Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Van itt olyan család, akinek...

Van itt olyan család, akinek sikerült kimászni az adósság-csapdából? (Nem lakáshitelről van szó, és nem is plazmatévé meg egyéb luxus miatt)

Figyelt kérdés

Leírnátok, hogy sikerült megmenekülni ebből az ördögi körből, szívesen vennék tippeket, mert már egyre jobban el vagyok keseredve. Akkor csúsztunk meg, mikor az anyós váratlanul meghalt, és a babavállalásra félretett pénz még kevés is lett a végén a temetésre meg ezután azért ugye még a bébinek is meg kellett szerezni a nélkülözhetetlen dolgokat. Azóta ugye a GYED is nagyon kevés a korábbi fizetésemhez képest, viszont minden drágább lett, és hónapról hónapra egyre lejjebb csúszunk... Mielőtt vki betalálna ezzel, az internetünk tévével együtt pl a villanyszámla fele, szóval nem ezen áll vagy bukik a dolog. Albérletben lakunk (nem is akartunk sajátot még egy ideig), kocsink sincsen, ruhát is már csak a babának veszünk, azt is leginkább turiban vagy akciósan. Kaját se vásárolunk semmi különöset, csak hogy tudjunk főzni, szendvicset készíteni.

Mit lehet, mit érdemes ilyenkor tenni ? Nem élünk nagy lábon szerintem egyáltalán.

2011. dec. 5. 06:47
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Ja, volt ilyen..Kb 2 éve kiderült, hogy anyám áruvásárlási kártyákat használt esztelenül, meg másfajta kölcsönt is vett fel.Hogy mire, nem tudom, mert semmi extrát nem vásároltunk.Lényeg, hogy a végén a megtakarított pénzemből adtam neki százezreket, hogy ne tegyen jelzáloghitelt még a lakásra is, ugyanis az adósságait is hitelből akarta rendezni.A csődjével engem is jól lehúzott, mert pluszköltségeket kellett vállalnom.

Szerencsére kora miatt már sehonnan nem kap hitelt,a kölcsön visszafizetésére kapott részletkedvezményt és most már végre lejáróban van neki.De totál kikészültek az idegeim az állandó anyagi gondok miatt!

Tehát azt javaslom, ha lehet, próbáljatok ti is kedvezménynek utánajárni és semmiképpen ne vegyetek fel több kölcsönt, ne akarjátok az adósságot kölcsönből rendezni, mert sosem fogtok kijutni belőle.Valami más lakáslehetőséget nem tudnátok találni?Ha nem albérletben laknátok, azzal sokat tudnátok spórolni.

Szerintem direkt hajtják az embereket adósságba.De ez már a politika témakörbe tartozik :)

2011. dec. 5. 07:48
 2/18 anonim ***** válasza:
93%
Én tudnék mesélni.Majdnem 4 millió forintos tartozásunk volt,ami szintén temetéssel indult.Az apósom meghalt,és ezért hitelt vettünk fel,majd a hitel követte a másikat.A végén már elmaradt villany,lakbér tartozásunk volt.Egyre jobban süllyedtünk az adósság mocsarában..De volt egy határ amikor már nem adtak hitelt,sőt jöttek a felszólító,fenyegető levelezések..Elkezdtünk szépen minden eladni.Először a mobiltelefonokat,tévét,és mindent amit pénzzé lehetett tenni.Az ékszerek már rég a zaciban,házunk nem volt,hogy jelzálogot vegyünk fel.Amit eladtunk annak az ára ment az adósságba.De a villanyt mégis kikapcsolták.A villanyt visszaszereztük,de lemondtuk a telefont,internetet,kábelt.Nekünk tényleg semmink nem volt egy öreg fekete-fehér tévén kívül.Mivel továbbra is szorongattak minket,és bíróságra kerültünk,így kétségbeesetten kértem mindenkitől részletfizetési kérelmet.Meglepetésemre mindenhol elfogadták.Így elkezdtünk rengeteget dolgozni.Én a hét 7 napjából 7-et dolgoztam 12-14 órákat.A férjem úgyszintén.5 éven át nem csináltunk mást csak dolgoztunk.Nem voltunk nemhogy nyaralni,de egy moziban,vagy egy mekibe nem mentünk el..Ruhát 5 éven keresztül nem vettünk..Ha kilyukadt a zokni,megvarrtam.Ha kiszakadt a nadrág megvarrtam.A lényeg hogy tiszta ruha volt,és tiszták voltunk..Nagyon sokszor a vacsora csak vajas kenyér volt..Gyümölcsöt akkor ettünk,ha elmentünk az apámhoz és ő adott..Szórakozásunk internet és számítógép hiánya miatt csak a városi könyvtár maradt,mert az ingyen volt..Gondolhatod hogy az 5 év alatt hány átsírt éjszakám volt..De egy nap jött egy levél amiben értesítettek minket hogy X.Y. behajtócégnél a tartozásunkat teljes egészében kifizettük..Majd jött egy másik levél hasonló tartalommal..Kicsivel több mint 5 év után mindent kifizettünk..5 évig éltünk úgy hogy tényleg csak robotoltunk,és a pénzből semmit nem láttunk...Nagyon kemény volt,de senkit nem okolok ezért csakis magunkat.Nagyot hibáztunk,és még nagyobb árat fizettünk érte..Két jó dolog volt benne.Az egyik,hogy a férjemmel nagyon szoros lett a kapcsolatunk,és tudjuk számíthattunk mindig egymásra.2.Soha többé nem vettünk fel hitelt..
2011. dec. 5. 09:08
 3/18 anonim ***** válasza:
93%

Második nagyon jó olvasni a történeted,hogy belekeveredtél a hitelekbe,de nem mást hibáztattál és nem mástól vártad a megoldást,hanem tettél érte!!!

