Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Egy újabb GYED-es kérdés. Mi...

Egy újabb GYED-es kérdés. Mi alapján számolják? Bővebben lent. Remélem még veszitek a fáradtságot a válaszra.

Figyelt kérdés

ha jól tudom, akkor a szülés előtti egy évet nézik a gyed szempontjából, de ha mondjuk mikor már meg tudom, hogy terhes vagyok és el megyek táppénzre, akkor a táppénz ugye kevesebb, mint a fizetésem, akkor kevesebb lesz a gyedem, mert lerontja az átlagot a táppénzes bér? vagy azt nem számolják, csak az előtte lévő egy évi fizetésem?

mert ettől is függne, hogy mikor megyek el a munkahelyemről. nagyon nem érzem jól a munkahelyemen, de ha ez befolyásolja a gyedet, akkor lehet, hogy maradnék egy kicsit tovább.

2010. márc. 9. 12:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
51%
Én úgy tudom, hogy a szülést megelőző 2 évet nézik. Ebben az időszakban kell legyen legalább 365 bérezett napod ahhoz, hogy jogosult legyél a gyedre. A gyed összegét csak akkor módosítja a táppénz, ha a bruttó béred 167000 Ft-nál kevesebb havonta. Ha ennél több, akkor mindegy, hogy táppénzen vagy a szülésig vagy dolgozol, mivel a gyed összege bruttó 100100 Ft-ban maximálva van havonta.
2010. márc. 9. 12:43
 2/12 A kérdező kommentje:
kevesebb, igen: bruttó 140 000 a bérem.
2010. márc. 9. 12:44
 3/12 anonim ***** válasza:
51%

Csatlakozom az elsőhöz, csak annyit tennék hozzá, hogy mindig az előző évet nézik, a számításnál, kivéve, ha abban az évben nem volt meg a 180 bérezett napod. Ha pl. június közepén szülsz, akkor december elejéig tgyás, és utána a gyedet nem 2010-ből, hanem 2009-ből számolják.

És teljes jövedelmet kell alapul venni a gyed-nél, nem csak a fizetésed, ha kaptál pl. jutalmat, ruhapénzt, 13. havi fizetést stb. Akkor az is beleszámít az alapba.

ҝ

2010. márc. 9. 13:27
 4/12 A kérdező kommentje:

bérletet kapok. az is beleszámít?

(igen ezt én is így tudtam: 2 éven belül kell lennie x nap munkaviszonyodnak ez egy feltétele a gyednek, de összegének megállapításánál az utolsó 1 év jövedelmét nézik)

tudtok ajánlani oldalt, ahol részletesen leírnak mindent a gyeddel kapcsolatban? egyfolytában újabb és újabb kérdések merülnek fel bennem és tudom, hogy már ezren kérdeztek itt is, még az se elég, ha azokat végigolvasom.

2010. márc. 9. 14:03
 5/12 A kérdező kommentje:

ja és persze köszönöm mindkettőtöknek.

összegezve, ha jól értelmezem:

akkor az van, amit sejtettem, hogy a táppénz is beleszámít?

tehát ha a nettó 100-al egyből táppénzre megyek, akkor az 60 táppénz és annak (durván) 70%-a 42. ha egyből elmegyek akkor e körül lesz a gyedem? jól értelmeztem?

míg ha végig dolgozom a 9 hónapot, akkor az eredeti bérem 70%-a, tehát 70 000-t kapok?

2010. márc. 9. 14:10
 6/12 anonim ***** válasza:

www.adozona.hu nekem pontosan annyit utalnak amennyit itt írnak. :)

A táppénz nem rontja le a gyedet, mert a táppénz az nem gyed alap. Én mind a két gyerekkel veszélyeztetett voltam és első perctől kezdve itthon voltam. Akkor beszéltem a bérszámfejtővel és ő mondta, hogy táppénzből nem számolnak.

2010. márc. 9. 15:04
 7/12 anonim ***** válasza:

Ja és persze a fizumból számoltak mindkét esetben és nem a táppénzemből.

Előző vagyok. :)

2010. márc. 9. 15:05
 8/12 A kérdező kommentje:
köszönöm, most megnyugodtam.
2010. márc. 9. 15:06
 9/12 A kérdező kommentje:
és végre egy kalkulátor! köszönöm a linket :)
2010. márc. 9. 15:09
 10/12 anonim ***** válasza:

Nem egészen. Ellátás nem lehet alapja egy másik ellátásnak. Ha elmégy táppénzre, akkor a bérezett napjaidból számolnak átlagot (bérezett amikor egészségbiztosítási járulékot is vonnak)-ha van 180 bérezett napod. A táppénz összege nem számíthat bele a gyed alapjába.

Ha 140000 a bruttód, akkor táppénzt kapsz: 60, majd 50%-ot, illetve ha ennyi is volt mindig, akkor kiszámítják a gyed alapját (180 napnyi teljes fizetésből naptári napi átlag, és egynapi összeg 70%-a/nap a gyed.

Itt szétnézhetsz:

[link]

[link]

2010. márc. 9. 15:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!