölcsönkért, de úgy emlékszem nem tette. Viszont mindig meghívatta magát, mindig kölcsönkérte a mobilomat, mert neki nem volt rajta pénz, És ilyen dolgai voltak.
Hát leszoktattam ezekről. Egyszerűen nemet mondtam. Még csak meg sem haragudott, úgy vettem észre, úgy élt, hogy amíg tudott próbálkozott mindenkinél... Undorító.
Szerencsére, még SOHA nem jártam így, mert nem adtam kölcsön soha senkinek!... :-))
Utálok még könyvet, tárgyat is kölcsön adni, pénzt meg semmiképp senkinek (még rokonnak sem!)...
A pénzezés megrontja a baráti és a rokoni kapcsolatokat, nem szabad belekeverni a barátságba, rokoni kapcsolatokba...
Zsaroljátok meg az illetőt : ha nem adja vissza a pénzeteket záros határidőn belül (pl. 2 hét), akkor elmondjátok mindenkinek, hogy csaló, hazug, sikkasztó!...
Kiírjátok a Facebook üzenőfalára vagy a tiétekre (azt nem tudja törölni)... Senki nem fog szóba állni vele!
Vagy menjetek el elé a munkahelyére fizetésnapon, vagy a suliba ösztöndíjas napon (vagy amikor pénzt kap) és szorítsátok sarokba, hogy adja meg a tartozását!...
Aztán tanuljatok az esetből : SOHA SENKINEK nem adunk kölcsön (nekünk sem kell kölcsön)!...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!