Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Váláskor az adósság is és nem csak a közösen megszerzett vagyont kell elosztani? Olvastam egy nagyon jó interjút, amiben egy bírónő nyilatkozik a váláskor figyelembe vehető vagyonok megosztásáról. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
A cikk: [link]
Azt írja a bírónő, hogy a közös vállalkozás adósságai is közösek. Én egyéni vállalkozó vagyok, de a házasságom alatt felhalmozódott kb félmillió Forint adótartozásom. Azért nem fizettem-fizettük, mert a közös családi kasszában havonta már nem maradt meg a havi járulékokra a pénz - más fontosabb volt (közüzemi számlák, törlesztések, stb). Érdeklődni szeretnék, hogy ez a közösen létrehozott adósságok közös tartozásnak számít-e váláskor.
A másik kérdésem az lenne, hogy miután a feleségem elköltözött, jöttek az elszámoló közüzemi számlák, ami szintén tetemes összegekről szóltak. Azokat én a feleségem elköltözése után befizettem, de azok a szolgáltatások díjai szintén az együttlétünk alatti időben halmozódtak fel, tehát ezek a tartozások is közösnek számítanak?
A harmadik kérdésem: még a házasság előtt vásárolt, saját tulajdonomat képező ingatlanban laktunk. A házasságunk alatt felhalmoztunk egy kb 300.000 Forint összegű közös költség tartozást, amire már bírósági végzés is érkezett. Mivel nem szerettem volna, ha a lakásomat elárverezik, ezért gyorsan ki kellett fizetni ezt az összeget. Én akkor felvettem egy hitelt, amit még a mai napig is törlesztek. A feleségem tudott a dologról, mert más megoldást akkor nem találtunk. Ha jól értettem az újságban megírt nyilatkozatából, akkor ez a hitel is közös adósságnak számít.
Nem vagyok jogász, de túl vagyok egy nagyon rumlis váláson és vagyonmegosztáson.
A válaszom három igen.
harmadéves joghallgató vagyok, már túl a családi jog vizsgán.
ez mind közös adósságnak számít, de nem ennyire egyszerű a dolog. aki állít, az bizonyít, így a feleséged könnyen megnehezítheti a helyzeted, ha akarja.
27§-tól van a házassági vagyonjog, könnyen érthető szövegezése van a törvénynek! Ebben megtalálod a választ a kérdéseidre!
Véleményem szerint igényt tarthat rá, igen. Ilyen esetben nem szokták eladni az autót, hanem pl lemondasz valami értéktárgyról, ami egyenlő annyival,amennyi a feleséged jogosultsága az autóból. ha szeretnéd,h tiéd legyen az autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!