Engem mindenki hülyének néz, hogy a lakáshitelem miatt másodállást vállalok,és nem a banktól meg az államtól várom a megoldást a saját döntésem által felvett hitelre.

2011. dec. 5. 09:21
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Második ez jó, de utána hogy jutottatok el oda, hogy megint legyenek dolgaitok, meg éljetek normálisan?
2011. dec. 5. 09:21
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a férjem fogta magát és elment külföldre dolgozni. Rossz dolog, hogy havonta egyszer jön haza, de nem lenne jobb az se, ha együtt olvasnánk a felszólításokat, hogy fizessünk, de nem lenne miből.
2011. dec. 5. 09:23
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy jó kérdés!Ez engem is érdekelne,mert mi is nyakig benne vagyunk,s nem tudunk a sok adósságtól megszabadulni.Az egész nekünk ott kezdődött,hogy vettünk egy vadi új autót részletre 10 évre,amit 3 év múlva elloptak.Hiába volt rajta casco,még nekünk kellett fizetni cirka 1 milliót.S megjegyzem 4 gyerekünk van.Épp a negyediket vártam,mikor ez megtörtént.22 hónapig havi 40 000-rel törlesztettük s így elég sokmindent nem tudunk fizetni,ami felgyűlemlett.Mosz ezeket nyőgjük,mivel mégcsak most fizettük ki a kocsit.Egyébként is már volt előtte sok hitelünk.Én teljesen kiborultam s gyógyszereket szedtem az elkeseredéstől.Még most is kéne szednem,mert nem javul az állapotom.Nem tudom,hogy van ebből kiút.De több hitelt biztosan nem veszünk fel!

Közbe költöznünk is kéne nagyobb lakásba,mert csak 3 szobás a lakásunk,de most ebbe se merünk belevágni,mert illeték,költöztetés stb egyszerűen nincs pénzünk!

2011. dec. 5. 09:30
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is a másodállás, hétvégi állás volt a megoldás. Utána még egy ideig csináltuk, és a végén sokkal jobb anyagi helyzetbe kerültünk, mint előtte voltunk.
2011. dec. 5. 09:30
 8/18 anonim ***** válasza:
89%

Második vagyok

Szépen le lettem pontozva,bár nem tudom miért..

Hogy hogy jutottunk tovább?

Dolgoztunk tovább,vagyis továbbra is rengeteg túlóra(csak vasárnap nem) annyi pénz összejött hogy a férjem külföldre menjen dolgozni.Akkor majdnem 1 évig jött a szomorú időszakom,mert ennyi ideig nem láttuk egymást.Csak egy sima utcatelefon fülkében tartottuk a kapcsolatot.A férjem kint,én itthon dolgoztam.Emlékszem az első dolog amit vettem az az volt,hogy a fiamnak teljes ruhafelszerelés.Bár igyekeztünk az 5 év alatt is úgy megoldani a dolgokat hogy a fiam a lehető legkevesebbet érezze belőle,de sajnos megérezte ő is.Sokszor kellett mondani neki,hogy "ne haragudj,de nem tudom megvenni"

1 év külföldi munka után amikor az apósom halála után 7 évvel jött egy bank hogy tartozása van,és mi mint örökösök fizessünk,beadtam a kulcsot..Úgy éreztem hogy azokat az embereket akik becsületesen visszafizetik a tartozásukat,nem sumákolnak,nem lopnak azokat mindig megakarják szorongatni,hogy hátha olyan lüke,hogy od ais fizet...Én azt hogy apósom már rég elporladt de követelőznek nem bírtam elfogadni,így elegem lett.Összecsomagoltunk,elhagytuk az országot.Inkább otthagytam a jó állásomat,és idegen földön takarítok,de ez is jobb mint a semmi meló..Ennek 4 éve.

Azóta nyugodtan alszom.Nem vagyunk gazdagok,mert itt meg az albérlet drága,de van mit enni,nyugis az életünk,és ha nem is tudunk félre tenni,nincs olyan gondunk,hogy vegyek zoknit vagy sem...

Egyébként apósom ügyét aki már lassan 10 éve halott még midig követelik,bár a legutóbbi levelemben megírtam a banknak,hogy ha még egy levél érkezik akkor beperelem őket zaklatásért..(lassan 1 éve semmi nem jött)

Szóval mi keményen éltünk,hogy idáig eljussunk..Sok-sok lemondás..

2011. dec. 5. 09:35
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
Én nem pontoznám le a 2. hozzászólót sem, belátták, hogy sokat vállaltak, de sok munkával helyre is hozták a dolgot és sikeresen rendezték a helyzetüket.Ügyesek, bárcsak mindenkinek hasonlóan sikerülne és ne kerülne sor kilakoltatásokra :(
2011. dec. 5. 09:38
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

A második válaszoló teljesen jól csinálta,így ment a zöld kezecske.

Nekünk is bent van a zálogba az összes ékszerünk.Minden hónapba csak hosszabíthatom,mert vagy egyik jár le vagy másik.Most is vagy 20 000 lesz.Áhhhh borzalom.S még ott van egy rakat tartozás.

2011. dec. 5. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!