Egy újabb GYED-es kérdés. Mi alapján számolják? Bővebben lent. Remélem még veszitek a fáradtságot a válaszra.
ha jól tudom, akkor a szülés előtti egy évet nézik a gyed szempontjából, de ha mondjuk mikor már meg tudom, hogy terhes vagyok és el megyek táppénzre, akkor a táppénz ugye kevesebb, mint a fizetésem, akkor kevesebb lesz a gyedem, mert lerontja az átlagot a táppénzes bér? vagy azt nem számolják, csak az előtte lévő egy évi fizetésem?
mert ettől is függne, hogy mikor megyek el a munkahelyemről. nagyon nem érzem jól a munkahelyemen, de ha ez befolyásolja a gyedet, akkor lehet, hogy maradnék egy kicsit tovább.
Csatlakozom az elsőhöz, csak annyit tennék hozzá, hogy mindig az előző évet nézik, a számításnál, kivéve, ha abban az évben nem volt meg a 180 bérezett napod. Ha pl. június közepén szülsz, akkor december elejéig tgyás, és utána a gyedet nem 2010-ből, hanem 2009-ből számolják.
És teljes jövedelmet kell alapul venni a gyed-nél, nem csak a fizetésed, ha kaptál pl. jutalmat, ruhapénzt, 13. havi fizetést stb. Akkor az is beleszámít az alapba.
ҝ
bérletet kapok. az is beleszámít?
(igen ezt én is így tudtam: 2 éven belül kell lennie x nap munkaviszonyodnak ez egy feltétele a gyednek, de összegének megállapításánál az utolsó 1 év jövedelmét nézik)
tudtok ajánlani oldalt, ahol részletesen leírnak mindent a gyeddel kapcsolatban? egyfolytában újabb és újabb kérdések merülnek fel bennem és tudom, hogy már ezren kérdeztek itt is, még az se elég, ha azokat végigolvasom.
ja és persze köszönöm mindkettőtöknek.
összegezve, ha jól értelmezem:
akkor az van, amit sejtettem, hogy a táppénz is beleszámít?
tehát ha a nettó 100-al egyből táppénzre megyek, akkor az 60 táppénz és annak (durván) 70%-a 42. ha egyből elmegyek akkor e körül lesz a gyedem? jól értelmeztem?
míg ha végig dolgozom a 9 hónapot, akkor az eredeti bérem 70%-a, tehát 70 000-t kapok?
www.adozona.hu nekem pontosan annyit utalnak amennyit itt írnak. :)
A táppénz nem rontja le a gyedet, mert a táppénz az nem gyed alap. Én mind a két gyerekkel veszélyeztetett voltam és első perctől kezdve itthon voltam. Akkor beszéltem a bérszámfejtővel és ő mondta, hogy táppénzből nem számolnak.
Ja és persze a fizumból számoltak mindkét esetben és nem a táppénzemből.
Előző vagyok. :)
Nem egészen. Ellátás nem lehet alapja egy másik ellátásnak. Ha elmégy táppénzre, akkor a bérezett napjaidból számolnak átlagot (bérezett amikor egészségbiztosítási járulékot is vonnak)-ha van 180 bérezett napod. A táppénz összege nem számíthat bele a gyed alapjába.
Ha 140000 a bruttód, akkor táppénzt kapsz: 60, majd 50%-ot, illetve ha ennyi is volt mindig, akkor kiszámítják a gyed alapját (180 napnyi teljes fizetésből naptári napi átlag, és egynapi összeg 70%-a/nap a gyed.
Itt szétnézhetsz:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!