Tgyás, gyed, gyes kérdés. Mi alapján számolják majd nekem? Jár majd valami?
A nagylányom most 27 hónapos, 2 éves kora óta gyest kapok utána. Időközben megint terhes lettem, 7+5 hetes vagyok most.
A munkahelyem felszámolás alatt van, engem a bérgarancia alap már kifizetett, a cég hivatalosan még nem szűnt meg. A felszámolóbiztos kiküldte a kölcsönös megállapodást szerződésbontásról, amit nem írtam alá, így a munkahelyem hivatalosan akkor szűnik meg, amikor a cég. Ez akár 1-2 hónap is lehet még. Terhesen érthetően nem állok neki más munkát keresni magamnak, mitévő legyek, ha már papíron sem lesz munkahelyem. Jelentkezzek álláskeresésire vagy próbáljam meg táppénzre vetetni magam. Ilyen helyzetben fogok egyáltalán valami pénzt kapni a következő manóka után? Segítsetek légyszi, mert fogalmam sincs mit tegyek.
Szia!
Valamennyire hasonló helyzetben vagyok, ezért utána jártam a dolgoknak még egy-két hónapja. Azt írom, amiben biztos vagyok: az álláskeresésit érdemes kihasználni, mert biztosítottságot jelent, viszont mindenképp várd meg a szülés körüli időpontot az igénylésére. Jó lenne, ha a cég még húzná egy kicsit tovább (mondjuk 3-4 hónapot), mert akkor a biztosításod folyamatos lenne, hiszen a szülést megelőző 42 napon belül szülsz, akkor még az maradsz. Táppénzre csak addig mehetnél, amíg papíron létezik a cég. Nagy baj azért nincs, mert mivel ebben az évben szülsz, a tavalyi évedet nézik alapul, aminek nagy része ugye gyed volt, ezért ha minden igaz, a minimálbért veszik figyelembe a tgyás számításánál, ha addigra megszűnik a cég. Viszont arra ügyelj, hogy ha időközben álláskeresésit kérsz, tartalékolj a gyed igénylésére is (tehát a szülés előtt mondjuk menj két hónapra, úgy, hogy maradjon fél év múlva még 1) hogy akkor igényelhesd a gyedet is. Az viszont sajnos már kevesebb lesz, mert 2013-ra csúszik, de még mindig több lesz, mint a gyes. Ha még megtudok vmit, írok, remélem ez is segített vmit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!